City And Colour - If I Should Go Before You

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: City And Colour

Album: If I Should Go Before You

Genre: Alternative Rock

Label: Caroline Records

Score: 69/100

Dallas Green moet zowat de belichaming zijn van de alom gekende zegswijze “de wilde haren verliezen”. De Canadese bard ziet eruit als een minder gemarineerde versie van Mike Ness maar klinkt tegenwoordig als de rechtstreekse afgezant van Jasper Steverlinck. Geen muzieknoot op ‘If I Should Go Before You’ doet vermoeden dat Green roots heeft in hardcore punk. De frontman van Alexisonfire grossiert onder alter ego City And Colour in rijk gearrangeerde pop-rock waarvan een warme gloed uitgaat.

Opener Woman tekent meteen voor het meest intrigerende moment van de elpee. Uitgesponnen over negen minuten, schept de instrumentatie een mystiek kader dat door Greens glasheldere maar warme stem van de nodige sensualiteit wordt voorzien. Balancerend tussen lichte psychedelica en subtiele blues houdt het nummer de belofte in van een introspectief diepgaand album. Die belofte wordt slechts deels waargemaakt. Op het tekstuele niveau wordt doorheen de plaat geen moeite bespaard om universeel herkenbare zielenroerselen te bevatten. Muzikaal gezien wijkt men dan weer geen millimeter af van verharde paden, waardoor men zich als luisteraar niet snel verleid zal voelen tot herhaaldelijke luisterbeurten.

De sobere akoestische instrumentatie die City And Colours eerdere platen kenmerkte, werd ingeruild voor full band grandeur. Dit hoeft niet per sé een slechte zaak te betekenen aangezien het de auditieve diepgang ten goed komt. Spijtig genoeg gaat het in het geval van nummers zoals If I Should Go Before You en Killing Time ook ten koste van het karakter, of de “grain”, om het met een Callier-uitdrukking te zeggen. Lover Come Back is wat dat betreft een ander voorbeeld van de perfect uitgebalanceerde midtempo radiohit die menig kaas-en-wijn-avond onder geliefden zal opleuken. Niet dat daar iets mis mee is, al zien wij onze lovesongs graag geserveerd met een hogere kwellingsgraad.

In tegenstelling tot wat Alexisonfire brengt, kan men Greens zijproject (een beetje denigrerend) omschrijven als 'muziek voor de massa'. Ultratopnoteringen lijken m.a.w. een haalbare kaart voor dit alweer vijfde(!) album. De liefelijke liederen gaan erin als zoete koek en zullen bij weinigen weerstand opwekken. Of dat genoeg is om ook de meerwaardezoeker te overtuigen, is misschien een andere kwestie.

Tracklist: 

  1. Woman
  2. Northern Blues
  3. Mizzy C
  4. If I Should Go Before You
  5. Killing Time
  6. Wasted Love
  7. Runaway
  8. Lover Come Back
  9. Map Of The World
  10. Friends
  11. Blood

Meer info over City And Colour:

City And Colour If I Should Go Before You cover

Categorie: