Review Alcatraz Metal Festival 2011

Datum: 
zaterdag, 27 augustus, 2011

Alcatraz Festival gaat door sinds 2009. Daarvoor waren er reeds projecten in samen werking met oa Rock Tribune, pas in 2008 waren er ook club concerten om dan uiteindelijk het festival te beginnen inrichten.

Dit jaar kwamen er toch weer een pak klinkende namen uit het Metal Genre naar de Brielpoort in Deinze afgezakt. Er heersde dan ook een gezellig metalsfeertje met een mengelmoes van alle leeftijden.

Helstar was de eerste band die we aan het werk zagen. Een beetje naar technische power metal ruikende muziek met een heel kleine en bewegelijke zanger. Het geheel klonk zeker niet slecht maar het kon niet de hele tijd blijven boeien om eerlijk te zijn. Puur muzikaal had het wel iets en de zanger beschikt over een wel heel intigrerende stem.

Forbidden dan, een wat bekendere band toch wel. Met wederom een heel opvallende inbreng van zanger Russ Anderson, een vooral dan opvallende verschijning op het podium. Puur muzikaal bekeken zat het best wel goed in elkaar maar de stem klonk niet altijd zuiver, of dat aan de zanger zelf lag of aan het geluid hou ik in het midden. Hierdoor kwam het dan ook niet volledig goed over. Zeker niet slecht maar had er meer van verwacht. Een pluspunt van het concert was dan weer de geweldig goed gebrachte song "Chalice of Blood".

Over naar de andere stage voor Izegrim, die een combinatie brengen van thrash metal met melodic death metal of toch in die richting. Ze doen het met een vrouwelijke zangeres/bassiste Marloes Voskuil. Deze Nederlandse band word door sommige gezien als 'de Nederlandse Arch Enemy'. Nu heeft de stem van Marloes alvast veel weg van deze van Angela van voor genoemde band. De combinatie van deze growls met de bonkende drums van Ivo Maarthuis en de snerpende gitaren klinken alvast geweldig. Er is ook een heel goeie interactie naar het publiek toe en dat zorgt alvast voor een paar mosh en andere crowd surfers. De sfeer zit er alvast in, een band om in het oog te houden deze!

Voor het optreden van U.D.O waren de verwachtingen na zijn geweldig sterk concert op Graspop 2010 heel hoog gespannen. Alvast nam de band met de zanger met wel heel scherpe stem het publiek in een stevige houdgreep. Opvallend hoeveel klassiekers deze groep toch heeft, ook al is de vergelijking met Accept uiteraard niet ver weg. "Dominator", "Metal Heart" (Accept), "Man and Machine" zijn maar een paar voorbeelden.  Een geweldig strak concertje toch weer en een bewijs dat ze het nog steeds kunnen. Afgesloten werd, met hoe kan het anders, een magistraal en door heel de zaal meegebrulde "Balls ToThe Wall".

Where Angels Suffer op de andere stage is een band die bestaat uit leden van W.A.S.P (gitarist Chris Holmes) en Metal Church. Dat dit vonken moest geven moet je niet vragen. Vanaf de eerste noot ging het dak er volledig af. Met een zanger die het publiek volledig opjutte en een wel heel strak speelende band. Puur muzikaal was dit een belevenis op zich en uiteraard met een paar klassiekers in de setlist was dit zowaar een van DE hoogtepunten van het festival. Strak, bruut en overdonderende is de juiste beschrijving van dit optreden. Het publiek at duchtig uit de hand van Where Angels Suffer en dit zorgden voor veel crowdsurfers en andere mosh pits. Dit was een belevenis op zich!

Death Angel is een thrash metal band uit Californië die o.a. werden ontdekt door Cliff Burton van Metallica. Kirk Hammet was zelfs producer van hun eerste demo "Kill as one".  Voor wie van puur Amerikaanse thrash metal houdt, was dit optreden een belevenis op zich. Opvallend minder volk toch in de zaal maar naar mijn mening hadden de afwezigen toch wel ongelijk. Een heel strak in het pak zittende set met puur old school thrash metal songs die lekker over het publiek heen gingen. Vooral vooraan genoot het publiek met volle teugen. Hard en puur old school, meer moet dat niet zijn.

De afsluiter van deze uiterst geslaagde dag was Helloween. Ooit, ik schrijf ergens in 1998 heb ik ze nog live gezien in het voorprogramma van Iron Maiden, toen nog met Michael Kiske. Persoonlijk vond ik ze toen zelfs iets beter dan Maiden die een prachtig concert neerzetten. Nu zoveel jaar later was de vraag, kunnen ze het nog steeds? Zanger Andreas Deris zijn stem klinkt alvast heel goed in de groep, al is het vooral de muzikale omlijsting en de gitaar/drum solo's die geheel heel boeiend maken. Op de vraag kan ik dus antwoorden "jawel ze kunnen het nog" hun laatste album "7 sinners" is zelfs een aanrader. Een betere afsluiter van deze wel heel geslaagde editie van Alcatraz Festival konden we ons niet voorstellen.

De setlist :

 1. Are You Metal?
 2. Eagle Fly Free
 3. March of Time
 4. Guitar Solo
 5. Where the Sinners Go
 6. Steel Tormentor
 7. Drum Solo
 8. I'm Alive
 9. World of Fantasy
 10. Keeper medley
 11. Future World
Encore:
 1. Dr. Stein
 2. I Want Out
Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!