Review Factory Of Sweetness Tienen - Op de hurken zitten en dan rechtspringen, altijd leuk

Datum: 
zondag, 5 september, 2021

Aangezien Covid-19 roet in het eten gooide voor Suikerrock in 2020 en 2021 kwam de organisatie met een alternatief op de proppen. Onder de noemer Factory Of Sweetness pakte men in september uit met een kleinschalige festivaleditie op een andere locatie. Deze sympathieke locatie was de Suikerraffinaderij aan de Vinckenboschvest in Tienen. Op zondag 5 september genoten we niet alleen van schitterend nazomerweer, maar ook van Janez Detd, De Mens en Levellers die op de affiche stonden.

Terwijl de zon nog van de partij was, kwamen de punkrockers van Janez Detd enthousiast het podium op om een geanimeerde show te geven, met grote banner achter het drumstel en vlammen en al. Voor de groep uit Grembergen (de Denderstreek) was dit het eerste concert in lange tijd en niet alleen de muzikanten hadden veel spelplezier, maar ook de fans op de eerste rijen genoten zichtbaar. Er viel dan ook nog wat in te halen, want Janez Detd vierde in 2020 hun 25-jarig jubileum, maar u weet wel Covid-19 enzovoort… Met een nieuwe verzamel-cd '1995-2020' in de achterzak was de set van een uur dan ook een bloemlezing uit de discografie van frontman Nikolas, drummer Bram the machine en co. Daarbij kwamen geregeld ex-leden van de band een deuntje meezingen of meespelen. Aan koortjes en meezingrefreinen geen gebrek in de songs, waarvan we vaststelden dat Janez Detd in de loop van die vijfentwintig jaren geëvolueerd is van puberale punkrock naar een volwassen punkrocksound. U wilt enkele hoogtepunten weten? Ik noteerde met stip Rock On, Lisa, Breaking The Waves, Saturday, de covers Mala Vida (Mano Negra) en Take On Me (A-ha) en slotsong Anti-Anthem. Grappige verspreking van zanger Nikolas trouwens toen hij Tienen beschouwde als deel uitmakende van Groot Limburg, terwijl de leraar aardrijkskunde Tienen altijd in Vlaams-Brabant situeert. Wie er niet genoeg van krijgt: Janez Detd speelt op 1 april 2022 een show waar het album ‘Bleenies And Blockheads’ integraal zal gebracht worden in de Gentse Vooruit.

Eerder deze zomer zagen we De Mens al aan het werk op Werchter Parklife, maar Frank Vander linden, Michel De Coster, Dirk Jans en David Poltrock maakten er in Tienen niet zomaar een herhalingsoefening van hoor. Tijdens het uur speeltijd werd de vaart er flink in gehouden, ook al had de duisternis ondertussen zijn intrede gedaan. Getuige daarvan Dit Is Mijn Huis, Jeroen Brouwers (Schrijft Een Boek), Sex Verandert Alles, Kamer In Amsterdam, Irene, En In Gent en Maandag die allen gretig onthaald werden door de toeschouwers, zowel jong als oud. Publieksmenner Frank Vander linden kreeg (net als Janez Detd trouwens) de aanwezigen zover om te hurken en dan recht te springen, blijft altijd leuk om zien. De spitsvondige teksten van De Mens zorgden voor publieksvermaak en ondersteund met een solide muzikale basis, geleverd door bassist Michel en drummer Dirk, waarrond toetsenist David en gitarist Frank riedeltjes mogen weven, stellen wij ons de vraag of de uitgestelde theatertour van het viertal dan een rustiger kant van hen gaat laten zien en horen…

De headliners van de zondagavond in Tienen kwamen uit Brighton, Engeland, alwaar ze in 1988 opgericht werden, namelijk Levellers. Opvallend bij opkomst was dat bassist Jeremy Jez Cunningham nog steeds ellenlange dreadlocks heeft die tot aan zijn kuiten reiken, indrukwekkend. De zes mannen op het podium gingen zwierig van start met Liberty Song, herkenbaar van de vioolintro. De toon was gezet en de hondstrouwe aanhang ging meteen aan het dansen en dat bleef zo tot het einde van de set. Een volwaardige set waarin uiteraard veel aandacht ging naar de releases die de folkrockers in de voor hun succesvolle jaren ’90 loslieten (15 Years, The Game, The Fear, Belaruse, Hope St., Julie, Carry Me, de cover van Dirty Davey, England Our Home, Riverflow en de bisnummers One Way en Beautiful Day), maar ook enkele songs van de albums die uitkwamen na 2000 werden gespeeld (bijvoorbeeld Food Roof Family, Generation Fear, Truth Is, Our Future en The Cholera Well). Zoals zanger Mark Chadwick het verwoordde was de sfeer ‘jolly good’ en we kijken al uit naar de clubtour in najaar 2022 waar Levellers ongetwijfeld voor uitverkochte zalen van Het Depot Leuven (9 oktober 2022), De Casino Sint-Niklaas (11 oktober 2022) en CC Zwaneberg Heist-op-den-Berg (15 oktober 2022) zal aantreden.

Factory Of Sweetness mag terugblikken op een zonnige en succesvolle editie als (eenmalig?) alternatief voor Suikerrock. Het enige echte Suikerrock op de Grote Markt in Tienen zal hopelijk opnieuw kunnen doorgaan van 28 juli tot 31 juli 2022. En de organisatie heeft enkele verrassingen beloofd in de programmatie, we zijn nu al benieuwd.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!