Review AC/DC @ Gelredome

Datum: 
dinsdag, 5 mei, 2015

AC/DC heeft gisteren het startschot gegeven van hun Europese tournee getiteld Rock or Bust, genoemd naar hun meest recente plaat. Onze Noorderburen hadden de eer om de Australische band als eerste in ontvangst te nemen. Toen we aankwamen rond het Gelredome stadion viel ons meteen op dat er een heleboel Belgen naar Nederland getrokken waren om de band aan het werk te zien. Dat AC/DC pas later een Belgische datum toegevoegd heeft aan hun tourschema zal er zeker iets mee te maken hebben.

De locatie leek perfect te zijn voor deze wereldband. Een overdekt stadion die de sfeer had van een grote concertzaal à la Sportpaleis. Maar helaas was de akoestiek niet altijd even fantastisch. De geluidsman vond de balans tussen de gitaren, bas, drums en vocals pas na drie nummers. Bon, genoeg gezeikt over de akoestiek, we kwamen er voor de goede muziek en misschien wel de show van het jaar. Maar was het dat ook?

Voor de band het podium betrad kregen we een intro-filmpje te zien die de spanning in het stadion opdreef. Na het filmpje volgde een bombastisch vuurwerkspektakel. De show was nog niet begonnen en het stadion was al voor de eerste keer ontploft. Met Rock or Bust zette AC/DC de show in gang. De stem van Brian Johnson verzoop in het geluid van de gitaren. Zoals u eerder kon lezen zat het geluid pas echt goed bij het eerste hoogtepunt van de show: Back in Black. De kolkende massa op het middenplein lustte hier wel pap van en schreeuwde het nummer mee. Wie naar de show gekomen was om veel nieuwe nummers te horen kwam bedrogen uit. De tournee mag dan wel ‘Rock or Bust’ heten, slechts drie nummers werden er gespeeld van de nieuwste plaat. Baptism by Fire en Play Ball kwamen nog aan bod. Het publiek reageerde nogal mak op deze nummers, dus de band moest het vooral hebben van de vele classics.

Thunderstruck zat vrij vroeg in de setlist en dat hebben we genoteerd als volgend hoogtepunt. Angus Young is een van de beste gitaristen aller tijden en dat zie je ook tijdens dit nummer. Tokkelen met één hand kan hij als de beste. Na High Voltage volgde het enige nummer van de voorlaatste plaat: Rock 'n' Roll Train. Dit nummers is een van de betere nummers op 'Black Ice' en het publiek deelde onze mening, het nummer werd onthaald als een echte klassieker. Na dit nummer verdween de band eventjes en vervolgens zweef een enorme klok plots boven het podium. Hells Bells werd ingezet en niet veel later volgde You Shook Me All Night Long al. Het publiek kreeg een uppercut van jewelste. De show ging aan een razend tempo vooruit en de mensenzee had amper tijd om naar adem te happen. De band zelf had er gisterenavond ontzettend veel zin in en het is ongelooflijk knap om te zien hoeveel energie AC/DC nog uitstraalt, ondanks hun hoge leeftijd.

Met T.N.T. lieten de Australiërs nog een bommetje ontploffen. De oi-oi-oi’s galmde door het bloedhete stadion. Trouwens, kan er mij iemand laten weten of de organisatie nog steeds naar het dak van de Gelredome aan het zoeken is, want volgens mij vloog het kilometers ver. Alsof het allemaal nog niet genoeg was knalde de intro van Whole Lotta Rosie door de boxen. Knallen is misschien veel gezegd, want de intro was eigenlijk niet goed te noemen. Het miste aan kracht en precisie. Gelukkig verbeterde het niveau naargelang het nummer eindigde. En natuurlijk kon de grote opblaaspop op de achtergrond niet ontbreken tijdens dit nummer.

Tijdens Let There Be Rock was het tijd voor de grote Angus Young-show. Hij kwam via een platform uit de grond met duivelhoorns op zijn hoofd geplakt. De vele fans, die lichtgevende duivelhoorns kochten bij aanvang van de show, voelde zich in hun nopjes. De catwalk middenin het middenplein was helemaal van de gitarist. Young liep helemaal tot het einde waar het platform de lucht in ging. Toen de schooljongen op zijn rug ging liggen om uit te pakken met een solo, schoten kilo’s confetti de lucht in. Het deed de jongere fans al denken aan het einde van de examens.

De bisronde bestond nog uit twee absolute kleppers. Hét nummer van de avond was Highway to Hell. Hoge vlammen schoten de lucht in en alleen al van de heuse lichtshow en visuals kreeg je het er al veel te warm van. Er werden enkele mini-moshpitjes gespot en de gebalde vuisten gingen lustig de lucht in. Maar de absolute afsluiter van een AC/DC-show is For Those About to Rock (We Salute You). Tijdens het laatste nummer verschenen enkele kanonnen op de voorgrond en vele kanonschoten vlogen door de Gelredome. De band begroette het publiek en ging van het podium. Wat daarna volgde was vrij bizar. Nog tientallen vuureffecten schoten de lucht in, en dat terwijl de groep helemaal niet meer te zien was. Het kwam over alsof ze het vergeten af te vuren waren tijdens het nummer.

Soit, als we dat even vergeten, samen met de mindere intro van Whole Lotta Rosie en de slechte geluidmix in het begin van de show, dan was dit een goede show. Het had alles wat een show moest hebben en AC/DC bewees nog maar eens dat ze nog steeds kunnen rocken gelijk de besten. Ons lijkt het dat ze totaal nog niet versleten zijn en volgens ons kunnen ze nog tientallen jaren mee. Tot de volgende keer in Dessel op 6 juli!

Setlist:

 • Rock or Bust
 • Shoot to Thrill
 • Hell Ain't a Bad Place to Be
 • Back in Black
 • Play Ball
 • Dirty Deeds Done Dirt Cheap
 • Thunderstruck
 • High Voltage
 • Rock 'n' Roll Train
 • Hells Bells
 • Baptism by Fire
 • You Shook Me All Night Long
 • Sin City
 • Shot Down in Flames
 • Have a Drink on Me
 • T.N.T.
 • Whole Lotta Rosie
 • Let There Be Rock

Encore:

 • Highway to Hell
 • For Those About to Rock (We Salute You)
Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!