Review W.A.S.P. @ Trix - Te korte set voor een veertigjarig jubileum

Datum: 
vrijdag, 7 april, 2023

Behoeft de hardrockband W.A.S.P. nog een introductie? Ook al brachten ze de laatste jaren geen nieuw materiaal meer uit, ze zijn reeds meer dan 40 jaren actief en naar aanleiding van dat feit werd er een uitgebreide Europese tournee op stapel gezet. Misschien wel een te uitgebreide tournee, want op sociale media regent het klachten van fans nadat er verscheidene data laattijdig werden geannuleerd voor allerlei onduidelijke redenen (logistieke problemen? Ziekte?) en slechts sommige daarvan werden geherprogrammeerd. In de Antwerpse zaal Trix bleef het concert, reeds lange tijd uitverkocht, gehandhaafd op vrijdag 7 april 2023. Vreemd genoeg was er van een voorprogramma geen sprake en dus was het de opruiende muziek vooraf (onder andere Rammstein's Du Hast en War Pigs in de versie van Faith No More) die het veelal oudere publiek (W.A.S.P.-frontman Blackie Lawless is ook al 66 jaar) opwarmde.

Te midden van een soort van circusdecor en na een intro met de The Doors-song The End begonnen zanger/gitarist Blackie Lawless, bassist Mike Duda, drummer Aquiles Priester en gitarist Doug Blair eraan met een medley die fragmenten bevatte van hun debuutalbum ‘W.A.S.P.’ en één fragment van ‘Inside The Electric Circus’. Na die medley kregen we nog welgeteld negen liedjes voorgeschoteld, vooral van de platen ‘W.A.S.P.’, ‘The Last Command’ en ‘The Crimson Idol’ (waar het dertigjarig jubileum van gevierd werd), waarna na amper 1u15 speeltijd de lichten van de zaal opnieuw aanfloepten.

We zagen dan wel een ijverige band, waarbij vooral gitarist Doug Blair en drummer Aquiles Priester een strakke indruk lieten, terwijl hetgeen effectief gespeeld en gezongen werd overtuigend was. Het publiek lustte er pap van en zorgde voor een bruisende ambiance. Frontman Blackie, met de hem typerende klederdracht inclusief knielappen, verborg zich achter zijn bijzondere microfoonstandaard (blijkbaar noemt dat ding Elvis), maar repte geen woord over ziek zijn, terwijl de navolgende concerten in Eindhoven, Kopenhagen en Malmo werden uitgesteld/geannuleerd. De setlist is trouwens al de hele Europese tournee dezelfde en steeds even kort hoor. Beetje te kort voor een veertigjaring jubileum, nietwaar? Ook de verlichting vermelden we als minpunt, want geen enkele keer konden we de gezichten van de muzikanten ontwaren. Is dat een tournee in kader van het veertigjarig bestaan van de band waardig als men sommige albums onvermeld laat en meerdere hits onaangeroerd laat? Ach, zelfs na veertig jaar zijn de grillen en grollen van deheer Lawless nog niet verdwenen, of heeft dit dan toch met de gezondheid te maken? Wie zal het zeggen, maar W.A.S.P. heeft nog wat goed te maken.

Setlist:

  1. On Your Knees/The Flame/The Torture Never Stops/Inside The Electric Circus
  2. L.O.V.E. Machine
  3. Wild Child
  4. The Idol
  5. The Great Misconceptions Of Me
  6. Chainsaw Charlie (Murder In The New Morgue)
  7. Blind In Texas
  8. Animal (Fuck Like A Beast)
  9. The Real Me (cover The Who)
  10. I Wanna Be Somebody
Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!