Review Deathcult + Lucifericon @ JH Asgaard

Datum: 
woensdag, 10 april, 2019

Noord-Europa vormde dit voorjaar het strijdtoneel van ‘Across the Northern Void’. Het Zwitserse Deathcult en het uit Nederland afkomstige Lucifericon trokken onder deze noemer op pad doorheen het clubcircuit. Afgelopen woensdag hield de karavaan halt te Gent. In Jeugdhuis Asgaard woonden we de slotavond van de tournee bij.

Gehuld in een t-shirt van Hellhammer en met een kogelriem rond het middel, zo verscheen Rob Reijnders op het podium. De klederdracht van de zanger/bassist van Lucifericon bleek een perfecte voorbode van wat komen ging. Een zwartgeblakerde portie deathmetal, even weerzinwekkend als een door schimmel geïnfecteerde vleeswonde, viel ons te beurt. Loodzware composities als Succubus of the 12th Aether, Sevenfold, Zsin-Niaq-Sa en Brimstone Altar vormden een muzikaal eerbetoon aan de ondergrondse scene van weleer. Soms wat eentonig maar steeds met het muzikantenhart op de juiste plaats. Dat onze noorderburen dit najaar op Eindhoven Metal Meeting spelen, lijkt dit alleen maar te bevestigen!

Dat minstens een half dozijn groepen onder de naam Deathcult opereren, kan voor de nodige verwarring zorgen. Wij zagen woensdagavond de Zwitserse variant, onder contract bij Invictus Productions, aan het werk. Net als Lucifericon, brengt Deathcult een vorm van deathmetal doordrongen van zwartmetalen invloeden. Verschillen tussen beide groepen zijn er wel degelijk. Waar Lucifericon een zo lomp mogelijk geluid nastreeft, is er bij Deathcult meer ruimte weggelegd voor techniek en melodie. Dit echter zonder aan kwaadaardigheid in te boeten. Geloof ons vrij: de groep uit Zürich wist een behoorlijk duivelsachtige sfeer te creëren. Dat Possessed een bron van inspiratie vormt, bleek naast het embleem eveneens uit de geperverteerde strot van frontman S. Phoberos. Wat een heerlijke verdorvenheid! Omstreeks kwart over tien – het was nu eenmaal een weekdag – werd met Beasts of Faith in een klap een einde gemaakt aan zowel het optreden als de tournee. Een tournee waarvan we hopen dat er nog veel mogen volgen!

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!