Review Heideroosjes @ Trix - De opvolging is verzekerd

Datum: 
vrijdag, 23 december, 2022

Aan de populariteit van de Nederlands Limburgse punkrockband Heideroosjes valt niet te tornen. De in 1989 opgerichte band was inactief van 2012 tot 2019, maar vulde sedertdien moeiteloos elke Belgische zaal (onder andere AB, Het Depot) waar ze optraden en ook op menig festival lokten ze veel volk. Het concert in Trix op 23 december was ruime tijd op voorhand uitverkocht en de sfeer van de feestdagen hing al in de lucht. Het Antwerpse duo Boskat mocht het voorprogramma verzorgen. Ondergetekende en zijn elfjarige dochter gingen samen al voor de derde keer in de afgelopen drie jaar naar Heideroosjes kijken.

Zanger/gitarist Vincent en drummer/zanger Tibo van Boskat kwamen net zoals een vorige keer dat we ze zagen (in het voorprogramma van Zornik toen) energiek voor de dag met hun puntige rocksongs. Daarin horen we echo’s van bijvoorbeeld Royal Blood, Muse en Silverchair om enkel maar die namen te noemen. Met een ontspannen podiumpresentatie werd het publiek voor zich gewonnen en zal de naambekendheid van Boskat weer wat gestegen zijn. De instrumental Terreur 7 viel op in de korte, maar krachtige set van Boskat.

Oorspronkelijk stond het concert van Heideroosjes in Trix gepland op 30 september, maar doordat zanger Marco rond die tijd voor het eerst vader werd, kwam er een nieuwe datum op 23 december. Ideaal voor band en publiek om zo de feestdagen in te duiken. Het was warm in de zaal en de temperatuur steeg nog een aantal graden met de vrijgekomen energie van de beweeglijke eerste rijen. Want al kon er wegens hekkens niet gestagedived worden, aan moshpits, circle pits en crodwsurfers was er geen gebrek. Zelfs zanger Marco ging meermaals al zingend crowdsurfen. En bassist Fred mocht dan ziek van de griep op het podium staan, hij kwijtte zich voortreffelijk van zijn taak. En Fred vond de pakjes die de twee Boskat-leden droegen zelfs mooier dan zijn eigen pak.

Heideroosjes stonden garant voor maar liefst 26 songs in dik anderhalf uur (zie setlist onderaan deze review, misschien wel een song hier of daar in verkeerde volgorde). Treffend in dat volledige oeuvre van de Hollandse punkveteranen zijn de afwisseling van Nederlandse en Engelse lyrics en de veelal grappige, maar soms ook ernstige teksten. Dat allemaal overgoten met het beproefde recept van aanstekelijke punkrock. In de setlist was er aandacht voor zowat de ganse discografie uit de meer dan 30 jaar dat het viertal bezig is. Enkel van de schijf ‘Cease-Fire’ (2011) hoorden we niets. Opvallend in de setlist waren de aangepaste versie van Regular Day In Bosnia (nu Regular Day In Ukraine) en de aandacht voor het album ‘Kung-Fu’, waarvan vanwege het 25-jarig bestaan van die schijf enkele tracks speciaal in de setlist werden opgenomen (Ideals Lost, Bereikbarbaar, Fistfuckparty At 701, Everybody Loves Me Everybody Hates Me). Ook de meest recente release ‘Infocalyps’, die in 2021 het licht zag, werd in de kijker gezet (Huilie Huilie, 2020 De Tering, Infocalyps). Persoonlijke favorieten zoals bijvoorbeeld Nothing’s Wrong, Ik Zie Je Later, Ik Wil Niks, Sjonnie & Anita en I’m Not Deaf (I’m Just Ignoring You) deden plezier, maar mijn dochter kon niet wachten tot wanneer Marco, Fred, Frank en Igor Ze Smelten De Paashaas en A Hippie Sing Along opnieuw spelen.

De muziek van Heideroosjes heeft na al die jaren nog niet aan relevantie ingeboet en de groep beloofde ook in 2024 terug te komen optreden. Dat de leeftijd van zowel de bandleden als een deel van het publiek rond de 50 schommelt, doet geen afbreuk daaraan, want op deze vrijdagavond die het begin van de Kerstvakantie inluidde zagen we veel kids die samen met papa (of mama) het concert bijwoonden en bij slotsong United Scum op het podium mochten en met een stagedive terug de zaal in gingen. De opvolging is dus verzekerd.

Setlist:

 1. Break The Public Peace
 2. Huilie Huilie
 3. Time Is Ticking Away
 4. Homesick For A Place
 5. 2020 De Tering
 6. Lekker Belangrijk
 7. We’re All Fucked Up
 8. Infocalyps
 9. Intro Kung-Fu + Ideals Lost
 10. Bereikbarbaar
 11. Fistfuckparty At 701
 12. Everybody Loves Me
 13. Fistful Of Ideals
 14. Damclub Hooligan
 15. Scapegoat Revolution
 16. Regular Day In Bosnia
 17. Val Maar Dood
 18. Iedereen Is Gek
 19. Nothing’s Wrong
 20. Watch Me Play
 21. Ik Zie Je Later
 22. Ik Wil Niks
 23. medley Klapvee/Punica/Tering Tyfus Takketrut
 24. Sjonnie & Anita
 25. I’m Not Deaf
 26. United Scum

Bekijk ook de fotoreportage.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!