Review Bane @ Zappa Antwerpen

Datum: 
zondag, 1 november, 2015

Allerheiligen, de dag van de Doden, zal in 2015 nooit meer hetzelfde zijn, dankzij de beschrijving ‘The Beginning Of The End’ van de legendarische hardcore punk band Bane. Deze band schreef geschiedenis tussen de muren van de zaal Zappa te Antwerpen. 

Tegen de tijd dat de deuren opengingen, omstreeks 17:30 uur, ging de Belgische band Sundays zich klaarmaken in een bijna volle Zappa. De band, die pas hun EP ‘Words’ uitgebracht heeft, kreeg het publiek opgepompt met hun melodische hardcore punk. Een kopie van de band Verse, werd hier en daar geroepen. De grote invloeden van Verse en Defeater waren te kenmerken, waardoor deze Belgische band een prachtig voorprogramma gaf in hun eigen jasje van melodische hardcore punk.

Het publiek moest nog wakker worden toen de Duitse band Wolf Down op het podium verscheen. Wolf Down was nog maar enkele jaren geleden een groot standpunt in de underground hardcore wereld, doordat ex-zangeres Larissa, die hedendaags de zangeres is van de band Venom Prison, haar duidelijke politieke en gelovige benadering weergaf in haar songs met Wolf Down. Zouden we haar niet missen in deze band? De meningen zijn toch hier en daar verdeeld. Wolf Down startte de set met enkele sterke songs zoals Renegades en Treasures Of The World, maar het was duidelijk dat de boodschap in tekst en muziek minder hard en reëel overkwam met zanger Dave dan met ex-zangeres Larissa. Bij nummers als Flames Of Discontent en Torch Of Reason kwamen de vocals van Dave harder over, maar er mistte toch wel iets. Muzikaal was deze band erg sterk, maar de verandering was misschien toch te groot. Wolf Down mistte zijn présence niet, want met de afsluiter Stray From The Path stortte het publiek op zijn eigen wijze in pits en violent dancing.  

Toen de  Amerikaanse band Code Orange plaats nam op het podium, werd de wereld onder onze voeten weggenomen. Een band die een variatie tovert van chaotic hardcore punk waar agressie, woede en melodie op de voorgrond staat. Code Orange, ook wel vroeger de Code Orange Kids genoemd, kwamen op het podium met My World en zowel publiek als band verscheurde de Zappa. Chaos, geweld en liefde op één grote vloer, of toch voor zover we konden zien op enkele heethoofden na. Live is deze band machtig door de interactie en samenwerking van de gewiekste muzikale talenten; het is choatisch, maar tegelijkertijd geeft de band een groot machtsgevoel op het podium en naast de vloer. Met songs als Slowburn, Unclean Spirit en Alone In The Room werd de zaal gebombardeerd met chaotische lyrics en muziek van het hoogste niveau.  Met Dreams In Inertia kwam er een gedeeltelijk rustig nummer in de set, maar dit vormde de set in een prachtig geheel. Violent pits zorgden ook dat er op de rustieke noten gemosht werd. Nothing (The Rat) en Thinners Of The Herd maakten de set volledig, maar het was pas met afsluiter I Am King dat de explosie van de zaal luidde tot het hoogtepunt van Code Orange. Hoe gevat en precies een band met hun muzikale technieken kan zijn in hun eigen gemixte en chaotische stijl, dat vinden we bij Code Orange. Deze band speelde de Zappa plat en was enorm hard. Het publiek kon geen genoeg krijgen van de ruwheid en agressie.

Toch moest Code Orange van plaats wisselen voor de legendarische hardcore punk band Bane. Voor bijna 20 jaar te regeren in een hardcore scene en toch nog steeds zalen en festivals gevuld krijgen, dat is toch niet mis. Deze band staat vooral bekend voor hun positieve en energieke songs, maar ook om hun live sets waar Bane zijn fans bombardeert met sing-a-longs, catchy refreinen en met rauwe hardcore. De band gaf voor een volle Zappa een stand-up performance voor alle fans, van vroeger tot nu. In de Zappa was het in het begin hier en daar zoeken waar deze Amerikaanse band precies met hun set heen wou, er waren gewoon teveel pauzes tussen de songs door. Éénmaal dat de samenhang in de set er kwam, ging het publiek los en kwam deze ook niet meer tot stilstand. Crowdsurfers, stagedivers, violent pits, circle pits, moshpits, alles kwam men tegen en boog neer voor de legendarische mannen van Bane. De set was gevuld met songs als Swan Song, Can We Start Again, Superhero, Non-Negotiable, Ante Up, Calling Hours, Park St. en Final Backward Glance, met andere woorden hardcore punk legendes Bane zorgde voor een onvoorstelbaar geweldige show. Bane vervulde onze harten; we gaan de muziek van deze band hard missen.

Bedankt aan de organisatie en leden van Heartbreaktunes voor een onvoorstelbaar mooie affiche aan het publiek te presenteren op een mooie zondagmiddag/avond aan een horde hardcore punk fans. Het was het meer dan waard om te genieten van deze mooie en talrijke bands door sfeer en publiek.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!