Review Bury Tomorrow @ Zappa

Datum: 
donderdag, 22 november, 2018

Het lijkt wel een heuse Zappa week hier bij GigView. Na August Burns Red en Danko Jones zijn we alweer present op het Kiel. Deze keer voor de eerste dag van de Europese tournee van Bury Tomorrow ter promotie van hun meest recente werk 'Black Flame'. In tegenstelling tot bij Danko Jones gisteren was er vandaag van stroompanne geen sprake maar waren er andere factoren die een domper op sommigen hun feestvreugde bezorgden. Crystal Lake diende namelijk noodgedwongen hun set af te lassen daar ze simpelwel niet op tijd in de Zappa geraakten. Diverse problemen met hun vlucht lagen hier aan de oorzaak. Via een Facebookbericht bracht de organisatie iedereen van dit spijtige nieuws op de hoogte. De timings werden niet aangepast en konden we dus nog even een babbeltje slaan aan de toog. Morgen krijgen we immers een nieuwe kans om Crystal Lake aan het werk te zien in Eindhoven.

Cane Hill had aldus de eer om deze avond echt op gang te trappen. Alle moeite van de band echter ten spijt had het publiek er nog niet echt veel zin in. Was het de teleurstelling die nog nazinderde? Zijn ze nog niet in weekendmodus? Of kijken ze vooral uit naar 36 Crazyfists en Bury Tomorrow? We nemen aan dat het het laatste zal zijn. Cane Hill deed echter wat van hen verwacht werd en speelden een strakke set. De sound van de band wordt vaak omschreven als nu-metalcore en dat hoor je duidelijk terug in de nummers. Eindigen deed de band hun set met Too Far Gone van hun gelijkgenoemde meest recente album, zeker eens checken.

Zoals we eerder al zeiden, waren de meeste aanwezigen gekomen om de twee resterende bands te aanschouwen. Eerder dit jaar was GigView trouwens ook van de partij in de AB club voor de headlinershow van 36 Crazyfists. Het was een blij weerzien dus met de heren uit Alaska, die we gerust als pioneers van het metalcore genre kunnen beschouwen. Met hun nieuwste album 'Lanterns' nog vers in ons collectieve geheugen begon de band aan een uiterst attractieve set. Een mix van nieuwe songs en klassiekers. Het was dan vooral een wisselwerking tussen 'Lanterns' en misschien wel hun bekendste 'A Snow Capped Romance'. At The End Of August blijft toch nog steeds één van mijn favoriete metalcore nummers.

Kersvers getrouwde Daniel Winter-Bates was duidelijk nog in honeymoon modus want hij was uiterst goed gezind gedurende de gehele set van Bury Tomorrow. De vocalist die duidelijk ook voor veel vrouwelijke fans zorgt kreeg zo al snel de hele zaal naar zijn hand. Een leuk intermezzo was er even toen de zanger merkte dat zijn veters los waren en toen even halt hield om ze te knopen met de woorden "safety fits, tie your shoes". Hilariteit alom voor toch iets banaals. De band beleefde hier trouwens hun grootste headlinershow in België en daar waren ze dankbaar voor. Natuurlijk kregen we vooral nummers uit hun 'Black Flame' album maar ook 'Earthbound' en 'Runes' kregen enkele nummers op de set. Het blijft altijd een genot om Bury Tomorrow aan het werk te zien, zoals eerder dit jaar nog op Jera On Air. De energie, de ijzersterke nummers, de cleane vocals van Jason Cameron (die bijzonder goed klonken vandaag) en de brutale uncleans van Dan maakten er een spetterend feestje van. We vergeten natuurlijk ook gitarist Kristan, bassist Davyd en drummer Adam niet te vermeldden want uiteraard speelden ook zij een retestrakke set. Uitschieters waren opener No Less Violent, Earthbound, het snoeiharde Knife Of Gold, het emotionele doch beukende Overcast en natuurlijk Black Flame waarmee de band de set besloot. Alweer een topavond in de Zappa en bij GigView maken we ons klaar voor de trip naar Eindhoven.

Met dank aan Frank Van Liempd (Petting Zoo Propaganda), Zappa en MCLX.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!