Review Clawfinger + Freezes Deyna + Bulls On Parade @ Trix - Oudere jeugd gaat uit de bol

Datum: 
vrijdag, 20 mei, 2022

Rapmetal, het genre waarin elementen van hip hop met heavy metal werden gemengd, ontstond ergens in de tweede helft van de jaren ’80 toen bands als Urban Dance Squad, Stuck Mojo, Faith No More en Anthrax ermee stoeiden. Later maakte onder andere Rage Against The Machine en Limp Bizkit het genre groot. Ook de Zweden van Clawfinger worden als één van de pioniers van rapmetal beschouwd. In 2007 verscheen hun laatste volwaardige album en nadien was de band meerdere jaren op non-actief. Anno 2022 onderneemt Clawfinger een Europese tournee en daar was op vrijdag 20 mei 2022 een tussenstop in zaal Trix in Antwerpen voorzien. De grote zaal van Trix liep aardig vol met oudere jeugd die nog eens uit de bol wilden gaan op de beproefde rapmetal sound waar Clawfinger een patent op heeft.

Als voorprogramma mochten de Zwitsers van Freezes Deyna aantreden. Deze band bestaat sedert 2014 en pakt uit met de sound van rapmetal dat in de jaren ’90 hoogdagen beleefde. Niet elke song van dit vijftal kon de aandacht vasthouden, maar het beleefd applaus van het publiek was verdiend.

Niet alleen het publiek was ouder geworden, maar de heren van Clawfinger zelf ook. De grijze haren en beginnend buikje waren niet te camoufleren en voor hun slechter geworden ogen waren er speciaal grotere setlists gefabriceerd. De humor en zelfrelativering zaten dus nog goed. En ook de sound van de band kwam van begin tot eind uitstekend voor de dag. De sympathieke gozers hadden geen sterallures en wisten het publiek op hun wenken te bedienen met een feestje vol van de nodige uitnodigende springerige ritmes. De setlist van 21 songs (zie onderaan deze review) vormde een uitgekiende dwarsdoorsnede van het volledige oeuvre, bijna alle op single uitgebrachte releases van de albums ‘Deaf Dumb Blind’ (1993), ‘Use Your Brain’ (1995), ‘Clawfinger’ (1997), ‘A Whole Lot Of Nothing’ (2001), ‘Zeros & Heroes’ (2003) en ‘Life Will Kill You’ (2007), met uitzondering dus van de cd ‘Hate Yourself With Style’ (2005). In de setlist was dan wel weer plek voor twee nieuwe songs, namelijk Tear You Down en Environmental Patients, die smaakten naar meer en hopelijk een nieuwe full-length cd van onze Zweedse vrienden aankondigen. Zowel op het podium als voor het podium was het dolle pret en zanger Zak Tell en bassist André Skaug zochten zelfs de eerste rijen op, waarbij de bassist zowaar een circle pit rond zich kreeg. Zonder dat er een woord gerept werd over hun eerste hitsingle uit 1992 Nigger, nochtans een anti-racisme-song, werd dit liedje jammer genoeg niet gespeeld in deze woke tijden, maar ging het concert toch tijdens de drie bisnummers Biggest & The Best, The Truth en Do What I Say naar een climax. We zien Clawfinger graag nog eens terug op een festival om het feestje op gang te trekken.

Als aftershow mochten de heren van de Rage Against The Machine-coverband Bulls On Parade nadien nog het Trix-café onveilig maken. En dat zorgde voor uitgelaten taferelen, want er waren nog veel concertbezoekers die zin hadden om zich te laven aan de opzwepende tonen van deze Amerikaanse grote naam van de rapmetal. Een nostalgisch avondje waarvan we hopen dat er nog zulke gelegenheden zich presenteren.

Setlist:

 1. World Domination
 2. Prisoners
 3. Nothing Going On
 4. Recipe For Hate
 5. Tear You Down
 6. Hold Your Head Up
 7. Catch Me
 8. Rosegrove
 9. Warfair
 10. Don’t Get Me Wrong
 11. Environmental Patients
 12. Out To Get Me
 13. Money Power Glory
 14. None The Wiser
 15. Burn In Hell
 16. Pin Me Down
 17. Two Sides
 18. The Price We Pay

Bis

 1. Biggest & The Best
 2. The Truth
 3. Do What I Say
Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!