Sabaton - The Last Stand

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Sabaton

Album: The Last Stand

Genre: Power metal

Label: Nuclear Blast

Score: 88/100

Het is zover; het achtste studio album van het Zweedse Sabaton staat klaar om de Panzer Battalion ter verblijdden. Tevens is dit het laatste wapenfeit van gitarist Thobbe Englund bij de band die hen na Sabaton Open Air verlaat. De zoveelste wissel bij de Zweden die uiteindelijk steeds een waardige vervanger lijken te vinden.

Voor ‘The Last Stand’ werd opnieuw een rode draad door 's werelds veldslagen gekozen. Ditmaal viel de keuze op 'last stands'; defensieve slagen waarbij de verdediger vaak zwaar in aantal overtroffen wordt. Een interessante keuze die zorgt voor songs die de hele geschiedenis van Sparta tot de Tweede Wereldoorlog omvatten.

De plaat opent met Sparta, een verslag van de slag bij Thermopylae, u welbekend uit de film ‘300’. Het is een agressieve start waarbij dreigende drums en schreeuwen de tijdsgeest weergeven. De band creëert hier een sfeer die ons terugbrengt naar de eeuwen voor Christus. Toch weerklinkt hier al duidelijk de typische Sabaton sound. Last Dying Breath maakt een gigantische sprong in de tijd naar de val van Belgrado aan de start van de Eerste Wereldoorlog. De pompende synthesizers zijn hier duidelijk aanwezig maar wat nog meer opvalt, is de solo die beide delen samen brengt; een mooie demonstratie van muzikaal talent.

De prijs voor origineelste nummer op het album gaat ongetwijfeld naar Blood Of Bannockburn. Dit snelle nummer is het relaas van één van de belangrijkste overwinningen van de Schotten tijdens hun eerste onafhankelijkheidsoorlog en opent gepast met doedelzakken. Waar dit instrument bij anderen misschien gemakkelijkheidshalve verder niet meer gebruikt zou worden, wordt het hier wel perfect geïncorporeerd in het hele nummer. Het gevolg is een opzwepend nummer dat zowel nieuw als bekend aanvoelt. Het klinkt dan wel poppy, maar het blijft in je hoofd rondhangen.

The Lost Battalion wordt voorafgegaan door een parlando getiteld Diary Of An Unknown Soldier. De extra dramatische toets mist zijn uitwerking niet. Een meer typerende Sabaton song zal je niet vinden van de riffs tot het Wereldoorlog I thema, alle ingrediënten zijn aanwezig. Alle kwaliteiten voor een single zijn er maar misschien is het ook wel iets té veilig. Niets zo traditioneel is de Zoeloe-oorlog dat als onderwerp voor Rorke´s Drift dient. Opnieuw een typisch catchy power nummer trouwens. Met The Last Stand krijgt ook een Pauselijke slag een plaats. Net als de verdedigende talenten van de soviettroepen in Afghanistan dat krijgen in Hill 3234.

Met Shiroyama blijven we bij de minder bekende delen van de geschiedenis. Dit verhaal over het einde van de samurai klinkt bij momenten misschien iets té vrolijk voor het onderwerp (The Final Solution​ komt onmiddellijk als vergelijking naar boven) maar werkt wel zeer aanstekelijk (mochten de heren ooit toch besluiten deel te nemen aan een niet nader genoemde muzikale competitie dan lijkt dit zeker geschikt).

De slag bij Kluszyn wordt geschetst in Winged Hussars. Gevleugelde huzaren heb ik nooit gezien maar dit nummer bezorgt toch een kleine deja-vu. Afsluiten doen we met de laatste slag van het derde rijk tegen de geallieerden in The Last Battle. De melodie van dit nummer is net weer iets anders dan we gewoon zijn van Sabaton; een welkome afwisseling aan het einde van dit album dat toch een beetje eentonig begon te worden.

De koningen van de power metal hebben opnieuw een goed album afgeleverd. Hoewel ‘The Last Stand’ de afwisseling en vernieuwing van ‘Heroes’ duidelijk mist zijn er toch enkele pareltjes op te vinden. De meer typische nummers zullen we in de toekomst ongetwijfeld toch zonder problemen meebrullen. De fans kunnen hun hart weer ophalen en hun historische kennis bijschaven met minder bekende slagen. De meer kritische luisteraar kan zich afvragen of Sabaton nog in staat is om iets nieuws te brengen. Laat ons hopen van wel. Volgende keer een symfonisch orkest én een doedelzak, Joakim?

Tracklist:

  1. Sparta
  2. Last Dying Breath
  3. Blood Of Bannockburn
  4. Diary Of An Unknown Soldier
  5. The Lost Battalion
  6. Rorke´s Drift
  7. The Last Stand
  8. Hill 3234
  9. Shiroyama
  10. Winged Hussars
  11. The Last Battle

Meer info over Sabaton:

Tags: 
Categorie: