Uitgelicht: Judas Priest @ Graspop Metal Meeting 2022 - Nog steeds levend na middernacht

Datum: 
zaterdag, 18 juni, 2022

Na een bloedhete dag was het aan oudgediende Judas Priest om als eerste headliner de zaterdag van Graspop Metal Meeting af te sluiten. Die andere Britse grootheid Black Sabbath luidde met Warpigs (via tape) de start in van dit optreden. De drietand lichtte op, werd naar boven gehesen en daar verschenen de heren van Judas Priest ten tonele.

One Shot At Glory klonk als opener over de weide en zanger Rob Halford bewees dat hij goed bij stem was. Het was even wachten op You’ve got another Thing comin' eer de weide opgewarmd was en er luidkeels werd meegezongen. Ook al had de band er heel veel zin in, het was toch spijtig dat de frontman het publiek niet echt bespeelde en daardoor de show wat afstandelijk aanvoelde. Het visuele aspect was zeker in orde en op dat vlak werden we zeker getrakteerd op een leuk spektakel.

De setlist was met nummers als Freewheel Burning, Turbo Lover, Hell Patrol en The Sentinel niet alledaags en door deze keuzes kabbelde de show wat verder. Had het warme weer het publiek al te veel uitgeput? Of had de warmte wat impact op Rob Halford met zijn leren vest? Wie zal het zeggen? Het feit dat ze daarna twee covers speelden van respectievelijk Fleetwood Mac en Joan Baez, maakte het verdere verloop van de show niet beter. Een band met meer dan 50 jaar ervaring en een berg hits zou het niet moeten hebben van deze covers.

Natuurlijk mocht het moment dat Rob Halford het podium op rijdt met zijn harley niet ontbreken. Ook al is het cliché, het blijft een van de leukere momenten van de show. Het was te merken dat twee jaar zonder toeren Judas Priest geen goed gedaan heeft. De groepsdynamiek was ver te zoeken en de bandleden moesten hun plaats op het podium precies herontdekken. Scott Travis vroeg het publiek welk nummer ze wilden horen en trok vervolgens met een intro Painkiller op gang. De scheurende gitaren, de stevige drum en hoge klanken zorgden voor de punch die het publiek nodig had. Na Painkiller werd het tijd voor de encore en toen volgde de ene hit na de andere: Electric Eye, Hell Bent For Leather en die andere meezinger Breaking The Law zorgden voor een laattijdige climax, die volledig werd bekroond door Living After Midnight. Dat sterk einde kon gelukkig de meubels nog wat redden voor Rob and the boys, waardoor deze metalgrootheden toch in schoonheid afscheid namen van de heilige grond van Dessel.

Lees ook het volledige verslag van de derde festivaldag van Graspop Metal Meeting 2022, waar Judas Priest en Korn headliners waren.

Foto's geleverd door Graspop Metal Meeting (credits: Peter de Jongh).

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!