Serenity - Codex Atlanticus

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Serenity

Album: Codex Atlanticus

Genre: Symphonic power metal

Label: Napalm Records

Score: 85/100

Voor de liefhebbers van symphonic power metal hebben we weer wat in petto. Serenity is ondertussen toe aan hun vijfde studio album. Ook al brengt deze band ons voornamelijk symphonic metal, er zijn duidelijk elementen terug te vinden uit de power en progressive metal stijl.

In 2001 werd deze band opgericht maar echt stabiel was het niet. Sinds het ontstaan zijn er maar liefst zeven leden weggegaan. Pas vanaf 2004 was de line-up betrouwbaar en begon alles te beteren. Dat was ook het moment dat de progressive elementen aan de muziek toegevoegd werden. Een ander interessant gegeven zijn de onderwerpen die gebruikt worden in de muziek. Deze gaan vooral over belangrijke historische figuren en belangrijke evenementen. Ook op het laatste nieuwe album is dat niet anders. Op gebied van muziek horen we elementen terugkomen uit Delain, Xandria en Kamelot. Een tegenvaller voor vele fans was wel het vertrek van zangeres Clémentine Delauney in februari 2015.

Laten we het eerst hebben over de naam van het nieuwe studioalbum, 'Codex Atlanticus'. Deze codex is een bundel met belangrijke tekeningen en geschriften van Leonardo da Vinci. In deze bundel worden dingen beschreven zoals de vliegkunst en wapensystemen maar ook muziekinstrumenten en wiskundige zaken kwamen aan het bod. De eerste track is ook genaamd naar de titel van het album. Het is een nummer dat onmiddellijk als intro song gebruikt kan worden in bepaalde series. We horen hier zelfs wat Nightwish elementen terugkomen.

Het eerste echte nummer is Follow Me. Dit nummer sluit niet echt aan op de intro en hier moet men zich even overheen zetten. Het is een typisch Serenity nummer. Een piano verzorgt hier de intro en dan vallen onmiddellijk de distortion gitaren in. Dit is wat de fans van de band verwachten en ook willen horen. Een dikke week geleden werd er voor dit nummer ook een videoclip uitgebracht. Sprouts Of Terror gooit het over een andere boeg. De gitaren halen het tempo omhoog. Dit is zonder twijfel een van de nummers die een publiekslieveling kunnen worden. Hier wordt bewezen dat een goede solo niet moeilijk moet zijn maar goed moet klinken. Iniquity is een rustiger nummer, althans die indruk krijgen we na het horen van de intro. Het melodisch element is hier sterk overheersend. Een leuke toevoeging aan dit nummer is een koor dat we soms op de achtergrond horen terugkomen. Er zijn verschillende momenten in dit nummer dat men lijkt op te bouwen naar een steviger stuk maar net op dat moment vertraagt het nummer weer. De manier waarop de lyrics geschreven zijn is zeer knap. Het niveau van de solo ligt hier wel hoger dan wat we tot nu toe op dit album gehoord hebben.

Een ander melodisch nummer is Reason. Ook hier horen we geregeld een koor op de achtergrond. Dit nummer is niet vernieuwend en is een typisch Serenity nummer. Het hoogtepunt van dit nummer is de solo die eigenlijk te kort is om de rest van het nummer goed te praten. Waar het vorige nummer een beetje teleurstelde brengt My Final Chapter ons weer in de juiste sfeer. Dit nummer is zeer rustig en simpel maar wat dit nummer speciaal maakt zijn de extra instrumenten die gebruikt worden. Caught in a Myth brengt een donkere en grimmigere sfeer met zich mee. Dit doet denken aan een soundtrack uit een of andere actie film. Dit meeslepende nummer, de zwaardere gitaarpartijen en de extra stem op de achtergrond zijn hier mede voor verantwoordelijk.

Laten we het even hebben over Fate of Light. Het tempo van dit nummer ligt een pak hoger dan we van deze band gewend zijn. De intro is zwaar en we horen zelfs lichtjes een thrash metal element terugkeren. De afwisseling tussen de ruige en rustige stukken is bewonderenswaardig. Niet iedere band in dit genre slaagt erin om deze overgang zo vlekkeloos te implementeren. The Perfect Woman is een vrolijker nummer en dit horen we ook, de sfeer is volledig omgeslagen. De zanger Georg Neuhauser laat nog maar eens horen over hoeveel kwaliteiten hij beschikt. Dit rustige nummer heeft een element dat de fans graag zullen horen, de duidelijke aanwezigheid van een vrouwelijke stem. In het begin wordt deze stem op de achtergrond gezet maar op bepaalde momenten wordt deze stem volledig naar de voorgrond gehaald. Dit is natuurlijk een nostalgisch momentje naar de periode waar er nog een vrouwelijke zangeres was. De aandacht wordt ook getrokken als we Spirit in the Flesh beluisteren. De intro heeft iets weg van folk metal. Na de intro valt het nummer een beetje stil tot de gitaren invallen. Een nieuwe tweede stem werd hier toegevoegd en dit hebben we nog niet gehoord bij de vorige nummers. Deze toevoeging is meer dan welkom.

Het laatste nummer op het album, The Order brengt ons weer dat melodische dat de fans willen. Het tempo ligt hier weer wat hoger in het begin. De sfeer die de openingstrack creëerde komt hier terug en gebruikt men om af te sluiten. Het is spijtig dat ze beslissen om het tempo hier naar beneden te halen. Net wanneer we denken dat het nummer saai wordt, gooit men het tempo weer terug omhoog en dan vallen die gitaren weer in waar we zo dol op zijn. Dit nummer vat het volledige album wel een beetje samen. Zeker de outro is geweldig.

'Codex Atlanticus' is een album waar de Serenity fans wel even zoet mee zullen zijn. We missen al bij al toch geregeld een vrouwelijke stem en het moment dat er daadwerkelijk een tweede stem aan te pas komt maakt ons natuurlijk extra blij. 'Codex Atlanticus' is een zeer degelijk album waarvan al enkele tracks uitgekomen zijn. En deze tracks werden al zeer enthousiast onthaald. We hebben het nog niet gehad over het artwork van dit album. Het artwork staat symbool voor de sfeer en de boodschap van het album. We zien een man in een atelier werken aan plannen, dit staat voor de plannen die Da Vinci maakte en samenbundelde in de Codex Atlanticus. Een album dat zeker de moeite waard is om gekocht te worden door symphonic metalheads. Een deel van de menigte zal zeggen dat dit album hetzelfde is als zijn voorgangers en misschien een beetje saai is maar niets is minder waar, dit album is genieten!

Tracklist: 

  1. Codex Atlanticus
  2. Follow Me
  3. Sprouts of Terror
  4. Iniquity
  5. Reason
  6. My Final Chapter
  7. Caught in a Myth
  8. Fate of Light
  9. The Perfect Woman
  10. Spirit in the Flesh
  11. The Order

Meer info over Serenity:

serenity codex atlanticus cover

Tags: 
Categorie: