Grimner - Frost Mot Eld

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Grimner

Album: Frost Mot Eld

Genre: Viking/Folk metal

Label: Despotz Records

Score: 85/100

Bij het horen van folk metal denken velen spontaan aan bands als Korpiklaani, Finntrol en Eluveitie. Wanneer we het dan hebben over Viking metal komt bij velen onmiddellijk Amon Amarth, Enslaved en Ensiferum op. Als we deze nu samenvoegen dan komen we terecht bij een zes koppige band uit Zweden. Grimner ontstond in 2008 in Motola en werd opgericht door de lead gitarist, zanger en drummer. Doorheen de jaren werden er enkele aanpassingen aan de line-up doorgevoerd. Toch was het wachten tot 2015 op een debuutalbum. Dat was ook het jaar dat de naamsbekendheid de hoogte in schoot, mede door support act te zijn van Korpiklaani.

Despotz Records hielp de band bij de productie van het album 'Frost Mot Eld'. Het gebruik van de folk instrumenten valt natuurlijk op en dat is waar het genre nu eenmaal ook rond draait. Grimner is nog steeds op zoek naar een eigen sound en na twee EP’s en een full album lijkt het dat nu gevonden te hebben. Res er mina söner is het eerste nummer op het album. We horen eerst een rustige intro die dan plaats maakt voor enkele snoeiharde riffs in de stijl van Alestorm en Korpiklaani. Richting het einde van het nummer horen we wat rustigere stukken maar het einde is dan weer snoeihard. Ook al is meezingen met Eldhjärta een hele opgave, toch belet dat ons niet om toch vrolijk mee te neuriën. We horen hier zelfs enkele melodische elementen in de ondertoon. Het ritme van dit nummer is zeer aangenaam en live zal er lustig meegeklapt worden.

Een van de kleppers van dit album is zonder twijfel Nordmännens raseri. Wat dit nummer zo sterk maakt is het meezing element. Tijdens dit nummer horen we ook de eerste gitaarsolo. De solo is technisch niet hoogstaand en dit is ook niet nodig om een zeer goede solo te kunnen schrijven, dit nummer is hier het perfecte voorbeeld van. Een opzwepend tempo vinden we terug bij Enhärjarkväde en Midgård brinner. De intro zet al onmiddellijk de toon voor de rest van het nummer. Als we het hebben over Vargarnas tid dan hebben we het over kwaliteit. Dit is de sound die Grimner wilt bereiken. Als ze verdergaan op deze sound dan zal deze band zeer veel succes kennen. Voor de tekst mee te kunnen zingen komt er wel wat opzoekwerk bij kijken maar dat is het helemaal waard. Zeker als je erachter komt dat deze nummers eigenlijk allemaal kleine verhaaltjes zijn.

Een nummer dat we zeker moeten vermelden is Muspelheims härskare. Hier maakt men gebruik van een tempowisseling. Er zijn thrash metal riffs maar ook rustigere folk metal riffs. Dit is voor de muzikanten een zeer interessant nummer om te ontleden en zelf mee aan de slag te gaan. Afsluiten doen we met de titeltrack Frost Mot Eld. eerst wordt er een verhaaltje verteld waar velen niets van zullen begrijpen. Toch wordt er een typische Viking sfeer overgebracht gevolgd door wat power metal riffs. Het sing along element komt hier ook weer aan bod. Dit is waar deze band zo sterk in is. De stem die het verhaaltje inzette verzorgt nu de outro om het verhaaltje perfect af te sluiten.

De diversiteit van gebruikte metal elementen is zeer groot. Ook al duren de nummers gemiddeld een vijftal minuten, toch is er geen enkel nummer dat helemaal hetzelfde is en we krijgen ook niet het gevoel dat we steeds naar hetzelfde luisteren. In vergelijking met de vorige uitgebrachte nummers zijn er ook een heel deel verschillen. Zo wordt er meer gebruik gemaakt van cleane vocals en de teksten zijn ook van hoge kwaliteit. Een kenmerk van een zeer goed album is dat je het steeds opnieuw en opnieuw opzet. En dit is zeker het geval bij 'Frost Mot Eld'.

Tracklist: 

  1. Res er mina söner
  2. Eldhjärta
  3. Nordmännens raseri
  4. Enhärjarkväde
  5. Midgård brinner
  6. Vargarnas tid
  7. Mörkrets hem
  8. Etter och flammor
  9. Muspelheims härskare
  10. Frost mot eld

Meer info over Grimner:

 

grimner frost mot eld cover

Categorie: