Review Gruesome & Lethal Injury @ Elpee – “Een duel tussen de Oostendse Steve Souza en de geest van Chuck Schuldiner”

Datum: 
maandag, 15 juli, 2019

Vorige zomer stond Gruesome nog op de Swamp Stage van Alcatraz Hard Rock & Metal Festival, een jaar later was het de beurt aan het veel kleinere Muziekcafé Elpee. De Amerikaanse groep bracht, in een tot de nok gevulde zaal, een passend eerbetoon aan wijlen Chuck Schuldiner. Dat de muzikale nalatenschap van Death nog steeds nazindert, was in Deinze wel heel duidelijk. Waren eveneens van de partij: de jonge thrashers van Lethal Injury. Dit combo van eigen kweek mocht het publiek naar behoren opwarmen.

We zagen Lethal Injury eerder dit jaar reeds op de jubileumeditie van Oilsjt Omploft aan het werk. Het vijftal uit Oostende slaagde er toen in om een positieve indruk na te laten. De prestatie die de groep in Aalst liet optekenen, werd in Muziekcafé Elpee probleemloos overgedaan. Met het nummer Mothman – zoals het leeuwendeel van de setlist afkomstig van de debuutplaat – werd meteen keihard uit de startblokken geschoten. Met de composities Melancholia en Denounce hield Lethal Injury het moordende tempo in stand. Wie op een rustpauze had gehoopt, was eraan voor de moeite. Met een furieuze bewerking van de Pantera-klassieker Fucking Hostile werd de snelheid zowaar nog opgedreven. Met onder meer Suicidal Call, Hate Song en Thrash ‘Til You Crash was het einde van de set in zicht. Het publiek mocht dan eerder apathisch reageren, na afsluiter Veiled Woman of the Black waren onze nekspieren fatsoenlijk opgewarmd. Dat Lethal Injury niet in aanmerking komt voor een originaliteitsprijs is het equivalent van een open deur intrappen. Neem nu de vocalen van zanger Kevin “Rambo Exodus” van Eeckhoutte, het leek wel alsof Steve Souza achter de microfoon stond. Met dit lid van Exodus vergeleken worden, mag dan geenszins een schande zijn: een eigen identiteit dringt zich op termijn uiteraard op. Gezien het nog maar beperkte bestaan van de groep, bedekken we dit vooralsnog met de mantel der liefde.

Setlist Lethal InjuryMothman / Melancholia / Denounce / Fucking Hostile / Suicidal Call / The Downward Spiral / Hate Song / Thrash ‘Till You Crash / I’m Gonna Be Your God / Scream Burn Die / Veiled Woman of the Black

Bent u nog niet bekend met Gruesome? Misschien doet een deel van de personeelsbezetting dan wel een belletje rinkelen. Zo is zanger/gitarist Matt Harvey eveneens actief bij Exhumed en maakt snarenplukker Daniel Gonzalez deel uit van Possessed. Voeg hier nog bassiste Robin Mazen (Castrator) en drummer Gus Rios (ex-Malevolent Creation) aan toe en je bekomt de groep die Muziekcafé Elpee wist uit te verkopen. Met een eigen interpretatie van de Death discografie  – het gaat dus niet louter om covers! – probeert Gruesome de muzikale nalatenschap van wijlen Chuck Schuldiner te eren.

Toen de kenmerkende melodie van de filmklassieker ‘The Exorcist’ door de luidsprekers knalde, werd de toon meteen gezet. Zowel Gruesome als het massaal afgezakte publiek hadden zin in een stevige portie death metal. Het repertoire van de Amerikaanse groep omvat vooralsnog twee studioalbums en evenveel EP’s. Met nummers als Inhumane, A Waste of Life, Lethal Legacy, Trapped in Hell en Twisted Prayers, werd in Deinze uit de integrale catalogus geput. Meerdere crowdsurfers (of ging het telkens om dezelfde fanatiekeling?) en de nodige gebalde vuisten, droegen bij aan een gepaste verering van het genie dat Chuck Schuldiner was. Frontman Matt Harvey liet geen kans onbenut om de loftrompet over de wijlen muzikant te blazen. Zo droeg hij de aanwezigen meermaals op om voor Chuck het nodige kabaal te maken. Of de metalgod het vanop diens troon in Walhalla kon horen, laten we in het midden. Met het krachtige drieluik Savage Land, lijflied Gruesome en Born Dead werd na ongeveer een uur spelen een einde gemaakt aan de avond. Even strak als de ‘Death To All’ tournees mocht het dan niet zijn, we kregen wel degelijk waar voor ons geld!

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!