A Liquid Landscape - The Largest Fire Known To Man

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: A Liquid Landscape

Album: The Largest Fire Known To Man

Genre: Alternative progressive rock

Label: Glasville Records

Score: 70/100

A Liquid Landscape brengt ons sinds 2010 alternative progressive rock. De eerste twee jaren heette de band echter Believeisadoubt, later werd de naam veranderd. We horen invloeden van Elbow, Rage Against The Machine, Pink Floyd, Tool en nog anderen terugkomen. Er worden steeds minder en minder progressive rock bands opgericht omdat het moeilijk is om door te breken. Toch slaagt deze Nederlandse band erin om ons vermakelijke muziek te brengen. Ze hebben al op het podium gestaan met bands zoals Karnivool, Anathema, Riverside en Thrice. Ze hebben ook al in enkele grote zalen in Nederland mogen spelen (Melkweg en 013).

In 2012 werd het album ‘Nightingale Express’ uitgebracht. Dit album werd uitgebracht samen met een korte film geregisseerd door Lex Vesseur. Hij is een bekende artiest in Nederland die zich bezig houdt met film en design. Hij heeft zich gespecialiseerd in het maken van music videos, films en motion graphics. Men wou een boodschap afleveren met dit album en hier is men in geslaagd.

Twee jaar na het eerste album is het tijd voor een nieuw album. ‘The Largest Fire Known To Man’ wordt op het publiek losgelaten. Voor de videoclip van het nummer Open Wounds riep de band ook weer de hulp in van Lex Vesseur. Het eerste nummer dat we te horen krijgen op dit album is A Brief Moment Of Future. Het tempo is over het algemeen rustig. Dit is ook kenmerkend voor dit genre. Zodra de intro begint, bouwt men op naar een hoogtepunt in het nummer. Het eerste deel van dit nummer is vooral muzikaal maar dit is helemaal niet erg. Vanaf het moment dat we de zang horen weten we al wat we van dit album kunnen verwachten. De outro van dit nummer is iets heviger dan de rest van het nummer.

Open Wounds straalt een rustige sfeer uit. De partij van de lead gitarist past perfect samen met de partij van de zanger. Dit zorgt voor een mooi effect. Dit is een typisch progressive rock nummer. Aan de hand van het nummer Drifitng Stars horen we hoe goed de artiesten het genre beheersen. Ook hier begint het nummer rustig, om zo op te bouwen naar een hoogtepunt. Hier horen we een lichte Foo Fighters invloed terugkomen. Toch verwachtten we een grotere uitbarsting. Dit was op het vorige album wel het geval. Along The Lines komt wat trager op gang dan de vorige nummers. Dit is een van de rustigste nummers op het album. Richting het einde toe is er wel een opleving. Hier horen we een beetje de invloed van Tool terugkomen. Voor een stevigere intro komen we aan bij A Largest Fire. De vorige nummers waren wat braver en hier wordt verandering in gebracht. De zanger zingt wat ruwer en er komt een tweede stem bij. De gitaren worden ook wat heviger.

Als we dachten dat het vorige nummer een zwaardere intro had dan hadden we Hurled Into The Sun nog niet gehoord. Deze intro is nog een stukje zwaarder. Er wordt ook gebruik gemaakt van enkele geluidseffecten. Hier horen we een mix van Foo Fighters en Tool. Na de intro wordt het tempo wel weer wat verlaagd. Dit is een muzikaal nummer, niet te complex maar dit zorgt er wel dat die rustige sfeer weer teruggebracht wordt. Het voorlaatste nummer op het album is Keystone. Dit is een swingend jazz nummertje. De basslijn komt hier meer tot zijn recht. We horen de zanger ook meer terugkomen. De twee gitaarpartijen lopen hier meer door mekaar en er zit meer diversiteit in. Afsluiten doet de band met Paige. Dit nummer heeft een mooie intro maar hierna krijgen we het gevoel dat ze een beetje aan het uitbollen zijn. We horen de kwaliteit van de zanger terugkomen. De zang past perfect bij de akoestische gitaar. Soms horen we hier nog een andere gitaar doorlopen en dat zorgt ervoor dat het nummer niet saai klinkt. Dit is een aangenaam nummertje om naar te luisteren. De outro is ook terug wat hevig en dit is allesbehalve slecht. Dit is het moment waar vele mensen op zaten te wachten.

Progressive rock is niet voor iedereen weggelegd. Toch is dit album aan te raden aan de mensen die naar deze muziek luisteren. De band heeft zich op enkele vlakken verbeterd ten opzichte van het vorige album. Natuurlijk zijn er nog wat werkpunten voor deze jonge band maar toch levert de band een album af dat aangenaam is om naar te luisteren. De band werkt in hun nummers toe naar een hoogtepunt maar dit hoogtepunt mag soms toch iets heviger zijn voor de gemiddelde luisteraar. A Liquid Landscape brengt verschillende invloeden samen tot een mooi geheel. Als men nog werkt aan enkele werkpunten dan heeft deze band een mooie toekomst. Deze jonge band heeft zeker genoeg potentieel om een mooie fanbase op te bouwen en deze uit te breiden.

Tracklist:

  1. A Brief Moment Of Future
  2. Open Wounds
  3. Drifting Star
  4. Along the Lines
  5. The Largest Fire
  6. Hurled into the Sun
  7. Keystone
  8. Paige

Meer info over A Liquid Landscape:

A Liquid Landscape The Largest Fire Known To Man cover

Categorie: