Spoil Engine - Stormsleeper

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Spoil Engine

Album: Stormsleeper

Genre: Metalcore

Label: eigen beheer

Score: 95/100

De mensen die de metalcore scene van dichtbij volgen hebben ongetwijfeld al gehoord van Spoil Engine. De bandleden komen uit zowel Nederland als België. In 2004 stampte gitarist Steven ‘Gaze’ Sanders samen met bassist Kristof Taveirne de band uit de grond. Nadat Niek Tournois zich bij Spoil Engine voegde werd er een demo uitgebracht en hierdoor werd er een finaleplaats gehaald in de Aardschok Metal Bash. Omdat ze de finale gehaald hebben mochten ze in het voorprogramma spelen van Arch Enemy. Natuurlijk werd dit door de grote labels opgemerkt en in 2007 stond Spoil Engine op Graspop. Volgens velen was dit zelfs de revelatie van het weekend. Deze band stond ondertussen al drie keer op Graspop, 2 keer op Pukkelpop en vulde nog vele grote podia.

Eind juli 2014 werd aangekondigd dat het boegbeeld, zanger Niek, ging vertrekken. Later werd er via audities gezocht naar een nieuwe zanger of zangeres. Zo kwam men terecht bij de zangeres van Drunken Dreams, Iris Goessens.

De vorige albums waren een mix tussen thrash metal, heavy metal en metalcore. Hierdoor krijgen we een modern geluid en de stijl is zeker vernieuwend. Laten we het hebben over de nieuwe EP 'Stormsleeper'. Disconnect grijpt ons direct bij de keel en brengt ons wat we als metalcore fan verwachten. De stem van Iris kan vergeleken worden met de stem van Angela Gossow in haar topjaren. Verder in dit nummer horen we ook een clean stuk. Ook dit wordt perfect beheerst door de nieuwe aanwinst van de band.

Stormsleeper heeft meer een heavy metal vibe. Later worden hier thrash metal en metalcore elementen aan toegevoegd. Wat dit nummer zo sterk maakt zijn de vocals. Het is gemakkelijk om deze mee te zingen en helemaal in dit nummer op te gaan. Naar het eind van het nummer toe horen we wat invloeden van Slipknot en een solo met vette divebombs. Het derde nummer is Weightless. Het tempo ligt in het begin laag en hier komt de cleane zang terug. Ondersteunend zijn cleane gitaren. Hierna wordt alles omgegooid en maakt men de overgang naar een metalcore nummer. De snelle en geweldige gitaarpartijen maken het voor de luisteraar onmogelijk om niet mee te bewegen.

Als we een hoog tempo willen horen is Hollow Crown het perfecte nummer. De stevige vocals worden soms afgewisseld door cleanere stukken. Vooral de bass komt op momenten heerlijk door. The Verdict heeft enkele raakpunten met Disconnect. Dit is zeker niet slecht. Dit is zelfs waar we op hopen en wat we willen horen. Wat dit nummer zo sterk maakt zijn de melodieën en de sfeer die het nummer met zich meebrengt. Ook hier krijgen we weer een vette solo te horen. Dit is zonder twijfel een van de nummers die het altijd goed zal doen als ze dit live brengen.

De EP afsluiten wordt gedaan door Singing Sirens. Hier wordt gebruik gemaakt van extra achtergrond geluiden. Het grootste deel van dit nummer wordt clean gezongen en wordt ondersteund door cleane gitaren. Later gebruikt men een combinatie van grunting en cleane vocals. Vooral de overgang van clean naar grunting en andersom kunnen we appreciëren. Voor diegenen die nog niet overtuigd waren van het kunnen van de zangeres zullen nu zonder twijfel overtuigd zijn. Ook hier horen we weer een leuke solo terugkomen. Het tempo ligt niet hoog en dat is hier ook helemaal niet nodig. We kunnen zeer gemakkelijk opgaan in dit nummer, al is dit rustiger nummer misschien wennen voor de oude fans.

Stormsleeper werd al grotendeels geschreven samen met Niek maar toch mocht Iris de nodige aanpassingen doorvoeren. We waren dus vooral benieuwd naar de prestaties van de nieuwe zangeres. De verwachtingen lagen zeer hoog aangezien we kwaliteit gewend zijn van deze band. Iris heeft zeer zeker aan de verwachtingen voldaan en ze zijn er zeker niet achteruit op gegaan in vergelijking met de vorige albums. De fans worden niet teleurgesteld en deze EP smaakt naar meer. Spoil Engine heeft een EP afgeleverd om ‘U’ tegen te zeggen. Deze EP doet het vooral live goed en dit is geen verrassing. Spoil Engine staat synoniem voor kwaliteit. De band maakt altijd goed doordachte keuzes en dat wordt met het aanstellen van een zangeres weer bewezen. Spoil Engine v2.0 is een band die we in de toekomst nog vaak op grote affiches en festivals kunnen verwachten.

Tracklist: 

  1. Disconnect
  2. Stormsleeper
  3. Weightless
  4. Hollow Crown
  5. The Verdict
  6. Singing Sirens

Meer info over Spoil Engine:

Tags: 
Categorie: