Agusa - Agusa 2

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Agusa

Album: Agusa 2

Genre: Psychedelic Progressive Rock

Label: The Laser's Edge

Score: 75/100

De Zweedse band Agusa heeft een nieuwe plaat uit, bestaande uit slechts twee nummers! Maar dan wel twee lange, gestructureerde nummers en dat met een leuke opbouw.

Voor zij die niet bekend zijn met de groep, Agusa gaat op zijn eigen manier om met de termen ‘psychedelisch’ en ‘progressief’. En die eigen manier is namelijk de Zweedse manier. Luister goed naar de nummers en u zal naast hedendaagse geluiden ook klanken horen die je terugvindt in middeleeuwse films en theaterstukken. Verantwoordelijken zijn daarbij de dwarsfluit en het tempo dat de drummer maar al te graag hanteert.

Er zijn slechts twee nummers te ontleden op dit album. Starten doet de band met Ganglat Fran Vintergatan. Vertaald betekent dit: De mars van het melkwegstelsel (met dank aan Google Translate). Heel fijn onderonsje tussen de verschillende instrumenten die de band hanteert. De drums komen niet op de voorgrond, die spelen steeds dat wederkerend middeleeuws ritme. We horen weliswaar een zeer fijn orgelspel waarbij de gitaar nauwgezet op aansluit. Het nummer bouwt traag op tot minuut 10, maar vanaf dan wordt het tempo er de komende vijf minuten duchtig ingehouden. Mijn voeten beginnen zowaar uit zichzelf mee te springen in een rondedans! De afsluitende 300 seconden brengt men opnieuw naar een traag punt, waarbij orgel en gitaar om beurten soleren en we voor het eerst een zanglijn krijgen.

Het tweede nummer heet Kung Bores Dans (dans van Koning Bores) en duurt 18 minuten. Beginnen doen we opnieuw rustig met een samenspel tussen orgel en fluit, aangevuld na anderhalve minuut met gitaar en drum. De eerste minuten is er niet meteen iets nieuws onder de zon te merken, men hanteert nog steeds de middeleeuwse aanpak. In feite zal dat het hele nummer niet anders zijn, enkel de opbouw zal wat verschillen van het eerste nummer.

Mijn conclusie: Agusa maakt met zijn tweede plaat een tof hebbeding, maar om het nu een echte doorbreker te noemen, dat zal je mij zeker niet horen zeggen. Toch doen de heren en jongedame uit Zweden meer dan hun best en dat is ook te zien aan hun lange tourlijst die ze reeds hebben afgewerkt. 

Tracklist: 

  1. Ganglat Fran Vintergartan
  2. Kung Bores Dans

Meer info over Agusa:

Categorie: