Review Behemoth + Abbath @ Trix

Datum: 
zondag, 7 februari, 2016

Begin februari, putje winter. Geen sneeuw buiten, maar wel kilte, duisternis en een snijdende wind. Het epicentrum van dit lag in Antwerpen, waar Behemoth en Abbath allebei Satan probeerden te verheerlijken.

Zo gaat dat nu eenmaal met black metal, Satanisme staat hier hoog in het vaandel. Niet dat de bezoekers zich dat aantrekken, zij komen gewoon voor heerlijk beukende muziek. En dat was ook het geval deze avond.

Inquisition mocht de uitverkochte Trix openen. De toon van de avond werd al meteen gezet: pure black metal, rauw en duister. Deze band uit Colombia is nog niet veel op het Europese vasteland geweest, ze hadden er dan ook zin in. Speciaal om op te merken is dat de band maar uit een duo bestaat, zanger/gitarist Dagon en drummer Incubus. Meer moet dat klaarblijkelijk niet zijn, want met hun vlijmscherpe gitaarriffs, een snelle kletterende drum en een grafstem hadden ze alvast succes.

Hierna afwisseling met Entombed A.D., hun sound wijkt immers af van de overige bands deze avond. Entombed A.D. bestaat uit de meest recente bandleden van het vroegere Entombed, dat er na jarenlang muziekmaken (sinds 1987) in 2014 mee ophield. Black metal is het zeker niet, death metal eerder met zelfs her en der een hardcore invloed. Het klonk zwaarder, maar daarom niet brutaler. De grunts van zanger Lars-Göran Petrov zijn veel zwaarder, de gitaarriffs veel melodieuzer. Vooral bij de laatste nummers werd dit duidelijk, waar er zelfs heuse melodieuze gitaarsolo's waren. De afwisseling werd gesmaakt door het publiek.

Maar niks kon tippen aan wat nog moest komen. Ken je Abbath niet, dan volgt nu een kleine flashback. Immortal, die befaamde black metalband, was altijd al voor het merendeel van de heer Abbath, die niet alleen bekend staat om zijn muzikaal talent en ferme grunts, maar ook om zijn kenmerkende corpsepaint. Helaas hield het voor hem op met Immortal, zijn medebandleden schopten hem eruit. In plaats van een rechtzaak en veel drama te besteden om de naam Immortal, begon Abbath dan maar een solocarrière. Hij lijfde de befaamde bassist King (Ov Hell, ex-Gorgoroth, God Seed) in en drummer Creature en zo geschiedde zijn debuutalbum ‘Abbath’.

Samen met gitarist Ole André Farstad zijn ze nu op tournee om dat album aan de man te brengen. Onder luid applaus van de vele aanwezige fans betrad de band het podium en gingen ze van start met het krachtige To War, gevolgd door Winter Bane. Maar liefst 1 uur en 10 minuten speelden ze non-stop, ze raasden van begin tot einde met ook enkele Immortal songs zoals Nebular Ravens Winter, dat Abbath opnieuw opgenomen heeft, One By One, Tyrant en afsluiter All Shall Fall. Zijn nieuwe nummers staan er perfect naast, heerlijk opbouwend tot ze hun hoogtepunt bereiken. Abbath hemzelve leek zowaar een zeer sympathiek iemand te zijn, met een droog grapje hier en daar en duidelijk gevend om de fans.

De avond was nog lang niet achter de rug. Behemoth bewees al eerder zowel in Trix als op Graspop en Alcatraz Hard Rock & Metal Meeting dat ze een geoliede machine zijn die keer op keer een grandioze show geven, waarmee ze vriend en vijand verrassen. Speciaal aan deze tournee is dat ze hun laatste album ‘The Satanist’ in het geheel spelen. Spektakel verzekerd.

Met een ietwat poppy nummer doofden de lichten, vreemde intro. Dat stond in schril contrast met het opkomen van de band. Gitarist Seth en bassist Orion namen plaats naast het drumstel van Inferno, ze stonden voor een banner en naast hen stond vuur te branden. Vervolgens kwam zanger Nergal op met vuurstokken in zijn handen, ze bouwden de spanning op, weg gingen de vuurstokken en in grandeur werd het magistrale Blow Your Trumpets Gabriel gespeeld. Het publiek ging uit hun dak, Nergal kwam al snel van achter zijn pentagram-microfoonstand om hen nog meer op te jutten. Wat een start van het optreden. ‘The Satanist’ werd nummer per nummer gespeeld zoals het op het album staat, van het snelle Furor Divinus, de dreigende misdienst Messe Noire, het donderende Amen tot en met het slotnummer O Father O Satan O Sun! Een fantastisch album live gebracht tot in de fijnste puntjes, met de nodige pyro’s en rookpluimen erbovenop.

Hier stopte het echter niet. De band ging van het podium en werd door het opgewonden publiek teruggeroepen voor meer. Ze lieten de hel nog losbarsten met Pure Evil and Hate, een nummer dat ze al lang niet gespeeld hebben. Dan braken de grote hits aan zoals Antichristian Phenomenon, gevolgd door het machtige Conquer All om af te sluiten met het meesterlijke Chant for Eschaton. Dat betekende headbangen tot het einde. Brutaal, krachtig, oververhit, zo vatten we samen. We kunnen echter hun passage van vorig jaar op Alcatraz niet uit het hoofd zetten, waardoor de conclusie lijkt dat de setlist toch beter gemixt wordt. We kijken al uit naar hun komende optreden op Graspop Metal Meeting.

Meer foto's volgen later in een fotoverslag.

De setlist:

 • Blow Your Trumpets Gabriel
 • Furor Divinus
 • Messe Noire
 • Ora Pro Nobis Lucifer
 • Amen
 • The Satanist
 • Ben Sahar
 • In the Absence ov Light
 • O Father O Satan O Sun!
 • Pure Evil and Hate
 • Antichristian Phenomenon
 • Conquer All
 • Chant for Eschaton
Tags: 
Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!