Review FortaRock 2019: zondag 2 juni

Datum: 
zondag, 2 juni, 2019

Traditie bracht ons afgelopen weekend naar het Goffertpark in Nijmegen voor FortaRock. Het festival was toe aan de tiende editie en had een heel gevarieerde line-up vergaard. Black metal, doom, stonerrock, heavy en power metal, het was allemaal vertegenwoordigd. De tweede festivaldag werd geopend door Savage Messiah op de main stage en Car Bomb in de tent stage, opgevolgd door respectievelijk Gloryhammer en Decapitated, de eer om af te sluiten was weggelegd voor de vikings van Amon Amarth. Geen Rammstein, Slipknot, Iron Maiden of andere grootheden deze keer, maar loeiharde Zweedse viking metal, potentieel tot toekomstige festivalheadliner? De proef op de som op Fortarock!

We zagen tijdens de eerste dag al dat de +1 actie ervoor zorgde dat er redelijk wat volk aanwezig was op FortaRock en met publiekstrekkers en kleppers als Gloryhammer, Hammerfall en Amon Amarth verwachtten we dan ook dat dag twee nog succesvoller zou zijn. 

Savage Messiah, Main stage, 13.00-13.45

Het doel van Savage Messiah was duidelijk, de weide doen daveren en ze haalden hiervoor alles uit de kast. Voor zij die de band niet kennen, je kan de muziek bestempelen als een mix tussen heavy en thrash metal en ze geven hier nog een extra twist aan. Zie het als een mix tussen Judas Priest, Testament en Metallica. In 2012 was de band al te zien op FortaRock en toen gooide men al hoge ogen op. Dit was ook nu weer het geval en het nieuwe album Demons zit ons nog vers in het geheugen. Het tempo ligt hoog en de snelle en zware riffs volgen mekaar op. We krijgen even een moment van rust wanneer What Dreams May Come gespeeld wordt. Tussendoor geeft de zanger ook wat uitleg over het verhaal achter de nummers. Naar het einde toe wordt er een Chris Stapleton cover gespeeld, namelijk Parachute. Hierna wordt afgesloten met het geweldige Faithful Dark en Down And Out. We konden ons geen betere start van de dag wensen, hiervoor danken we u Savage Messiah.

Car Bomb, Tent stage, 13.45-14.30

We begeven ons naar de Tent stage voor de experimentele muziek van Car Bomb uit Long Island. De muziek kunnen we niet echt onder een bepaalde categorie plaatsen aangezien er nogal veel geëxperimenteerd wordt met djent, doom, death en thrash metal. Een nog niet gekende band in Europa waar hopelijk snel verandering in komt! In het begin waren de screaming vocals duidelijk te horen maar de cleane vocalen verdwenen op de achtergrond en waren amper of niet goed hoorbaar doorheen de tent. Dit beterde wel naar verloop van tijd. Tussendoor had de gitarist ook enkele problemen maar de happy zanger entertainde het publiek op geweldige wijze. In plaats van gewoon wat te praten zong hij wat random dingen waar de bassist en of drummer een beat op plakte (pure improvisatie op het moment zelf). Dit tot groot jolijt van het publiek. Het viel op dat er tijdens vele kleine nummers spontane pits ontstonden zonder dat de band er om vroeg en dit ontsnapte niet aan hun aandacht. De band was zeer enthousiast last minute nog toegevoegd te zijn aan de affiche (ze vervingen Allegaeon) en de zanger zijn geluk kon ook niet op. Hij was zeer onder de indruk van het publiek, de tent stage en je zag dat hij hier van genoot met volle teugen. Kort samengevat, een zalig optreden met goeie muziek, technische defecten en een toffe interactie met het publiek. We hopen in de toekomst nog veel meer van Car Bomb te zien!

Gloryhammer, Main stage, 14.30-15.20

Voor het volgende feestje werden we verwacht aan de main stage. Epische power metal over orcs, goblins, unicorns, uiteraard hebben we het hier over Gloryhammer. De band rond Christopher Bowes, je weet wel zanger en keyboardspeler van die andere gekende en populaire band Alestorm? Hij komt als laatste het podium op om wat te dollen met zanger Thomas Winkler (beter gekend als Angus McFife). Into The Terrovortex of Kor-Virliath en The Siege of Dunkeld zorgen er al voor dat we direct in de juiste sfeer terecht komen. Tijdens Gloryhammer zien we zelfs een eerste goblin het podium op komen. Angus praat de show mooi aan mekaar en we hebben dan ook echt het gevoel dat het optreden veel weg heeft van een toneelstuk. De boel ontploft helemaal wanneer de zanger vraagt wat zijn naam is en wanneer het publiek de naam van het volgende nummer luidkeels brult, inderdaad tijd voor Angus McFife. Er waren enkele nummers die live voor de eerste keer te horen waren zoals Hootsforce, The Land of Unicorns en Masters of the Galaxy. Na The Unicorn Invasion of Dundee komt de goblin The Hootsman (bassist) kronen waarop het publiek ‘Hoots, Hoots, Hoots!’ scandeert.

Intervals, Hank’s Garage, 15.25-16.05

We begeven ons naar Hank’s Garage want daar staat Intervals op ons te wachten om ons omver te blazen met hun instrumentale muziek. Vergelijk het als een mix tussen bands als Periphery en onder andere Animals As Leaders maar dan zonder vocalen. Ook nu stond het volk weer tot buiten aan te schuiven om van deze muziek te genieten. We bleven wel een beetje verbaasd achter toen na een half uur de setlist gedaan was. Spijtig want Intervals wekte veel interesse op. In de tent speelde dan weer loeiharde deathmetal van Decapitated. Met hun brute deathmetal was het daar beuken! Al twee keer stond de band op FortaRock en ook nu weer raasden deze Polen als een ware pletwals over het publiek heen, retestrak!

Kadavar, Main stage, 16.10-17.00

Van een heel andere orde deze dag was Kadavar. Met hun bluesrock op de main stage staan onder een volle zon leek niet iedereen te interesseren. De temperaturen waren dan ook zowat tot hun maximum opgeklommen en het was puffen geblazen. De drie heren van Kadavar lieten het echter niet aan hun hart komen. Het drumstel stond voor een keer centraal vooraan, zodat iedereen goed de drummer kon zien, elke slag zichtbaar. Hij werd geflankt door de twee andere bandleden, gitaren bij de hand. Eerder dit weekend waren ze nog de merkwaardige headliner op Antwerp Metal Fest, hier moesten ze het op een lager plekje doen. Laat ons eerlijk zijn: goede muziek, maar een vreemde eend in de bijt hier op FortaRock.

Batushka, Tent stage, 17.00-17.50

We zijn weer aan de Tent stage beland en deze keer stond er ons een misviering te wachten. Wel te verstaan een satanische mis. De Poolse black metal superband Batushka hebben we in het verleden nog al terug gezien op FortaRock en toen was het publiek er al lovend over. Het decor is indrukwekkend en de volledige opzet zorgt er dan ook voor dat de show met vijf minuten vertraging begint. Dan komen de misdienaars het podium op om met wat wierook te zwaaien terwijl de zanger op zijn gemak kaarsen begint aan te steken. De show is qua decor, manier van doen en handelingen vergelijkbaar met wat we vorig jaar te zien kregen op Graspop. De rest van de bandleden waren vanuit het publiek ook niet altijd even goed zichtbaar want de zanger stond op de voorgrond achter zijn altaar terwijl de rest meer op de achtergrond stond achter decor stukken. Deze bleven ook staan tijdens het optreden en probeerden zo weinig mogelijk te bewegen. Uiteraard verstonden we niets van wat de zanger zong of voordroeg maar we kunnen wel zeggen dat we genoten hebben, ook al is deze Batushka voor velen bestempeld als de 'fake' Batushka, want ondertussen zijn er twee van, na de pijnlijke split met de (voormalige) zanger.

Symhony X, Main stage, 17.50-18.45

Symphony X nam ons mee naar meer melodischere oorden. We hadden geluk, want deze Amerikanen die momenteel Europa rondtouren (let wel, zonder nieuw album) hadden de dagen ervoor te kampen met een groot probleem: de zanger had keel- of stemproblemen. Hij kondigde dit van bij de start van het optreden ook zelf aan: “het is de eerste dag dat ik opnieuw kan spreken!”. Wegens gebrek aan nieuw materiaal, kregen we zowaar een best-of set. Die werd gesmaakt onder dat lekker, al iets koeler zonnetje daar aan de main stage.

Katatonia, Tent stage, 18.45-19.45

Dit jaar is het 10 jaar geleden dat Katatonia het album Night Is The New Day uitbracht. Daarom speelden ze dan ook het volledige album (in volgorde). Dit album is een van de albums dat Katatonia de faam bracht die het nu bezit. Het is volgens velen ook een van hun meest dynamische albums. Frontman Jonas Renske zei tijdens het optreden: "I know it is a Sunday but things could be worse, other bands could be playing here. Or Opeth could be playing here, with only songs from their latest 3 albums". Een veeg uit de pan naar Opeth die niet bij iedereen in goede aarde viel. Het was ook de eerste keer dat Inheritance live gespeeld werd. Afgesloten werd er met Day and Then the Shade, Departer en een cover van het Judas Priest nummer Night Comes Down. Voor de fans was dit een geweldig optreden want ze keken natuurlijk uit om het jubileum album live volledig te horen.

Hammerfall, Main stage, 19.45-20.45

We keken uiteraard ook uit naar de komst van Hammerfall uit Zweden. Ze brengen ons een heerlijke portie power/heavy metal. Wanneer Legion door de boxen knalt, is het duidelijk dat de fans er zin in hebben en de band heeft er zeker evenveel zin in. Het enthousiasme spat er vanaf. We brulden luid mee met nummers als Renegade, (We Make) Sweden Rock, Hero’s Return… Het was ook de eerste keer dat ze The Sacred Vow live brachten. We sluiten af met Let the Hammer Fall en Hearts on Fire. De showelementen voor een power metal optreden waren aanwezig, gitaren en de bas die simultaan de hoogte in gingen, verpulverende solo’s, een zanger die af en toe wat akkoorden aanslaat op de gitaar (uiteraard in de vorm van een hamer) van Pontus. We hebben met volle teugen genoten van een onvervalste portie power metal.

Animals As Leaders, Tent stage, 20.45-21.45

Animals As Leaders was dan weer iets speciaals. Velen liepen met een vraagteken in het hoofd de tent binnen, want wie zijn ze en hoe klinkt dat? Een band die enorm populair is in de VS, maar niet zo gekend in onze contreien. Met drie brengen deze gasten instrumentale djent-achtige muziek. Vrij technische metal, met veel ritmewisselingen en complexe songstructuren, lang niet voor iedereen weggelegd. Maar met een aantal topfans vooraan en een goed gevulde tent achteraan ging hun muziek er als zoete koek in. Wel veel binnen- en buitengeloop in de tent. We gebruikten hier van de gelegenheid om ook het exclusieve FortaRock biertje te proeven! Een licht pilsje (hoewel, officieel een saison) van zo'n 5,9% genaamd Vagevuur speciaal gebrouwen voor het festival door brouwerij Oersoep, dat lekker smaakte! Perfect feitelijk voor de komende headliner!

Amon Amarth, Main stage, 21.45-23.00

Door de dag zagen we al zeer veel verschillende Amon Amarth shirts, de drinkhoorns werden gevuld en een hoop mensen die uitkeken naar de komst van Amon Amarth. Het publiek werd opgewarmd doordat we eerst het gekende Run To The Hills te horen kregen wat uit volle borst werd meegezongen. De leden komen daarna het podium op en onmiddellijk krijgen we The Pursuit of Vikings in ons gezicht gesmeten. Het optreden begon dus al met ongetwijfeld een van de lievelingsnummers van het publiek. Er passeren nummers van albums als Versus The World, The Avenger, Surtur Rising, Fate of Norns, … De setlist bevatte maar liefst nummers van negen verschillende albums. Dit is tevens het jaar dat The Avenger zijn 20e verjaardag viert. Legend of a Banished Man wordt halverwege de setlist dan ook lustig meegebruld door de fans die dit nummer kennen. Het decor valt ook nu weer op, dit is kenmerkend voor een Amon Amarth optreden. De drum is geplaatst op een vikinghelm en aan pyrotechnieken was er geen gebrek. Tussendoor waren er enkele figuranten die een gevecht hielden (dit tijdens The Way Of The Vikings) of het podium op kwamen en dit was een leuke toevoeging aan het optreden en bracht net dat ietsje meer. Johann Hegg zag dat het goed was en genoot van het optreden. Hij weet ook hoe hij het publiek moet bespelen. Tijdens de laatste drie nummers begint het te regenen maar dat deert de fans niet. Na Guardians of Asgaard, Rais Your Horns en Twilight of the Thunder God vertelt de frontman dat Thor vroeger naar het optreden is afgezakt dan verwacht en neemt met de band afscheid van ons. Blijkbaar heeft de organisatie in samenspraak met het KMI en de politie beslist dat het optreden stopgelegd moet worden en dat de bezoekers rustig het terrein moeten verlaten wegens aankomend onweer. Desondanks hebben we genoten van een zalig optreden van Amon Amarth en we kijken al uit naar het optreden op Graspop!

We kunnen besluiten dat Amon Amarth veel volk naar het Goffertpark trok. De +1 actie zorgde ervoor dat er toch veel volk was. Ondanks enkele tegenslagen en een headliner die tien minuten vroeger moest stoppen concluderen we dat we ons zeer goed geamuseerd hebben en we hopen dan ook dat we volgend jaar opnieuw kunnen afzakken naar FortaRock!

Lees ook het verslag van de eerste festivaldag en bekijk de foto's van dag 1 en dag 2.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!