Photo report Ville Valo @ 013 - Een rollercoaster aan emoties voor een remedie voor het bloedende hart

Datum: 
dinsdag, 7 mei, 2024

Op 7 mei 2024 vond het VV / Neon Noir Tour concert van Ville Valo plaats in poppodium 013 in Tilburg. De eigenzinnige Ville Valo, voorheen bekend als de frontman van HIM, bracht zijn geliefde love metal naar het podium. Dit keer ging hij solo en presenteerde hij een mix van nieuwe nummers en oude klassiekers. Het Londense duo Zetra verzorgde het voorprogramma. Zij geven een unieke lo-fi draai aan Scandinavische black metal.

Ville Valo, beter gekend als de ex-frontman van het alom bekende HIM, waarbij menig fan waaronder mezelf talloze uren naar geluisterd heeft tijdens een liefdesbreuk. In 2017 kwam er helaas een einde aan HIM na een grote afscheidstournee. Hierbij lieten ze een onuitwisbare afdruk na van hun bekende "love" metal met Ville zijn diepe en poëtische lyrics en warme stem. Na enkele jaren van stilte herrees Ville Valo als een feniks uit zijn eigen assen met een solodebuutalbum genaamd "Neon Noir". Hierbij keerde hij terug met nog meer hartverscheurende songs dat onze harten konden bekoren na jaren afwezigheid. Anno 2024 begon de charismatische zanger aan een EU-tournee ter promotie van "Neon Noir", waarbij hij nu halt hield in Tilburg bij de 013!

Zetra is een mysterieus synthpop-duo uit Londen dat de aandacht trekt met hun enigmatische uitstraling en unieke geluid. Op het podium combineren ze elementen van black metal en Blade Runner, gekleed in mantels, corpse paint en kettingen, omringd. Hun muziek klinkt als een mix van Type O Negative en synthpop, met zware, duistere riffs. Hoewel we nog steeds niet precies weten wie ze zijn, hebben ze al een betoverende invloed op veel mensen gehad. Zetra’s mysterie wordt verder gevoed door mythes en geruchten over hoe ze begonnen zijn met muziek maken, variërend van het zien van de komeet van Halley tot een gewelddadige ontmoeting na een intens potje Dungeons & Dragons. Ondanks de waarschuwingen zijn velen al onder de ban van Zetra gekomen, waaronder het label Nuclear Blast! Zetra opent met Sacrifice, gewapend enkel met een synthesiser, gitaar en een drum-machine in combinatie met tenenkrullende vocals brengen ze de 013 in een staat van duistere synthpop met zware gitaren en en verassende blast beats! Na ze eerder aan het werk te hebben gezien paar dagen geleden weten ze me nog meer te overtuigen met hun unieke sound mede dankzij het nummer Starfall met de nodige screams. Het geluid is fenomenaal en versterkt de sfeer aanzienlijk in combinatie met het lichtspektakel. Het merendeel van het publiek is overtuigd en toont dankbaar afscheid onder een luid warm applaus.

Setlist:

1. Sacrifice
2. Starfall
3. Beauty Has Her Way
4. Sacred Song
5. Mirror
6. The Angel Cries
7. Call Of The Void

Het moment was eindelijk aangebroken en de zaal goed gevuld en afwachtend op Ville Valo. Toen het neonroze logo van VV samensmolt met het logo van Him werd de band luidkeels onthaald door de fans. Ville betrad het podium met een grote glimlach en zong de eerste noten van het openingsnummer "Neon Noir" onder luid applaus van het publiek. Hij werd bijgestaan door Mikko Virta (gitaar), Risto Rikala (drums), Sampo Sundström (drums) en Juho Vehmanen (bas). Het was de voorlaatste show van de tournee, maar de stem van Ville klonk warm en geen enkel spoor van vermoeidheid! Oude fans werden meermaals getrakteerd op klassiekers van HIM met nummers zoals Right Here In My Arms, Rip Out The Wings Of A Butterfly, The Kiss Of Dawn en meer. Nieuwe Fans kregen dan weer nummers als Run Away From The Sun, Loveletting en Salute The Sanguine getrakteerd. De love metal liet de temperatuur stijgen tot ongekende hoogtes in de 013. Vooral bij het nummer Join Me In Death ging het publiek helemaal los in het meezingen waar Ville duidelijk van genoot. Als teken van appreciatie kregen we een enorme glimlach en meermaals de microfoon om samen luidkeels mee te zingen op diverse klassiekers!

De sfeer was opperbest en daar zal het lichtspektakel samen met de glinsterende discobol ook wel iets mee te maken hebben. Het publiek was gevuld met alle leeftijden tot zelfs een jongedame van 7 à 8 jaar oud die op de schouders van opa zat mee te zingen. VV verliet het podium na Saturnine Saturnalia, waarna het publiek uitbundig "Ville" begon te roepen en te applaudiseren voor nog meer emotionele muziek die liefdesverdriet liet verdwijnen als sneeuw voor de zon! Ville betrad het podium terug met glinsterende ogen en begon met een warme diepe stem aan Gone With The Sin dat het publiek een kippenvelmoment bezorgde. We merkten ook talloze fans die een traantje moesten wegpinken door het hele gebeuren, (waaronder stiekem ook mezelf). In totaal kregen we nog vijf bisnummers met als laatste het toepasselijke When Love And Death Embrace als pleister op ons gebroken hartje. Ville Valo bracht een nostalgische trip down memory lane dat eindigde in het liefdevolle heden van "Neon Noir", waarbij alle onze emoties en tranen de vrije loop gingen in de 013.

Setlist:

1.Neon Noir
2. Right Here in My Arms(HIM song)
3. Run Away From the Sun
4. Rip Out the Wings of a Butterfly(HIM song)
5. Salute the Sanguine
6. The Kiss of Dawn(HIM song)
7. Loveletting
8. Buried Alive by Love(HIM song)
9. Heartful of Ghosts
10. Join Me in Death(HIM song)
11. The Foreverlost
12. The Funeral of Hearts(HIM song)
13. Echolocate Your Love
14. Poison Girl(HIM song)
15. Saturnine Saturnalia
Encore:
16. Gone With the Sin(HIM song)
17. In Trenodia
18. Killing Loneliness(HIM song)
19. Baby Lacrimarium
20. When Love and Death Embrace(HIM song)

Categorie: