Almanac - Tsar

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Almanac

Album: Tsar

Genre: Metal

Label: Nuclear Blast

Score: 85/100

Almanac werd in 2015 opgericht door Victor Smolski. Dat deze Duitse gitaarvirtuoos een zeer indrukwekkend palmares heeft is ondertussen geweten. Hij speelt al 15 jaar op hoog niveau en is ondertussen op 10 cd’s te horen. Zo was hij ook producer, componist en gitarist voor de band Rage. Deze relatie liep in 2015 stuk. Ondertussen was hij wel nog producer voor onder meer Lacrimosa, Mike Terrana en Silent Force. In 2013 werd LMO uitgebracht, dit album werd volledig door Victor gecomponeerd en hij werkte hiermee samen met een orkest uit Spanje en Wit-Rusland. Zo werd heavy metal gecombineerd met klassieke muziek. Almanac bouwt verder op het LMO project. Victor overtuigde Jeanette (zangeres) en Enric (keyboards) om mee over te stappen naar Almanac. De band bestaat ondertussen uit maar liefst zeven bandleden.

'Tsar' is het eerste Almanac album. De bedoeling is om de unieke klank van LMO te gebruiken en deze nog te combineren met power metal en de sound moest bruter zijn. Wat opviel bij het beluisteren van dit album zijn de thema’s. Dit zijn zwaardere onderwerpen zoals de oorlogszuchtige Normadische ruiters, het tsaardom, Ivan de Verschrikkelijke, de Mongoolse invasie en zoveel meer. We kunnen het vergelijken met het Sabaton concept.

Het eerste nummer Tsar brengt al onmiddellijk een donkere en grimmige sfeer met zich mee. De heavy gitaren horen we eerst in de verte maar deze komen meer en meer naar voor. Het speciale aan dit nummer is de afwisseling tussen het symfonische gedeelte en het gedeelte waar de heavy, thrashy gitaren de aandacht opeisen. Naar het einde van het nummer horen we een geweldige solo van Victor, het is ook tot dan wachten tot de vrouwenstem volledig tot haar recht komt. Self-Blinded Eyes is een nummer dat volledig geschreven is naar de stijl waar Almanac naartoe wilt gaan. Wat hier opvalt is dat het symfonische element meer op de voorgrond komt. Ook hier is er weer een duet. Dit gecombineerd met een orkest en heavy instrumenten zorgt voor een geweldig totaalplaatje.

Het nummer Darkness brengt, je kan het al raden, een duistere sfeer met zich mee. Dit is het enige volledig instrumentaal nummer dat we te horen krijgen op dit album. Het hoogtepunt op dit album gaat voor velen Hands Are Tied zijn. De gitaarsolo is geschreven zoals we het verwachten van de gitaarvirtuoos. Dat deze band technisch hoogstaand is wordt ook weer bewezen in Children of the Future. Als dit nummer live gebracht wordt, zullen er heel wat mensen grote ogen trekken. Een andere klepper is Flames of Fate. De gitaarintro is heavy en overheersend. Over het algemeen ligt het tempo hier ook een stuk hoger dan wat we op de rest van het album gehoord hebben. Dat dit nummer geschreven is door een topcomponist kunnen we ook meteen horen. Deze keer krijgen we een gitaarsolo te horen gevolgd door een heuse keyboardsolo. Wat hierop volgt is een refrein dat zeer meeslepend is.

Dit album stelt zeker niet teleur, wat ook logisch is aangezien Victor Smolski aan het roer staat van deze geweldige band. De mensen die gehoopt hadden op een vervolg van Rage zullen teleurgesteld achter blijven. We horen vele technische hoogstandjes en geweldige solo’s. Er werd ons zwaardere muziek beloofd zoals dat we van LMO gewend waren en deze belofte wordt volledig ingelost. Het is vooral uitkijken naar de live optredens van Almanac, deze zullen zeer interessant zijn. Het enige nadeel is het structuur van de nummers, deze lijkt vaak hetzelfde. Dit schrikt sommigen af maar desondanks heeft deze band zeker potentieel.

Tracklist: 

  1. Tsar
  2. Self-Blinded Eyes
  3. Darkness
  4. Hands Are Tied
  5. Children Of The Future
  6. No More Shadows
  7. Nevermore
  8. Reign Of Madness
  9. Flames Of Hate

Meer info over Almanac:

almanac tsar cover

Categorie: