Devin Townsend Project - Ziltoid Live at the Royal Albert Hall

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Devin Townsend Project

Album: Ziltoid Live at the Royal Albert Hall

Genre: Progressive metal

Label: InsideOut Music

Score: 88/100

Voor zij die Devin Townsend een beetje volgen, weten dat de man een rijke geschiedenis aan projecten en uitlaatkleppen heeft verkend, de een al diverser dan de ander, maar elk met dezelfde uiterste bezieling. En voor zij die hem op de voet volgen (brofist) hebben gemerkt dat hij rijpt als goede wijn; elk jaar beter, smaakvoller, rijker en dieper. Na een hele reeks succesvolle festivalverschijningen en zaalshows prijkt deze uitgave samen met twee andere (By A Thread en The Retinal Circus) bovenaan zijn live impressies.  Waar By A Thread een intense trip doorheen 4 albums was en The Retinal Circus een vlezig uitgewerkte theateract, is Live at the Royal Albert Hall een mooie gemene deler van de twee. Minstens even veel overgave in zowel de performance als de productie en een bulderende klank waarvan een konvooi cross country trucks klapbanden van schaamte krijgt.

Deze superlatieven zouden echter in het niets vervagen als er beknibbeld was op de keuze van de songs, maar ook hier geeft Hevy Devy u waar voor uw geld. Op CD 1 begeleidt hij ons doorheen 'Dark Matters', het vervolg op 'Ziltoid The Omniscient'. De structuur van de songs doen wat terugdenken aan het album 'Deconstruction', maar dan een tikkeltje minder geschift en toegankelijker. Alles krijgt hier een plaats; uitgekiende dynamiek met aan de ene kant prachtige melodieën (From sleep Awake) en harmonieën (Ziltoidian Empire) die dan weer plaats moeten maken voor headbangers (Deathray en March of the Poozers) en anthems (War Princess). En dat allemaal met een musicalesque kwaliteit, zoals alleen Devin dit op zijn eigen(wijze) manier tot zijn recht kan laten komen. De band is hier 'on top of their game', en wordt bijgestaan door een koor en Dominique Lenore Persi (van Stolen Babies) die met haar rol als War Princess in het gelijkname nummer haar intrede doet.

De energie is eveneens van uitzonderlijk niveau, en dit bewijst onder andere drummer Ryan Van Poederooyen als hij zonder stokken te breken tijdens Earth de band als een bulldozer van de ene hook naar de andere leidt. Dit trekt hij vervolgens moeiteloos door in Ziltoid Goes Home, waar we getrakteerd worden op die typische Devin Townsend brutaliteit, afgewisseld met handenwuivende koorharmonieën. Dit wordt terug opgepikt wanneer we afsluiter Dimension Z bereiken en zo ook de conclusie van dit Ziltoid hoofdstuk. En look and behold, ALLES klopt. Vergeet alvast niet langs de Colruyt te passeren voor wat blikken kiekevlees, want u zal er regelmatig eentje moeten opentrekken.

CD 2 en 3 (en ook het tweede deel van de show) is een compilatie van songs die de fans via Twitter en Facebook mochten aanvragen en de meest gekozen songs belandden bijgevolg op de setlist. Zo openen ze met Namaste (van op 'Physicist') en daarmee is ook meteen de sfeer fantastisch gezet. Fans weten dat Devin live zo goed als nooit een valse noot zingt, en met zijn zangstijl en de gezegende leeftijd van 43 leidt dit wel eens tot opperste verbazing. Absolute hoogtepunten zijn dan ook Deadhead (van op 'Accelerated Evolution'), Bastard en The Death of Music (allebei van debuutalbum 'Ocean Machine'). Tijdens The Death of Music, wat nooit live wordt gespeeld, is het zoals gezegd duidelijk dat hij beter wordt met de jaren. Dit nummer live perfect afleveren zorgt dan ook voor een prachtige emotionele catharsis en getuigt van een uitzonderlijke klasse. Devin bewijst hiermee dat de grenzen die doorgaans zo duidelijk zijn bij metal voor hem geen fluit uitmaken. Geef die man een medaille!

Geen enkel nummer moet onderdoen voor het ander, en alles wordt met verve afgeleverd zonder verlies aan snelheid en sfeer. En alsof die sfeer nog niet goed genoeg zat, worden we op onze leutige wenken bediend met onder andere Lucky Animals (van op 'Epicloud') en het countrybeïnvloede Heatwave (demo van op de bonusdisc van 'Epicloud'), waarbij hij nogmaals bewijst dat de metalgrenzen een ver van zijn bed-show zijn. De set wordt afgesloten met Universal Flame (van op 'Sky Blue', samen met Z² zijn laatste wapenfeit) en dient als een waardig slot van een fanastische liveset. De warmte in de muziek is duidelijk merkbaar wanneer hij zijn zoontje mee uitnodigt op het podium en daarmee de kleine kennis laat maken met wat voor een grote meneer papa eigenlijk wel is.

En met dit gebaar merken we dat werkelijk elk aspect aanwezig is tijdens een Devin Townsendshow; zinderende melodieën, bulderende metalriffs, mierzoete vocalen en duivels gegil, hilarische podiumfratsen, dynamiek, en vooral: een bezieling zoals enkel een rasechte artiest dat kan.

Tracklist:

CD 1

 1. From Sleep Awake
 2. Ziltoidian Empire
 3. War Princess
 4. Deathray
 5. March of the Poozers
 6. Wandering Eye
 7. Earth
 8. Ziltoid Goes Home
 9. Through The Wormhole
 10. Dimension Z

CD 2

 1. Namaste
 2. Night
 3. Deadhead
 4. Earth Day
 5. Christeen
 6. Supercrush!
 7. Kingdom
 8. Lucky Animals

CD 3

 1. Heatwave
 2. Funeral
 3. Bastard
 4. The Death Of Music
 5. Universal Flame

Meer info over Devin Townsend Project:

 Devin Townsend Project Ziltoid Live at the Royal Albert Hall cover

Categorie: