Review Dylebient 2011

Review Dylebient 2011

erik van damme, review, Distant Fires Burning , Mashta Uirtu, Premonition Factory, For Greater GoodDeze avond afgezakt naar het uiterst gezellige jeugdcentrum Metteko te Mechelen voor een avondje Ambient en aanverwanten. Nog niet veel volk in het begin van de avond, het is dan ook een genre dat een heel beperkt publiek aanspreekt. De ingrediënten van Ambient zijn eigenlijk experimenteren met electronische muziek, daar draait het zo een beetje om.


De eerste band Distant Fires Burning is eigenlijk een eenmanszaak van de organisator van dit festival Gert De Meester, het combineren van gitaar geluiden met bliebs uit een computer zorgen voor een heel intens sfeertje en dat allemaal op zijn eentje. De geluiden die hij voortbrengt bij deze korte set zijn alvast heel diepgaand, zonder de geluidsnormen te overstijgen, jammer dat het maar een klein half uurtje duurde want dit smaakte naar meer, de cd 's 'Messierobjekten' en '7 Sisters' zijn twee aanraders van dit uiterst interessante project van Gert De Meester.
 
De volgende act was het duo Mashta Uirtu. Bij hen was het experimenteren wel de rode draad door hun act. Met twee computers werden geluiden voortgebracht die je naar hogere sferen brachten gecombineerd met soms eens een soort drums of een grote buis die als blaas instrument werd gebruikt, dit maar om een beetje variatie te steken in het geheel en niet te eentonig over te komen. Mooi zo!
 
Drie acts kort op elkaar eigenlijk, de derde was eigenlijk puur muzikaal toch wel de meest aangename, zonder afbreuk te doen aan zijn voorgangers, want wederom was het een 'one man show' met Premonition Factory. De geluiden die hij uit zijn keyboard bracht waren op zijn minst heel diep en kleurrijk, heel intens ook en met momenten zweverig. Het enige dat ik was miste waren beelden op de achtergrond, dat zou het geheel gewoon perfect maken. Puur Ambient uit het hart, ook van deze twee cd's die een aanrader zijn voor de globale Ambient liefhebber namelijk '59 airplanes waiting for New York' en 'The Sense of Time'.
 
De band waarvoor ik persoonlijk was afgezakt naar dit festival was For Greater Good. Zij combineren Dark Ambient met EBM. Het jeugdcentrum was intussen al goed vol gelopen met vooral fans van deze band toch wel. Een paar jaar geleden op Bodybeat festival konden ze me ondanks alles niet geheel overtuigen. Deze keer was er toch een beetje meer variatie in de sound, ook heel mooie beelden op de achtergrond, met momenten heel duister en passend bij deze donkere Ambient muziek toch wel. Ook waren er momenten dat Sam De Vos zong, vooral die momenten waren wel heel intens genieten. Dit in combinatie van de drums en andere instrumentelen onderdelen naast de keyboards zorgde dit voor een wel heel donker sfeertje. Deze keer volledig overtuigend!
 
De hoofdact moeten laten voor wat het was helaas maar dit was een heel geslaagd avondje dat zeker en vast voor herhaling vatbaar is. Het combineren van Ambient met EBM werkt!

Geschreven door Erik Van Damme

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!