Review El Bastardo MetalFest 2015

Datum: 
zaterdag, 24 januari, 2015

Dit jaar werd er in Heerlen in de nieuwe Nor voor de eerste keer het El Bastardo MetalFest georganiseerd. Dit werd door de zanger van Emeth georganiseerd. Er was een ruime keuze aan verschillende stijlen van metal. Ook aan entertainment was er geen gebrek.

Op zaterdag vond in het rustige Heerlen de eerste editie van het El Bastardo MetalFest plaats. De trotse organisator van dit evenement is niemand minder dan Emeth zanger Boris Cornelissen. Het evenement ging verder dan alleen optredens. Er was de mogelijkheid om live getatoeëerd te worden door “Onze Shop Heerlen” en je kon je baard en/of kapsel laten doen door “High Voltage Barbershop”. Natuurlijk hadden de aanwezige bands allemaal eigen merch bij dat verkocht werd. Op dit metalfest hebben maar liefst tien bands opgetreden. De presentatie voor de optredens werd verzorgd door Femke Fatale. Na de optredens was er nog een afterparty waar dj Phenominal Lunatic het publiek nog van muziek voorzag.

Horses Blew Fire

Deze 5 koppige band uit België en Nederland is opgericht in 2012. Ze brengen ons vooral post-hardcore muziek in combinatie met rock. We kunnen hun muziek vergelijken met een mix tussen Mastodon, Tool en Deftones. Het was vooral uitkijken naar de nieuwe single.

Ze mochten El Bastardo op gang trappen. Ook al was er niet veel volk, de band liet zien wat ze waard zijn. Flamingos in Tuxedos is een van de beste nummers van de band. Dit was ook te merken aan het publiek. Een deel hiervan begon al los te komen. Afsluiten deed de band met Lukas. Een waardige afsluiter van deze band.

Better Off

Better Off is een van de twee hardcore bands die op dit metalfest mochten optreden. In 2006 besloten ze om een punt achter hun carrière te zetten. Ondertussen hadden ze al in een groot deel van West-Europa gespeeld. Toch besloten ze om in 2013 opnieuw muziek te maken. Van de originele leden bleven enkel Harry, Clint en Tom over. Ze vonden een nieuwe gitarist (Dimi) en een nieuwe zanger (Paul). De muziek die we van deze band kunnen verwachten is een mengeling tussen agressieve, snelle hardcore riffs in combinatie met old school. We kunnen het vergelijken met Hatebreed.

Ondertussen was er al meer volk komen opdagen. Een deel van dit volk was ook vooral voor deze band gekomen. Ze konden rekenen op steun van hun oude fans maar ook van nieuwe fans. Al vanaf het eerste nummer begon het publiek te moshen en te headbangen. De sterke live reputatie van de band werd bevestigd.

The Scalding

Deze band heeft onlangs nog opgetreden met Emeth en From Earth in de Oefenbunker in Heerlen. Ze brengen ons moderne extreme metal. Er werden vooral nummers van de laatste EP gespeeld. Ze brachten een ijzersterke set met nummers zoals Edge Of Sanity, The Sagacity Of Man en The Discernment Fails.

The Scalding heeft al jaren live ervaring en dit is ook te merken aan de manier hoe er opgetreden werd. Er werd een sterke live reputatie bevestigd en ze kregen het publiek dat voorheen niet zo actief was toch actiever.

BLOODTRIAL

De tweede hardcore band die we te horen kregen was BLOODTRIAL. De thuisbasis van deze band is terug te vinden in Heerlen. Dit jaar bestaat de band tien jaar.

De intro was puur instrumentaal. Hierna kwam de zanger het podium op en kregen we brute hardcore te horen. Tussen de nummers heen maakte de zanger tijd om wat praatjes met het publiek te maken en om Boris te bedanken. Het nummer waar het publiek het meeste naar uitkeek was zonder twijfel Reclaim Control. Bij ieder nummer waren er wel moshers aanwezig.

From Earth

Een andere band die onlangs met Emeth en The Scalding heeft opgetreden is From Earth. Deze band werd in 2012 gevormd maar heeft ondertussen al een aardige fanbase opgebouwd. Onlangs werd het album 'Dark Waves' uitgebracht. Het enige nadeel van dit optreden was een technisch probleempje. Hierdoor viel de micro van de zanger soms uit. Hij loste dit simpel op door de micro te nemen van de gitarist. Het technisch probleem was echter snel opgelost. De crew van het geluid heeft zeer goed werk afgeleverd.

Ondertussen stond de zaal al goed vol. From Earth kon rekenen op een zeer enthousiast publiek. Eind 2014 brachten ze hun een videoclip uit voor het nummer The Fallen Ones. Het publiek wou natuurlijk dat dit nummer gespeeld werd. Eenmaal dit nummer herkend werd begon het moshen en headbangen. Deze band kon niet met een sterkere setlist komen. De nummers die deze setlist zo geweldig maakten zijn onder andere Perfect Storm en Age of Deceit.

BEAR

A smashing performance. Zo kondigde de liefelijke Femke Fatale deze band aan. Dit werd zowel letterlijk als figuurlijk bedoeld. Deze Antwerpse band werd in 2010 opgericht. Bear is een echte djent metal band. Er kwamen vele fans voor deze band opdagen maar Bear heeft na dit optreden zeker hun fanbase uitgebreid. Wat zeker opviel aan het optreden was het enthousiasme van de band. Zo vond men de gitarist geregeld terug op de versterkers om hier dan vanaf te springen terwijl we vette riffs hoorden. Openen deed de band met de nummers Postbreaks, Decades en Rain. De nummers Mirrors en Mantiis zorgden ervoor dat het publiek nog meer ging moshen dan dat het voorheen al bezig was. Vooral de nummers van het album Noumenon werden zeer goed onthaald door de fans. Om af te sluiten werden we getrakteerd op Nadie Se Muere. Op het eind van het nummer nam de bassist een andere bass om hierna met deze bass op de drum te slaan. Het effect was een drumstel verspreid over het podium. De zanger, bassist en gitarist hielpen mee met het “afbreken” van het drumstel. Nu snapten we de verwijzing naar “a smashing performance”. Op de foto’s zien we het podium na het laatste nummer uitzag en hoe de gitarist op de versterkers klom. Deze band heeft zeker een blijvende indruk achtergelaten bij het publiek.

Emeth

Een van de grootste namen op dit metalfest was zonder twijfel Emeth. Deze death metal giganten maken al sinds 1997 muziek. Enkele ledenwissels, enkele albums en een DVD later staan ze op dit metalfest en beter dan ooit. Na het optreden had Matty (gitarist) ook tijd voor een interview. Openen deed Emeth met de nummers Exterminate the Vacillating en Telesis. Mensen die op de eerste rij stonden en niet headbangden konden rekenen op wat hulp van de organisator (van El Bastardo Metalfest) en zanger van Emeth. We werden getrakteerd op extreme death metal riffs, zware solo’s en geweldige dual gitaar stukken. Het grootste deel van de set zijn nummers die we terugvinden op het laatste album Aethyr. Afsluiten deed Emeth met Aethyr en The Hour of the Great Contempt.

Na dit optreden bedankte de zanger (Boris) iedereen die deze El Bastardo editie mede mogelijk gemaakt heeft. Na het optreden vonden we de bandleden ook terug aan de merch stand. Hier zien we hoe belangrijk de fanbase van deze band is aangezien ze tijd namen voor een babbeltje met bevriende bands, fans…

Leng Tch’e

In 2001 werd in België Leng Tch’e opgericht. Deze death metal/grindcore band heeft ondertussen al een heel deel albums uitgebracht en heeft een mooie fanbase uitgebouwd.

Spijtig genoeg heb ik deze band niet zien optreden omdat ik een interview met Matty van Emeth afnam op dat moment. Ook was het toen tijd om een hapje te eten. Even reviewers need food.

Length of Time

Length of Time draait ook al even mee in de metal wereld. De eerste demo werd in ’97 uitgebracht. Wat opviel aan deze band is dat ze net zoals enkele andere bands die we die dag gezien hebben een simpele bezetting hadden. Vele bands hebben tegenwoordig twee gitaristen maar deze band gebruikt maar 1 gitarist. Het genre kunnen we het beste omschrijven als death metal.

Length of Time opende al direct met een knal. Het eerste nummer dat gespeeld werd was al direct een van de publiekslievelingen, namelijk Thought of The Enslaved. De snelle riffs zorgden ervoor dat velen spontaan begonnen te headbangen. We kregen maar liefst tien nummers te horen van deze band. Zelfs na deze tien nummers riep het publiek voor nog een nummer. Wat ook zeer begrijpelijk is. De laatste drie nummers waren hier de oorzaak van. Er werd afgesloten met Do What Must Be done, Loving Your Enemies, Shame To This W.M.W.

Ook deze band kon op veel support rekenen. De gasten van Length of Time zijn al lang bezig en het ziet ernaar uit dat we nog veel van deze band kunnen verwachten.

Anaal Nathrakh

Om een meer dan geslaagde El Bastardo Metalfest af te sluiten werd er beroep gedaan op Anaal Nathrakh. Deze extreme metal band kwam over uit Engeland en had onderweg enkele probleempjes. Uiteindelijk zijn ze toch nog op tijd in Heerlen geraakt en konden we genieten van een daverend optreden. Afgelopen oktober kwam het nieuwe album Desideratum uit. Dit werd door vele reviewers goed onthaald. Deze band staat bekend om zijn bandnaam en gekke titelkeuze voor de nummers.

We konden rekenen op een aantal nummers van het album 'Desideratum'. Tegen de tijd dat deze band moest spelen stond de zaal weer goed vol. Natuurlijk ontbraken de moshers niet toen Anaal Nathrakh moest optreden. Deze band kon op het meeste respons van het publiek rekenen. Bij de vorige bands deed het publiek goed mee maar hier werd er daadwerkelijk meegebruld met de songs. Enkele nummers die zeker in goede aarde vielen waren: Between Shit and Piss We Are Born, More of Fire than Blood, Desideratum, Forging Towards the Sunset.

Moest deze band nog een tweede setlist spelen dan zou het publiek dit niet erg gevonden hebben. Vele mensen kenden deze band maar de mensen die deze band nog niet kenden zullen vast en zeker overtuigd zijn van Anaal Nathrakh.

Om de eerste editie van El Bastardo Metalfest af te sluiten was er nog een kleine afterparty voorzien. Deze hebben we spijtig genoeg niet kunnen meemaken.

Als er volgend jaar een nieuwe editie van dit geweldige fest is, zal er zeker nog meer volk komen dan dit jaar. We blikken terug op een meer dan geslaagde eerste editie. Een dikke proficiat aan de organisator, crew en al de betrokkenen. Iedereen waar we mee gepraat hebben vertelde ons dat ze een geweldige tijd gehad hebben.

Bekijk hier meer foto's. 

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!