Review FemME 2017: zaterdag 23 september

Datum: 
zaterdag, 23 september, 2017

De tweede festivaldag van FemMe ging door in de getrouwe Effenaar. Een heel aangename zaal, gelegen vlakbij het station van Eindhoven. Wat capaciteit en mogelijkheden betreft, een beetje vergelijkbaar met onze Ancienne Belgique tot Trix. Zonder meer dus een heel gezellige zaal om te vertoeven. Ook nu weer ging alles door in twee zalen. Een grote mainstage boven, en een kleinere zaal op de benedenverdieping. Publiekstrekker van dienst was, mede aan de vele t-shirts te zien, duidelijk Delain. Die zelfs zou zorgen voor een zo goed als vol gelopen mainstage, later op de avond. Opvallend sterke optredens van o.a. Beyond God, Persona, And then she Came zorgden ervoor dat we een heel bijzondere en hoogstaande dag beleefden binnen het female voices metal gebeuren.

Die mainstage was al opvallend goed gevuld voor de eerste act Amberian Dawn. Deze Finse band brengt een typische gothic set, zonder daar meer of minder aan toe te voegen. Je zou kunnen stellen, niets nieuws onder de zon. Echter, binnen het aanbod 'female voice metal' brengt Amberian Dawn een indrukwekkende set naar voor, die ons koude rillingen bezorgt. In grote mate te danken aan de magische vocale aankleding, die je prompt een krop in de keel bezorgt. Bovendien spreekt de band het publiek voortdurend aan, en straalt de band een jeugdig enthousiasme uit dat ons nog meer over de streep trekt. De band brengt in november een gloednieuwe plaat op de markt: Darkness of Eternity. Op basis van hun optreden op FemMe kunnen we stellen dat we hier te maken hebben met een uitzonderlijke parel binnen het genre. Wat ons dan ook doet uitzien naar die nieuwe release.

' Aeranea heeft op ons een diepe indruk nagelaten,

we voorspellen hen dan ook

 een gitzwarte toekomst.'

Hypnotiserende vocalen, die je in een trance doen belanden. Waardoor je prompt wordt doorverwezen naar een duistere wereld. Meerdere keren hebben we dat ervaren op het festival FemMe. Dat was meestal de verdienste van de vrouwelijke vocalen. Bij de ene wat intensiever dan de andere. Tijdens het concert van Aeranea voelde dit aan alsof de tongen van de hel onze voetzolen begonnen te likken. De Duitse doom/gothic metal timmert nog niet zo lang aan de weg. Ze hebben tot op heden nog maar één EP en één full-length album uit. Maar slaagden erin hier een set voor te schotelen, alsof ze al circa twintig jaar op de bühne staan. En dat is toch een bijzondere prestatie. Een naam om te onthouden binnen dat gothic en doom gebeuren, is dan ook onze eindconclusie. Aeranea heeft op ons een diepe indruk nagelaten, we voorspellen hen dan ook een gitzwarte toekomst.

Na een eetpauze zakten we weer af naar de kleine zaal voor Beyond God. Ook deze Nederlandse female fronted band, is voor ons een vrij nieuwe ontdekking binnen het genre. Hoewel ze al aan de weg timmeren sinds 2008, bracht Beyond God pas in 2016 een eerste full-length album uit. A Moment of Black werd overal heel goed ontvangen. De muziek van Beyond God situeert zich binnen de wereld van symfonische/gothic metal. In verlengde van bands als Delain, After Forever, Epica  en vooral The Gathering. Met andere woorden spelen de dame en heren niet alleen een thuismatch, bovendien voor een publiek dat net op zoek is naar deze soort muziek. Beyond God brengt dan ook het soort symfonische metal, dat dan ook aan de ribben blijft kleven. De band is volop bezig aan nieuwe songs, en liet het publiek al eens proeven daarvan. Hun aantreden werd op een staande ovatie onthaalt, wat ze gezien deze ijzersterke prestatie dubbel en dik verdienen. Wederom dus een band, binnen het genre, om in het oog te houden. Is onze eindconclusie.

'Geheimzinnig,

melancholisch,

verlangend en passioneel'

Over naar de mainstage, voor een heel theatraal aanvoelende set. Het aantreden van de vampieren Theatres des Vampires kunnen we in het kort omschrijven als geheimzinnig, melancholisch, verlangend en passioneel. Prompt voelen we ons omgeven door bloeddorstige vampieren die maar op één ding uit zijn, met lust in de ogen uw bloed drinken. Elk van de bandleden drijven het tempo dan ook op naar een waanzinnige hoogte, de jongedame in het midden bedwelmt je met haar wonderbaarlijke stem en sensuele uitstraling. Tot je, ontdaan van enig wilskracht, je laat meevoeren naar een mythische wereld waar die wezens als vampieren, weerwolven en dergelijke meer wonen tussen de mensen. Het Italiaanse gothic metalgezelschap, dat vernoemd is naar de gelijknamige fictieve locatie van fantasiaschrijfster Anne Rice, brengt een buitengewone indrukwekkende set, die ons niet onberoerd liet. Is onze eindconclusie.

Bij de meeste bands geeft de vocale aankleding de doorslag, om ons compleet murw te slaan. Bij Persona echter, is het vooral de instrumentale aankleding dat ons over de streep trekt. Zonder afbreuk te willen doen aan de wonderbaarlijke stem van de zangeres van deze Tunesische band. Elk van de meesterlijke gitaarriffs gingen recht door merg en been, waarna vlammende drumsalvo's de haren op onze armen deden recht komen van puur innerlijk genot. Met een nieuwe plaat onder de arm genaamd Metamorphosis lijkt Persona een onontgonnen parel binnen het typische female fronted metal gebeuren, die we een rooskleurige toekomst voorspellen. Deze band verlegd in elk geval grenzen binnen dat genre, stellen we vast na dit hoogstaande optreden dat ons compleet murw sloeg.

'Hoogstaande riffs, die je verdoven.

Drumsalvo's als kanonskogels.

En een frontvrouw met een charismatische uitstraling,

en duivelse stem die je volledig uit je lood slaat.'

Over naar, wat ons betreft, één van de absolute hoogtepunten van FemMe 2017 zou worden. And Then She came is een band die heavy metal/symfonische metal tot  'female fronted metal' combineren tot een magisch mooi geheel. Maar daar houdt het ook niet mee op.  De band bracht heel recent hun debuut op de markt getiteld And then she came. Een debuut dat de band bovendien integraal naar voor bracht op FemMMe. De Duitse band ging eerder door het leven als Krypteria. De band laste een lange pauze in tijdens de zwangerschap van zangeres Ji-In Cho. De andere bandleden bleven gewoon verder als Krypteria, en andere projecten. De bandnaam werd uiteindelijk veranderd in And Then She Came. Nadat Ji-In zich terug aansloot bij de band, werd dus in 2016 een debuut uitgebracht. Wat nieuwe ontdekkingen doen betreft binnen het metal gebeuren. Dit was er eentje om in te kaderen. And Then She Came is zonder meer een meerwaarde binnen dat metalgebeuren, omdat ze verschillende stijlen naar voor brengen, op hoog niveau, en zich bovendien weigeren te laten vastpinnen op één genre. Hoogstaande riffs, die je verdoven. Drumsalvo's als kanonskogels. En een frontvrouw met een charismatische uitstraling, en duivelse stem die je volledig uit je lood slaat. Doen ons met verstomming slaan, van begin tot pril einde van de set. Pure klasse.

Het was wachten op de headliners van dienst. Phantom Elite kon op wat bijval rekenen, maar je zag toch dat de meeste stonden te wachten op de hoofdbrok van deze avond Delain.  Waardoor dit zoveelste aantreden, met typische ingrediënten van female fronted symphonische metal, met gothic invloeden, wat aan ons voorbij ging. En toch blijkt Phantom Elite zonder meer een meerwaarde te vormen binnen het geheel. Al konden we een 'dertien in dozijn ' gevoel niet onderdrukken.

Delain, de symfonische metal band die in 2002 werd opgericht door de ex-toetsenist van Within Temptation, Martijn Westerholt. Kloppen al enkele jaren aan de deur van de eerste divisie van het female fronted metal gebeuren. Plaat na plaat konden ze ons, en vele fans, overtuigen van hun kunnen. Meerdere keren werden we ook live onder diepe vervoering gebracht door de kruisbestuiving tussen magische klanken en die al even wonderbaarlijke stem en uitstraling van zangeres Charlotte Wessels. Op het podium van FemMe zagen we een goed geoliede machine, die van begin tot einde op volle toeren leek te draaien. Echter ook de jeugdige spontaniteit bleef stevig overeind staan. Delain voelde wel aan dat ze in Effenaar een thuismatch speelden, en legde de lat dan ook enorm hoog vanaf die eerste tot de laatste noot. Bovendien bleek Charlotte naast het beschikken over een magische stem, ook het charisma uit te stralen van de allergrootsten. Als we tot één conclusie mogen komen. Delain is medio 2017 definitief doorgestoten tot de hoogste regionen binnen dat typische female fronted metal gebeuren, dat bewezen ze hier nog maar eens uitvoerig.

Na deze knaller van een afsluiterop de mainstage, kon Revolution Eve, die de 'small stage' mochten afsluiten, op heel wat minder bijval rekenen . Jammer, want Revolution Eve sloten af met een wervelend rock feest. De band bestaat trouwens uit enkel en alleen dames. En in navolging van hun grote voorbeelden, speelde Revolution Eve een set alsof ze stonden te spelen voor een volle zaal uitzinnige fans. Zonder meer bleek dit de ultieme kers te zijn, op een heel lekkere taart die ons al de hele dag en avond werd aangeboden.

Bovendien liet de organisatie op deze tweede dag weten dat er volgende jaar een vijfde editie aankomt. Wanneer, hoe, waar en wat blijkt nog een groot vraagteken. Er is sprake van een verrassend, éénmalig aantreden. Of in die richting. Goed nieuws dus. Het ontwarren van het 'geheim' daarvan houden we jullie op de hoogte.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!