Review album release show Mantah @ Club De B

Datum: 
zaterdag, 29 oktober, 2022

Zaterdag 22 oktober 2022 was officieel het laatste optreden van Fields Of Troy. Exact een week later stond op hetzelfde podium in Club De B in Torhout Mantah geprogrammeerd voor een voorstelling van de band en de release van hun debuutalbum Evoke. Op uitnodiging van Hard Life Promotion waren wij van GigView daar natuurlijk als de kippen bij om dit te mogen meemaken.

We halen niet voor niets Fields Of Troy even aan. Mantah bestaat uit leden van het terziele gegane Fields of Troy (zanger Sven Herssens en drummer Lothar Ryheul) maar tevens leden die in andere bands actief waren of zijn. Gitarist Bart Vandeportaele (ex-Spoil Engine), Bert Nauwynck (Diecast Unit) en Dennis Wyffels (Lethal Injury / Aeveris / ex-Bloodrocuted) vervolledigen de band en samen brengen ze modern metal met invloeden van nü metal bands uit de jaren 90. Om een avondvullend programma in elkaar te boksen hadden ze nog twee bands uitgenodigd waarvan in primeur een Amerikaanse band. Met als positieve noot een uitverkochte zaal, als dat niet kan tellen voor een releaseshow.

Secondhand Saints

De metalcore band met als thuisbasis Sint-Niklaas was in Torhout nog maar aan hun tweede optreden ooit toe maar daar was live niet veel van te merken. Deze zeskoppige band is niet over één nacht ijs gegaan, want naast het muzikale aspect, is de visuele aankleding minstens even belangrijk. Naast een eigen logo dat ook al op hun merch prijkt, verloopt het op het podium ook strak en vlot. Twee frontmannen die elkaar afwisselden met cleane zang en screams zorgden voor een harmonieus gezang in een melodramatische sfeer. Samples werden ook vaak gebruikt waardoor de grens van de metalcore met ander genres zeer dun werd. Maar het publiek was enthousiast dus volgens mij zit er zeker toekomst in voor deze jongens.

Three Times Royal

Tweede band van de avond was de Amerikaanse band Three Times Royal, recht uit Los Angeles. Op zich niets speciaal ware het niet dat de frontvrouw niemand minder is dan Iris Goessens (ex-Spoil Engine). Deze driekoppige vrouwenband kreeg voor hun Belgisch optreden de steun achter de drumkit van Siebe Hermans (Coffin Feeder, When Plagues Collide), aangezien ze geen drummer hebben. Dat de Belgen Iris nog altijd in hun hart hebben zitten was direct te merken bij de start van het optreden, zeker wanneer Goessens haar strot openzette. Dit was het allereerste optreden van de band ooit en maar toch zagen we al een geoliede machine voorbijdraven. Enig minpunt is misschien dat bassiste Mayson Ivy er tamelijk ongeïnteresseerd bijstond maar dat was duidelijk niet te horen aan de muziek. Gitariste Willa Rose Ashley daarentegen speelde alsof ze nog nooit iets anders in haar leven gedaan had (misschien ook normaal als uw vader nog samengewerkt heeft met Blink-182, New Found Glory and BB-King). Dat de band nog in hun startfase zit was ook te merken aan het feit dat de tracks nog geen titel hadden maar aangekondigd werden als song nr 4 of 5 of 16. Hopelijk zien we deze band nog terug in België want Iris heeft hier een grote fanbasis en het is altijd een leuk weerzien.

Mantah

Veel mensen waren blijkbaar benieuwd voor deze band met thuishaven in Torhout. Ook wij waren benieuwd of een band die nü metal brengt nog wel zou kunnen bekoren terwijl veel nieuwe bands richting black, death of metalcore uitgaan. Het antwoord liet niet lang op zich wachten. Vanaf de eerste noten werden we omver geblazen door enerzijds de muziek en anderzijds de charismatische frontman Sven (die zou kunnen doorgaan als de tweelingbroer van Jacoby Shaddix (Papa Roach)). Invloeden van Linkin Park, Korn en Static-X om er maar enkele te noemen zijn zeer goed aanwezig en Sven wisselt vlot tussen cleane zang, screams en grunts. Wat bij Three Times Royal niet lukte was bij Mantah schering en inslag. De circlepits, moshpits en walls of death volgden elkaar in een recordtempo op en bracht de zaal naar een hoogtepunt.

Dat Mantah hun voorliefde bij Korn ligt was duidelijk hoorbaar. Niet alleen zijn bepaalde Korn riffs te horen in hun eigen nummers, we kregen zowaar een perfecte cover van Korn’s Here To Stay. Met Unawake was er ook een rustpunt voorzien in hun set maar zelf een ballade kon de sfeer niet drukken. Als encore moest de band nogmaals hun single Game Over brengen omdat een beginnende band nu eenmaal nog geen reeks tracks heeft om uit te putten. En dus als extraatje hadden ze dan maar Iris erbij geroepen om toch nog een spetterende finale te krijgen. Kortom een zeer geslaagde avond voor deze album release show.

Tracklist

  • Drown
  • Game Over
  • Abstain
  • Dead Inside
  • Breaking Away
  • In Vain
  • Unawake
  • Here To stay ( Korn)
  • The Enemy
  • Encore: Game Over with Iris
Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!