Review Bury Tomorrow + 36 Crazyfists @ Effenaar

Datum: 
vrijdag, 23 november, 2018

Dag twee van de Black Flame tour en ook dag twee dat GigView erbij was. Plaats van het gebeuren was deze keer de Effenaar in Eindhoven. Het was druk in de omgeving van de zaal waardoor het wel even zoeken was naar een geschikte parkeerplek. Desondanks nog ruim op tijd aanwezig in de zaal om ons klaar te maken voor opener Crystal Lake.

In tegenstelling tot gisteren in Zappa was Crystal Lake nu wel op tijd aanwezig en konden ze gelukkig hun set aanvangen. Zoals jullie in het verslag van Zappa konden lezen zaten transportproblemen er toen voor iets tussen. Deze dag extra rust gaf de band blijkbaar een extra portie energie. De band ging hevig te keer op het podium, soms iets té hevig. Tijdens een wilde draaibeweging haalde bassist Bitoku Sakamoto zijn zanger Ryo Kinoshita neer met zijn bass. Ryo zeeg even neer en moest toch enkele seconden bekomen. De geschrokken reactie op het aangezicht van Bitoku sprak boekdelen. Maar deze Japanners zijn harde jongens en zetten alzo hun set zonder verpinken verder. Niet enkel de band had overschot van energie, ook het publiek dat al talrijk aanwezig was liet zich volledig gaan. Wat niet altijd het geval is trouwens bij de openende band. De mannen van Crystal Lake zagen dit graag gebeuren en schakelden een versnelling hoger.

Een pak kalmer ging het er dan weer aan toe bij Cane Hill, niet echt de stijl van muziek voor gigantische moshpits. Al zitten er wel enkele uitschieters tussen. Zoals tijdens afsluiter Too Far Gone waar wel een heuse wall of death voor elkaar werd gekregen. De song wederom ingeleid door een verhaal over de band's acid gebruik en afgesloten met de profetische woorden "smoke weed" wat hier in Nederland op luid gejuich werd onthaald. Diversiteit zit er wel in het oeuvre van de band want de band bezit duidelijke sporen van zowel nu-metal als elementen van metalcore in hun songs. Vandaar de benaming nu-metalcore, wat vrij goed de lading dekt.

Als we dan verder gaan over metalcore komen we aan aan de volgende band op de affiche. 36 Crazyfists mag gerust tot één van de pioneers binnen het genre gerekend worden en telt als een grote inspiratie voor tal van moderne metalcore bands, waaronder hoofdact Bury Tomorrow. Denk maar aan de geweldige tracks op 'A Snow Capped Romance' of aan hun recentste 'Lanterns'. Even waren er was technische problemen voor bassist Mick Whitney waardoor de show even stilviel maar dit lostte de band deskundig op door een drumsolo van Kyle Baltus. In tussentijd werd het euvel verholpen en konden alle leden er weer snoeihard tegen aan. At The End Of August, Wars To Walk Away From en Time And Trauma als afsluiter knalden onder andere nog door de speakers in een set die een kwartier korter was dan gisteren. Maar dat kon de vreugde niet drukken, 36CF kwam, zag en overwon.

Wie ook kwamen en overwonnen was Bury Tomorrow, die alweer een indrukwekkende set neerzetten. Met een hoop kleppers al uit hun vorige albums en met een hele reeks tracks vanop hun sterke 'Black Flame' album werd dit alweer een topavond voor de fans en metalcore liefhebbers in het algemeen. Daniel Winter-Bates' ruwe schreeuwende stem en de fantastische cleans van Jason Cameron zijn een match made in heaven. De setlist was dezelfde als gisteren dus we kregen geen verrassingen maar who cares? Het is nu eenmaal een strakke set met uiteraard heel veel aandacht voor de nummers op 'Black Flame' maar ook albums 'Runes' en 'Earthbound' kregen aandacht. Na de show konden we dan nog even een babbeltje slaan met Daniel die me niet alleen nog herkende van gisteren in Zappa maar ook nog van hun set op Jera On Air in juni. Deze reporter ging met een geboost ego en een leuke selfie huiswaarts, weer een geslaagde avond voor in de boeken.

Met dank aan Frank Van Liempd (Petting Zoo Propaganda) en de Effenaar.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!