Review De Kreuners (try-out) @ GC Den Bussel Keerbergen - Gerimpelde charmeurs

Datum: 
donderdag, 21 april, 2022

De Kreuners stoppen niet, ze sterven uit. Zo zei zanger Walter Grootaers ooit. En toch kwam er in 2012 een einde aan, waarna de band in 2017 de draad terug oppikte. Anno 2022 staan er de komende maanden weer zo’n 40 concerten, zowel festivals als zaaloptredens, in de agenda van De Kreuners en ter voorbereiding werd er in GC Den Bussel in Keerbergen een try-out georganiseerd, waar een driehonderdtal mensen aanwezig waren. Naast locals vooral die hard-fans en net zoals de heren van De Kreuners zelf al een dagje ouder en gerimpeld. GigView mocht de try-out bijwonen, met dank aan de sympathieke organisatoren van GC Den Bussel.

Gezegend met een uitstekend geluid en een mooie belichting speelden De Kreuners een set van maar liefst 22 nummers. De setlist tref je onderaan deze review aan, maar wij halen graag aan dat vanzelfsprekend de nodige klassiekers gespeeld werden (onder andere Layla, Cous-cous Kreten, Ik Wil Je, Zo Jong, Verliefd Op Chris Lomme, Maak Me Wakker en Zij Heeft Stijl om enkel die maar te noemen) en dat er ook ruimte was voor enkele verrassingen. Minder gekende en gespeelde songs zoals Altijd Alleen (uit 1981 en gebracht met een regga/ska-intermezzo) en Mijn Laatste Sovjet (uit 1982 en nu gespeeld met een duidelijke verwijzing naar de situatie in Oekraïne en Rusland) gaven de rabiate fans eens iets anders om te verorberen. Ook liedjes van de prille beginperiode van De Kreuners, namelijk Nee Oh Nee, Black Out en Gezellig Samenzijn, ontbraken niet. En uiteraard werd de gloednieuwe single Geen Zonde Van De Tijd, een herwerking van een song uit 2003, gespeeld, maar persoonlijk vinden wij die song een beetje zoutloos.

Opvallend gegeven was dat van het succesalbum Hier En Nu (uit 1990) maar liefst 8 songs werden gespeeld. Zanger Walter lijkt na zijn Covid-besmetting in 2020 terug helemaal de oude, want zijn stem klonk krachtig. Hij kreeg wel twee maal een rustmoment, een eerste keer toen bassist Axl Peleman samen met drummer Ben Crabbé en Erik Wauters op mondharmonica een akoestische versie van ‘Ik Wil Je’ speelden en een tweede keer toen Axl, Ben en gitarist Jan Van Eyken een mooie versie van het door Mauro Pawlowski geschreven ‘Meisje Meisje’ brachten. Leuk moment was het toen een dame uit het publiek, Els genaamd, het podium op mocht om Zij Heeft Stijl mee te zingen en een dansje met Walter te doen. De Kreuners blijven zelfs op hun oude dag charmeurs. Ga dat met eigen ogen zien tijdens hun komende tour.

Setlist:

  1. Gezellig Samenzijn
  2. Door Jou
  3. Altijd Alleen
  4. Nee Oh Nee
  5. Mijn Laatste Sovjet
  6. Op Zoek
  7. Cous-cous Kreten
  8. Black Out
  9. Geen Zonde Van De Tijd
  10. Radio
  11. Das Entertainment (cover van The Jam)
  12. Ik Wil Je (Axl op zang)
  13. Layla
  14. Ik Dans Wel Met Mezelf (cover van Generation X)
  15. Maak Me Wakker
  16. Zo Jong
  17. Verliefd Op Chris Lomme
  18. Ik Wil Je

Bis

  1. Meisje Meisje
  2. Zij Heeft Stijl
  3. Nu Of Nooit (cover van Tröckener Kecks)
  4. Das Wat Ik Zeggen Wou
Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!