Aversions Crown - Tyrant

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Aversions Crown - Tyrant Artiest: Aversions Crown

Album: Tyrant

Genre: Deathcore

Label: Nuclear Blast

Score: 75/100

In 2010 werd Australië opgeschrikt door een nieuwe deathcore band. Dit is nog een jonge band en dit is ook te zien aan hun discografie. In 2009 kwam hun eerste EP op de markt. Twee jaar later werd 'Servitude' uitgebracht, dit was hun eerste full-length album. Al dit werd uitgegeven zonder dat ze aangesloten waren bij een label. 'Tyrant' is het eerste album dat men uitbrengt onder het Nuclear Blast label. De band bestaat uit een zanger (Colin), bassist (Jay), drummer (Jayden) en er zijn maar liefst drie gitaristen (Hayden, Chris, Mick).

Het eerste nummer Hollow Planet zet al meteen de toon voor de rest van het album. Waar vele bands geluidseffecten gebruiken als intro van het album begint men hier gewoon met een snoeihard nummer. The Glass Sentient heeft een intro die een beetje doet denken aan de vroegere Arch Enemy nummers. Wat tijdens dit nummer direct opvalt, is het gebruik van verschillende vocale genres. De omschakeling tussen death metal en deathcore zang verloopt vlekkeloos. Een van de beste intro’s van het album vinden we terug bij het nummer Conqueror. Hier ligt het tempo van de instrumenten een stuk lager dan bij de andere nummers. Dit duurt echter niet lang. Na de intro jaagt men het tempo omhoog. Tijdens het refrein horen we de intro terugkomen. In dit nummer gaat men geen gebruik maken van verschillende vocale genres maar men gaat hier spelen met het tempo. Dit klinkt zeer goed. De breakdown komt hier op het goede moment.

Men gebruikt een fade in bij Vectors. Na de fade-in krijgen we weer brute deathcore gepresenteerd. In dit nummer gaat men niet spelen met het tempo maar men gaat gebruiken maken van minder zware gitaren bij bepaalde riffs. Hierdoor zijn het niet meer echte deathcore riffs maar eerder death metal riffs. Ook hier is er weer een zeer traag stuk met een cleane partij. Earth Sterilister maakt geen gebruik van een fade-in. Op het eerste zicht lijkt het alsof we weer een typisce deathcore intro te horen krijgen. Dit doorbreekt Aversions Crown echter door na 20 seconden het tempo voor enkele seconden te laten zakken. Dit wordt echter weer snel weer omhoog gedreven. Ook hier gebruikt de band weer een element zodat dit niet zomaar een typisch deathcore nummer is. Naar het einde toe horen we een gitaar die een stuk rustiger en minder bruut is. Ook de vocals worden even naar de achtergrond gebracht. Zeker voor de luisteraars die een instrument bespelen zal dit nummer in de smaak vallen.

Een ander nummer wat een brute intro heeft is Avalanche. De intro wordt ons op een hoog tempo geserveerd. Bij dit nummer legt men vooral de nadruk op de breakdown. Dit is het belangrijkste stuk in dit nummer. Que tempo is dit nummer een van de snelste nummers op het album. Xenoforms heeft een iets rustigere intro. Men gebruikt hier weer een fade-in waar de zang op de achtergrond blijft. Na de intro verhoogt men het tempo maar niet zo snel als bij de andere nummers. Dit nummer bestaat uit vele verschillende muzikale partijen. Een opmerkelijke intro vinden we terug bij Overseer. We horen de zangpartij en later komen de instrumenten er pas bij. De gitaren zijn minder bruut dan we zouden verwachten. Dit verandert natuurlijk na de intro. Het tempo wordt de hoogte in gejaagd en de instrumenten worden een stuk bruter. Een zeer opmerkelijk feit is dat de helft van de lyrics met het woord “I” begint. Dit nummer gaat over een persoon die verantwoordelijk is voor het einde van het bestaan van de mensheid.

Controller is een typisch deathcore nummer. Hier zingt men over de mens die zijn laatste momenten aan het beleven is terwijl men voor genade aan het smeken is. Het einde van de mensheid is in zicht. De regels die dit nummer perfect samenvatten zijn: “Without man the Earth began. Without man the Earth will end”. Een waardige afsluiter van een meer dan decent album is Faith Collapsing. Dit nummer bevat geen technische hoogstandjes. Wat dit nummer zo goed maakt is de afwisseling tussen zware en minder zware instrumenten. Dit nummer is voor een deel ook tweestemmig. Het tempo ligt niet zo hoog als bij een traditioneel deathcore nummer. Dit stoort niet en hierdoor legt men de aandacht op enkele geluidseffectjes die men in dit nummer toevoegde. De outro is de rustigste outro van dit album.

Voor een relatief jonge band heeft Aversions Crown een goed album afgeleverd. Ze slagen erin om de sleur van een standaard deathcore nummer te doorbreken. De lyrics van de nummers zijn ook zeer goed geschreven. Dit album zal bij iedere deathcore liefhebber in de smaak vallen. 'Tyrant' kan ook een springplank zijn voor de death metal luisteraar naar het deathcore genre aangezien we toch geregeld enkele death metal elementen horen terugkomen. De band heeft veel potentieel en het is vrijwel zeker dat we nog veel van deze band gaan horen na dit album.

Tracklist:

  1. Hollow Planet
  2. The Glass Sentient
  3. Conqueror
  4. Vectors
  5. Steriliser
  6. Avalanche
  7. Xenoforms
  8. Overseer
  9. Controller
  10. Faith Collapsing

Meer info over Aversions Crown:

aversions crown tyrant cover

Categorie: