Review Delain en Xandria @ Mezz Breda

Datum: 
zondag, 30 maart, 2014

De Mezz in Breda programmeerde een avond female fronted symphonic metal. Een hele mondvol, maar exact waar het op staat. Delain kwam er niet zomaar een optreden geven, het was een promotieshow voor het nieuwe album ‘The Human Contradiction’. 

Dat het album nog niet uit is, was een extra uitdaging voor de band, spannend afwachten hoe het publiek de nieuwe, ongehoorde nummers zou opnemen. Veel nieuwsgieringen kwamen erop af, de zaal zat nokvol.

Als support hadden ze Xandria mee. Deze Duitse band bracht hier hun laatste show van hun huidige tour en dat voor een bijna uitverkochte zaal. Xandria staat ook niet stil want ook zij komen binnenkort met een nieuw album op de proppen, Sacrificium. Een nieuw album is niet het enige vernieuwende, ook de zangeres is sinds de laatste keer veranderd. Manuela Kraller maakte plaats voor de Nederlandse Dianne van Giersbergen. Die familienaam zegt je misschien iets, je vermoedens zijn dan ook juist: deze dame is famielie van ex-The Gathering zangeres Anneke van Giersbergen, de zus.

Als Nederlandse zijnde, kon de enthousiaste Dianne het publiek goed meekrijgen en kreeg de hele band extra sympathie. Veelvuldig sprak ze het publiek aan en stuurde ze de mensen aan om mee te doen, wat aardig goed lukte. Of de rest van de band er iets van verstond is een ander paar mouwen. Dianne is goed voor Xandria, zowel qua uitstraling als vocaal. Haar stem moet niet onderdoen voor menig ander zangeres in het genre. De vraag of vrees is echter hoelang deze zangeres bij de band zal blijven... Natuurlijk moet ook de band goed presteren om de goedkeuring van het publiek te krijgen. Ook daar ontbreekt het niet aan talent. Xandria gaat immers al jarenlang mee en bestaat uit ervaren muzikanten. We kregen een hele reeks nummers van ‘Neverworld’s End’ te horen, variërend van soft zoals 'Forevermore' tot hard zoals 'Soulcrusher'. Ook sfeernummer ‘Cursed’ werd gespeeld, het lijkt een piratenlied dat in goede aarde viel en als kers op de taart ‘India’. Toch nog wat van het oude Xandria, want dit ouder materiaal toen gezongen door Lisa Middelhauve hebben ze de laatste jaren achterwege gelaten. Nieuwe nummers kregen we wel nog niet te horen jammer genoeg.

Het eerste optreden van deze avond was alvast een succes. Delain deed hier nog een schepje bovenop zoals verwacht. Delain is op hun best in kleine zalen, waar ze dichtbij het publiek zijn. Veel rook op het podium, de lichten uit en ze konden beginnen. Een voor een kwamen ze het podium op terwijl beelden werden geprojecteerd aan de zijkant van de zaal, ze begonnen al onmiddellijk met een nieuw nummer, openingstrack ‘Here come the Vultures’. De live kwaliteit van het nieuwe album was alvast aangetoond.

De setlist was samengesteld uit nummers van alle studioalbums. Dit was maar best, want bij de nieuwe nummers stond het publiek soms de band aan te gapen… Een kleine tegenvaller, want hoe actief het publiek was bij gekende nummers, zo lam stonden ze erbij bij de nieuwe. En die passeerden vaak genoeg doorheen de setlist. Het catchy ‘Army of Dolls’, de single ‘Stardust’, het sfeervolle 'Sing to Me', het ruigere 'Tell Me, Mechanist' en het ingetogen 'My Masquerade' werden nog gespeeld van het nieuwe album, stuk voor stuk prachtige nummers. Vreemd genoeg kwam 'Your Body is a Battleground' niet aan bod, dat wel al te beluisteren is dankzij de lyricvideo ervan. Jammer, we hadden ook op de live versie hiervan gehoopt. De grunter van dienst bij 'Tell my, Mechanist' bleek een oude bekende te zijn, de oude gitarist en grunter van de band Ronald Landa. Toch hadden we liever degene die de grunts op het album inzong gezien, George Oosthoek. Of waarom gewoon bassist Otto dit niet laten doen, hij kan ook overweg met een microfoon zoals hij bij ‘Pristine’ bewees. De lamheid bij de nieuwe nummers is meteen ook het enige negatieve dat er te zeggen valt aan dit optreden. De sfeer zat er, op de nieuwe nummers na, de hele tijd in, het publiek zong luidkeels mee met 'The Gathering' als hoogtepunt, Charlotte was een streling voor het oog in haar jurk en de band speelde de pannen van het dak, het was gewoon een topavond.

Er werd ook gebist want deze leuke avond kon zo snel nog niet eindigen. Het eerder genoemde ‘My Masquerade’, ‘Virtue and Vice’ en als afsluiter het samenhorigheidslied 'We are the Others'. Wij kijken alvast hard uit naar het album dat op 2 april uitkomt en naar de volgende live show van Delain!

De volledige setlist:

 • Here come the Vultures
 • Get the Devil out of me
 • Army of Dolls
 • Mother Machine
 • April Rain
 • Stardust
 • Sing to Me
 • Sleepwalkers Dream
 • The Gathering
 • Tell Me, Mechanist
 • Pristine
 • Go Away
 • Electricity
 • Not Enough

Bis:

 • My Masquerade
 • Virtue and Vice
 • We are the Others

Voor meer foto's, klik hier.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!