Review Headbangers Balls Fest 2019

Datum: 
zaterdag, 4 mei, 2019

Naast langer wordende dagen, staat de lente eveneens garant voor een nieuwe editie van Headbanger’s Balls Fest. Voor het achtste opeenvolgende jaar, vormde Izegem het toneel van dit indoorfestival. Na de succesvolle 2018-editie, Cultuurhuis De Leest was toen tot de nok gevuld, waren de verwachtingen hooggespannen. De gevarieerde line-up - publiekstrekkers als Moonspell en Enforcer deelden het podium met talent van eigen bodem – deed ons afgelopen weekend richting West-Vlaanderen trekken.

Toen Carneia kort na de middag het festival op gang trapte, was Cultuurhuis De Leest reeds aardig gevuld.  De post-metal groep, met Jan Coudron van King Hiss achter de microfoon, werkte in Izegem een thuiswedstrijd af. Amper een dag voor de passage op Headbanger’s Balls Fest, bracht Carneia met ‘Voices of the Void’ een nieuwe plaat uit. Dat de korte set heel wat kersvers materiaal bevatte, mag dan ook niet verbazen. Een energieke vertoning, waarin we onder meer The Making of the Universe herkenden, viel het publiek te beurt. Het loonde om zo vroeg naar De Leest af te zakken. Wie er niet bij kon zijn, krijgt op zaterdag 27 juli overigens een herkansing. De groep staat die dag op het podium van Rockelingen.

Ook de volgende naam op de affiche was afkomstig uit eigen land. Chalice kwam in Izegem een mijlpaal vieren. Het optreden op Headbanger’s Balls Fest was namelijk het honderste in de geschiedenis van de groep. Een jubileum in stijl, zoveel was wel duidelijk. De trofee voor revelatie van het festival mogen ze wat ons betreft op hun conto schrijven. Als we de groep vrij mogen citeren, dan was er zaterdag meer volk aanwezig dan in de negenennegentig voorgaande optredens samen. De publieke belangstelling spoorde Chalice aan tot een sterke prestatie. Genreoverschrijdende composities als Eternal Sleep, A Death Without Warning, het onuitgebrachte Why en de semi ballade For You konden op de nodige goedkeuring rekenen. Ook op visueel vlak wist de groep te overtuigen. Een frontman met een strop rond de nek en een bebloede bijl in de hand? Het oog wil ook wel wat!

Het Waalse Komah – met drummer Jonas Sanders als grote afwezige – was als derde aan de beurt. Van de vele subgenres die vandaag aan bod kwamen, was het nu dus tijd voor metalcore. Aan energie geen gebrek tijdens de doortocht van het vijftal. Zo brachten nummers als Buried en Not Alone de eerste, zei het beperkte, moshpits van het festival op gang. We zien Komah in de toekomst graag nog eens terug. Hopelijk stelt de groep dan eindelijk een opvolger voor het in 2015 verschenen ‘Flashing Nightmare’ voor.

Toen uw reporter Ostrogoth voor het laatst aan het werk zag, was dit nog met een compleet verschillende line-up. Sinds het overlijden van gitarist Rudy Vercruysse, is drummer Mario Pauwels het enige overgebleven lid van de originele bezetting. De heavy metal groep die onder meer James Hetfield van Metallica tot de fanbasis mag rekenen, maakte in Izegem vooral emoties los bij de wat oudere toeschouwers. Met een uitgebreide set – Ostrogoth zou uiteindelijk zo’n vijfenzeventig minuten op het podium staan – werden we gekatapulteerd naar de gouden jaren tachtig. Naast nummers als Shoot Back, Heroes’ Museum, Stormbringer en Clouds, was het eveneens genieten van Love in the Streets, Do It Right en de klassieker Ecstasy and Danger.

Als gevolg van een interview met headliner Moonspell, dienden we de doortocht van Dagoba grotendeels aan ons voorbij te laten gaan. Technische problemen met de microfoons zorgde ervoor dat de Franse groep met de nodige vertraging op het podium verscheen. Naast ouder werk zoals Face The Colossus en The Things Within, werd opvallend veel aandacht besteed aan het recentere materiaal. Dat Dagoba er als enige in slaagde om een wall of death op gang te brengen, geven we ook nog mee. Een teken dat het goed was.

Niet alleen Carneia kwam op Headbanger’s Balls Fest een gloednieuw album voorstellen. Ook Enforcer breidde recentelijk de discografie uit. Het was aan de Zweden om de volgepakte zaal vertrouwd te maken met ‘Zenith’, de vijfde langspeler van de groep. Wat ons meteen opviel aan Enforcer, was het uiterlijke voorkomen van de muzikanten. Van witte cowboylaarzen en een ontbloot torso tot gezichtsbeharing waar Ron Jeremy zich onwenning bij zou voelen: we dachten even Spinal Tap aan het werk te zien. Ook de bewegingen op het podium en de interactie met het publiek maakten een geënsceneerde indruk. Op muzikaal gebied viel het gelukkig een stuk beter mee. De opzwepende cocktail van heavy-, speed- en glam metal verhoogde de hartslag van menig toeschouwer. Of je nu van Enforcer houdt of niet: aan de strakheid van de set valt weinig af te dingen. Een greep uit het gebrachte werk: From Beyond, Zenith of the Black Sun, Mesmerized by Fire, One Thousand Years of Darkness, Take Me Out of this Nightmare en afsluiter Midnight Vice.

Met de komst van Moonspell, hadden de organisatoren van Headbanger’s Balls Fest een primeur te pakken. De Lusitanische metaltrots koos namelijk voor Izegem om er hun eerste optreden van het jaar te geven. Naast headliner was de groep eveneens de absolute publiekstrekker van het festival. Zo merkten we bijzonder veel bezoekers op met de naam van de band op het shirt. Een enkeling betrapten we zelfs met een Portugese vlag waarin het Moonspell logo was verwerkt. Toen frontman Fernando Ribeiro met een lantaarn in de hand het podium betrad, kon de voorstelling beginnen. Zoals we van Moonspell intussen gewend zijn, konden we van een knap optreden genieten. Met onder meer Ruínas en Todos os Santos, werd conceptalbum ‘1755’ goed vertegenwoordigd in De Leest. Ook kleppers als Night Eternal, Extinct, het combo Opium - Awake en het oudere Everything Invaded ontbraken niet in de setlist. Met het tweeluik Alma Mater en Full Moon Madness werd een einde gemaakt aan deze geslaagde editie van Headbanger’s Balls Fest. We kijken alvast uit naar het najaar. Dan trekt Moonspell samen met het machtige Rotting Christ op tournee doorheen Europa. Belgische fans kunnen op woensdag 30 oktober in Trix terecht. Onze noorderburen worden extra in de watten gelegd. Een week eerder houdt de karavaan namelijk halt in zowel Hengelo als Amsterdam.

Bekijk ook het photo report.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!