Review Hexa Mera @ Nijdrop - Release show Methuselarity Pt 1

Datum: 
zaterdag, 18 maart, 2023

Zaterdag 18 maart 2023 was een hoogdag voor de leden van de Mechelse (en omstreken) melodieuze deathmetalband Hexa Mera. Op die zaterdag presenteerde de band hun derde album, Methuselarity Pt 1, aan het publiek met een releaseshow in zaal Nijdrop in Opwijk.

Om de avond nog wat meer glans te geven had Hexa Mera nog een paar bevriende bands uitgenodigd. Royal Jake, Xeno en Destroy Humanity moesten er voor zorgen dat het aanwezige publiek klaargestoomd en opgewarmd zou zijn, zodat Hexa Mera het dak van de zaal eraf zou kunnen blazen.

Royal Jake

Deze vierkoppige metalcoreband (met invloeden van deathmetal) uit Londerzeel is geen onbekende voor Hexa Mera want frontman Yannick zong in verleden nog mee op Sacrifice You van hun uit 2016 uitgekomen EP Retaliate/The Answer. Maar met het optreden van later die avond en andere beslommeringen hebben ze hem maar gerust gelaten en het nummer alleen ten berge gebracht. Verder bracht Royal Jake ook nog hun nieuwe single en vermelde er ook bij dat hun nieuwe EP enkel beschikbaar zal zijn via streamingdiensten en dus niet zal verschijnen op cd. Maar dat kon het al aanwezige publiek hun pret niet bederven aan het enthousiasme te zien. Even zat er een wall of death aan te komen maar die is aan een stille dood gestorven. Geen nood, Royal Jake kwam waar voor het gevraagd was, namelijk een eerste adrenalinestoot geven.

Xeno

Met het uit Middelburg (NL) afkomstige Xeno had Jan Huygens en zijn kompanen een band uitgenodigd die een beetje de vreemde eend in de bijt was die avond. Van de metalcore van de voorgaande band naar het progressieve metal (met een jazzy kantje) van de Nederlanders. Desalniettemin konden zij het publiek inspireren en zelfs meelokken in hun verhaal. En dat verhaal leunt dicht aan met het gedachtegoed van Hexa Mera. Ook Xeno put inspiratie uit filosofie en zelfkennis zoals hun laatste EP Reconstruction uit november 2022 (dus eigenlijk nog zeer recent) die handelt over beginnen met een schone lei en het zuiveren van verderf. In Opwijk was er weinig verderf om te zuiveren dus kon Xeno zich volop concentreren op het winnen van nieuwe zieltjes. Een opdracht waar ze volledig in geslaagd zijn.

Destroy Humanity

Volgende band die de zaal nog meer mocht opwarmen was Destroy Humanity. Ook een band uit de ruime omgeving van Mechelen (Beerzel meer bepaald) en nog samen op toer geweest met Hexa Mera. Dit driekoppige metalcollectief brengt hun eigen kijk op groove metal. Met hun album Hypnopompia (januari 2021) onder de arm veroverden ze Nijdrop en hun mix van stijlen die invloeden van Pantera, Machine Head en Lamb Of God bevatten, was het een gemakkelijke taak om het publiek op hun hand te krijgen. Hier een daar een sneer hardcore deed de boel nog meer ontploffen. De zaal op een kookpunt gebracht en klaar om te ontploffen bij de band waar het deze avond toch om draait, Hexa Mera. Opdracht geslaagd voor Destroy Humanity.

Hexa Mera

En dan de band waar rond het deze avond allemaal om draait. Hexa Mera en de release van hun derde album Methuselarity Pt 1. Na een beklijvende intro waar licht en rook de sfeer en nieuwsgierigheid alleen maar opbouwde, stak de band van wal met hun recentste single en tevens opener van het nieuwe album, Schizophobic. Samen met deze releaseshow mochten we ook kennismaken met de nieuwe drummer van de band, Vassili Golfidis. Ook opmerkelijk is dat het juist elf jaar geleden was dat Hexa Mera voor de eerste maal in deze zaal optrad.

Maar terug naar het evenement zelf. Uiteraard werd het volledig album aan het publiek voorgesteld maar om het publiek toch een vorm van herkenbaarheid te geven zat de setlist verweven met de oudere tracks. Waarbij nummers uit hun vorige worp het grootste deel opeisten. Divide & Impera, Anthropic Principle, Inhuman en Dare To Know zaten mooi verdeeld tussen de nieuwe nummers. Afsluiters van dienst waren Consecration (een nummer die op single uitgekomen is in volle coronaperiode) en de enige en titeltrack van de eerste cd Human Entropy. Na de nodige dankbetuigingen en slotakkoorden, vangen we onze weg tevreden en voldaan terug huiswaarts aan. Nog een vlugge blik op de merchendise stand werpen en zien dat deze veel interesse had. Terug opdracht voldaan zeker.

Tracklist

  1. Schizphonic
  2. Divide & Impera
  3. Inhuman
  4. Anthropic Principle
  5. Mauersturm
  6. Crownless
  7. Lilith
  8. Goliath
  9. Dare To Know
  10. Mnemosyne
  11. Consecration
  12. Human Entropy

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!