Review Gary Numan @ AB - Soundtrack van een film noir

Datum: 
maandag, 13 juni, 2022

Synth-pop en new wave beleefden hun hoogdagen in de jaren ’80, maar kunnen nog steeds op een trouw publiek rekenen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Brusselse AB goed gevuld raakte als Gary Numan, één van de pioniers van de bovenvermelde muzikale stromingen, ons land met een bezoekje vereerde tijdens de tournee ter promotie van zijn nieuwste album Intruder. GigView was erbij en brengt verslag uit.

Een zaal zoals de AB leent zich om een uitstekend geluid en een mooie lichtshow neer te zetten. En dat was niet anders tijdens de passage van Gary Numan. Luid, maar zuiver knalde een machinale industrial sound de zaal in en zorgde zo voor een dreigende sfeer. Veel zwarte kledij in het publiek en ook op het podium, maar kleuraccenten in de belichting vormden daarmee een schoon contrast. Vergezeld van vier compagnons speelde Gary Numan, 64 jaar ondertussen, een set (zie setlist onderaan deze review) waarin klassiekers afgewisseld werden met recent werk uit de ruime discografie van de Londenaar. Want met meer dan twintig studio-albums op zijn conto bleef de keuze van de setlist toch beperkt tot enerzijds zijn beginjaren en anderzijds de periode vanaf het jaar 2000. Wat dus wil zeggen dat de albums uit het tijdperk 1981-1999 onderbelicht bleven. De felle tegenstelling zat ‘m in de episodes tijdens het concert dat er weinig reactie kwam van de toeschouwers bij minder gekende songs tegenover de veelheid aan animo telkens er een grote hit ten gehore werd gebracht (bijvoorbeeld Down In The Park, Cars en Are Friends Electric?).

Sowieso was er weinig interactie tussen de zanger en zijn fans, maar we onthielden wel de zinsnede “my voice is shit” aangezien het een drukke Europese tournee met maar liefst 35 data betreft, waarvan we in Brussel aan nummer 32 zaten. De concertavond valt in alle dichterlijke vrijheid samen te vatten als een eigenzinnige soundtrack van een film noir waar de bekende liedjes blonken als messen in de nacht. De slotsong Are Friends Electric? zorgde voor de ontknoping en deed het publiek nog een laatste keer massaal reageren vooraleer de zwartjassen weer de nacht indoken.

Setlist:

 1. Intruder
 2. Halo
 3. Metal
 4. The Gift
 5. Bed Of Thorns
 6. Is This World Not Enough
 7. Films
 8. Pure
 9. Resurrection (intro)
 10. Down In The Park
 11. Everything Comes Down To This
 12. Dead Sun Rising
 13. Cars
 14. My Name Is Ruin
 15. The Chosen
 16. A Prayer For The Unborn

Bis

 1. The Fall
 2. Are Friends Electric?

 

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!