Photo report Volbeat @Sportpaleis

Datum: 
donderdag, 8 december, 2022

Van een upgrade gesproken: Volbeat zette enkele jaren terug naast Graspop Metal Meeting ook Vorst Nationaal op stelten met hun bluesy maar heavy rock 'n roll. Ze verkochten ook de Lotto Arena uit en die show werd wegens grote vraag aan tickets verplaatst naar het grotere broertje Sportpaleis in 2019. Daarna volgde de coronapandemie waarvan Volbeat gebruik maakte van de tijd om het nieuwe album 'Servant Of The Mind' op te nemen. Dat kwamen ze nu live voorstellen opnieuw in het Sportpaleis. De band nam Bad Wolves en Skindred mee om de grote zaal op te warmen.

De Belgen houden van Volbeat, zoveel is duidelijk. Ligt het aan het overaanbod van optredens, de steeds duurder wordende prijzen, de combinatie of andere zaken, feit was dat het Sportpaleis lang niet uitverkocht was, het bovenste balkon was zelfs afgesloten met gordijnen. Het was wel gezellig vertoeven op het drukke middenplein, en al zeker in de 'parasite pit' vlak voor het podium. Net als bij bv. de snake pit van Metallica, nam ook Volbeat dit voorbeeld over. Een grote, ronde catwalk gaf de drie artiesten van deze avond een sublieme setting om op te treden en daar maakten ze gretig gebruik van.

Het was aan Bad Wolves om het publiek op te warmen. Ze zijn aan een opmars bezig in Europa, in thuisland Amerika zijn ze immers al immens populair. Het was het eerste optreden dat wij te zien kregen met nieuwe zanger Daniel Laskiewicz, die Tommy Vext vervangt. Het brulboei-gehalte is iets minder, maar hij bespeelt het publiek goed. Een korte maar energieke set waarbij vooral de Cranberries cover Zombie bijblijft. Zonder deze populaire cover betwijfelen we eigenlijk of Bad Wolves boven 'het dozijn' metalbands zou uitkomen en hier aanwezig zou geweest zijn.

Wie al jaren hun naam hoog houden maar er helaas nooit bovenuit steken zijn Skindred. De 'raggametal' die ze brengen is aanstekelijk, energiek en soms van de pot gerukt. Opnieuw een leuke opwarmer voor de hoofdact. Zanger Benji Webber en zijn kornuiten zorgden voor een waar feestje met een combinatie van headbangen en dansen, zo kwam het bij ons over. Door de verplichtingen van fotograaf zijnde hebben we slechts de eerste helft van het optreden bekeken.

Volbeat kwam, zag en overwon het publiek in het Sportpaleis. Logisch, want dit zit immers gevuld met fans die hun geld spenderen aan dit ticket. Met een eerste grote hit The Devil's Bleeding Crown werd het veelbelovende startschot gegeven. Zanger Michael Poulsen en leadgitarist Rob Caggiano namen al snel de catwalk in en toen ook bassist Kaspar Larsen hen vervoegde stond het Sportpaleis alvast in vuur en vlam. Figuurlijk, want aan pyro's en zulke franjes deed Volbeat deze avond niet mee, de muziek telde. Met Temple Of Ekur kregen we een eerste nieuw nummer van hun laatste album te horen, dat -gelukkig- opnieuw wat heavier is dan voorgaande muzikale brouwsels. Met een mix van oud en nieuw rockte Volbeat het Sportpaleis van begin tot eind, waardoor we van opnieuw een succes kunnen spreken. Wat is de volgende stap, een van de nog vrije headlinerposities op Graspop innemen, heren?

Foto's door Shoot 'n Rock - Tim Vermoens Photography - volledige albums online.

Categorie: