Review Aauw Ijzer

Datum: 
zaterdag, 19 november, 2022

Een avondje Oud-Turnhout voor een underground festivalletje met leuke namen zoals King Hiss en Kill The Logo, daar zeggen wij niet nee tegen.

Eenmaal daar aangekomen waren er wat problemen met de persaccreditatie, maar dat werd door de organisatie vrij snel verholpen. Het zorgde er wel voor dat wij enkel het einde van de eerste band, Stung, konden bekijken en beluisteren. Als brave reporter bevroegen wij dan maar even enkele omstaanders. De meningen waren verdeeld. De ene vond het een ontdekking, de andere was dan weer iets minder fan. Wij hoorden vooral nineties metalinvloeden die we muzikaal zeker wel konden pruimen. Dat werd extra in de verf gezet in bijvoorbeeld Corosion of Comformity. Misschien wel een knipoog naar de (voor in de jaren 90) bekende band. We hadden wel de indruk dat de band nog een beetje onzeker op het podium stond, maar daar kan je als band enkel in groeien door veel te spelen. Het feit dat het publiek deze avond een beetje aan de makke kant was, zal uiteraard het zelfvertrouwen van de band deze avond geen goed gedaan hebben. Wij vonden het vooral raar dat de band het podium verliet met de woorden: “Bedankt voor wie is blijven kijken, sorry voor wie we op de zenuwen hebben gewerkt!”. Ik kan jullie alvast zeggen dat wij met veel plezier naar deze band hebben gekeken en geluisterd. Kop op jongens, goed bezig!

Muzikaal tapt de tweede band van de avond uit  een hele ander vaatje. Temptations for the weak is een band die al enkele jaren timmert aan de weg. (Nieuwe) zanger Jadran Beauprez is een boom van een vent met een podiumpréséance om U tegen te zeggen! Gewapend met hun derde, algemeen goed onthaalde album, is het niet verwonderlijk dat het gros van de set dan ook bestaat uit nieuwe nummers… Wat zeggen we? De volledige nieuwe plaat werd integraal gespeeld! Het is leuk dat ze een cover spelen van Gojira (Silvera), maar deze band heeft dit echt niet nodig. De nieuwe plaat staat bol van snoeiharde riffs die bij wijlen doen denken aan Lamb of God. De zangers Djoni en Jadran vullen elkaar perfect aan en zorgen voor een constante variatie, waardoor de set nooit verveelt!

Een optreden van King Hiss is altijd een blij weerzien met deze sympathieke stonerband uit West-Vlaanderen. Tegelijkertijd is het telkens een beetje afscheid nemen, want King Hiss geeft er binnen enkele maanden helaas de brui aan! Zoals iedereen misschien al wel weet, kampte zanger Jan Coudron enkele maanden met stemproblemen. Wij kregen dan ook de indruk dat hij zich daarom in het begin nog niet helemaal durfde te smijten. Gaandeweg de set veranderde dit echter zodat we terug de oude Coudron bezig hoorden. Maar King Hiss blijft écht een ban die je live moet gezien hebben. Coudron is een podiumbeest en dat bewijst hij door zijn aanstekelijk gedans, grappige binddteksten en door bv. de festivalman himself te dopen vanop het podium! Ook de muzikanten zijn bij de les, want er werd een verschroeiende versie van Endorphine (lang niet live gehoord) en We live in Shadows gespeeld. Jan vond blijkbaar (terecht) dat, ondanks verwoede pogingen van hem en zijn band, het publiek nogal tam reageerde. Hij besloot dus maar om tijdens furieuze afsluiter Killer Hand zelf een moshpit te starten en zichzelf helemaal te smijten, met succes! Wij genoten met volle teugen van het laatste kempische optreden van King Hiss. Of zien we ze toch nog eens op Graspop?

Alvorens de jongens van killthelogo het podium bestormden, hadden wij de discussie of KTL wel headlinermateriaal was en of zij niet beter gewisseld waren met King Hiss? Wel, laten we duidelijk zijn: killthelogo was de terechte headliner van deze avond. Al van bij opener Iconclast, merkten we dat er een andere vibe was in de zaal. Waren het de liters bier, waren het de zware riffs of was het de opzwepende taal van frontman Daniel Mies? Wij weten het niet, maar het publiek was eindelijk wakker geschoten. Mies ging er zich regelmatig op de dansvloer zelf van vergewissen of de sfeer wel goed zat! Hij nodigde zelfs iedereen uit op het podium! Na drie nummers van KTL werd zowaar een héél oude track van warempel Facedown van onder het stof gehaald (Earthmaker en Wartime) en mocht dat nog niet genoeg zijn, schakelden ze halverwege de set nog een versnelling hoger met een verrassend geslaagde cover van Midlife Crisis van het legendarische Faith No More. Voor wie het dan nog niet goed genoeg was, verpletterden ze de zaal met een trio van .Calibre: Meritocracy, Karma en uiteraard Calibre zelf! Wat een drieluik! De zaal begon eindelijk te kolken! Na afsluiter Riot as One had het publiek er duidelijk niet genoeg van! Als toemaatje kregen we zowaar nog een nummer van Facedown! killthelogo maakte zijn status als headliner dubbel en dik waar! Geen compromissen, snoeihard en oerdegelijk!

Kort samengevat: Auw Ijzer is een top underground festivalletje, met super sympathieke medewerkers, goed gekozen bands en een leuke locatie! Het publiek was (zeker in het begin) wat statisch, maar maakte dat ruimschoots goed bij killthelogo!  Wij komen er graag nog eens terug!

vergeet ook niet eens een kijkje te nemen naar ons geweldige fotoreport.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!