Review Krisiun + supports @ Elpee – Baden in Braziliaans leeuwenbloed

Datum: 
zondag, 4 augustus, 2019

Afgelopen weekend zakten we voor de derde keer in evenveel weken richting Deinze af. Nadat we eerder reeds Gruesome en Skeletal Remains aan het werk zagen, was het deze keer de beurt aan Krisiun. Het Braziliaanse trio stond voor de eerste keer op het podium van Muziekcafé Elpee, een gebeurtenis waar we maar al te graag getuige van wilden zijn. Het voorprogramma werd op deze eerste zondag van augustus door twee groepen van eigen bodem verzorgd. Aan Storm Upon The Masses en Objector de opdracht om de nekspieren op te warmen.

Om de Limburgers van Storm Upon The Masses nog aan het werk te zien, arriveerden we net te laat. Toen we Muziekcafé Elpee binnenwandelden, weerklonken namelijk de laatste noten van het brutal death metal combo door de luidsprekers. De set van het uit Antwerpen afkomstige Objector konden we gelukkig wel meepikken. Deze thrashers mogen dan al ruim een decennium samen zijn, met ‘Social Intolerance’ verscheen pas vorig jaar een eerste volwaardige langspeler. De bij Malevolence Records onder contract staande groep moest zich met minder publieke belangstelling tevreden stellen dan vooraf gehoopt. Met de Metaldag van de Lokerse Feesten als grote boosdoener, viel dit ergens wel te relativeren. Matige opkomst of niet: het gezelschap leek er vol voor te gaan. De op een furieuze manier gebrachte thrash metal slaagde erin om een groepje fanatiekelingen tot headbangen aan te zetten. Vooral wanneer het gaspedaal volledig werd ingetrapt – dit gebeurde opmerkelijk vaak! – was aan verticaal hoofdschudden geen ontkomen. Net toen Objector op kruissnelheid leek te komen, sloeg het noodlot ongenadig toe. Een geperforeerd drumvel resulteerde initieel in een oponthoud en uiteindelijk zelfs in een vroegtijdige stopzetting van het optreden. Er werd dan nog een poging ondernomen om het euvel met plakband te verhelpen, het mocht niet baten. Een jammere zaak want wat we te horen kregen, mocht er best zijn!

We zagen Krisiun eerder op het jaar reeds aan het werk in Brugge. De groep verzorgde toen in Het Entrepot het voorprogramma van Septicflesh. Wat de broertjes Kolesne op deze stormachtige dag lieten horen, smaakte absoluut naar meer. Amper enkele maanden na datum werden onze gebeden reeds verhoord. Voor een intussen aardig volgelopen Elpee – uitverkocht was het deze keer wel niet – mocht Krisiun als onbetwiste headliner aantreden. En of het Braziliaanse combo er zin in had! Zoals verwacht, werden we getrakteerd op een portie death metal zonder al te veel franjes. Datgene waar Krisiun al ruim een kwarteeuw voor garant staat, zal dan op commercieel vlak nooit gewaardeerd worden: het toont alleen maar aan dat de groep opereert uit oprechte liefde voor het subgenre. Met onder meer Combustion Inferno, Kings of Killing en Blood of Lions werden de bekendere composities niet over het hoofd gezien. Vooral het laatstgenoemde nummer maakte live de nodige indruk. Het meest recente album van de groep – het vorig jaar verschenen ‘Scourge of the Enthroned’ – kwam met onder andere het titelnummer eveneens aan bod. Niet alleen Objector had overigens met technische problemen te kampen. De basgitaar van opperhoofd Alex Camargo liet zich op een gegeven moment van diens wispelturigste kant zien. Gelukkig kon dit ongemak deze keer wel onschadelijk gemaakt worden. Naar het einde van het optreden toe werd uitgepakt met een geslaagde bewerking van de Motörhead-klassieker Ace of Spades. Net zoals in Brugge het geval was, brulden de aanwezigen uit volle borst mee. Met het tweeluik Ominous en Conquerors of Armageddon werd in stijl een einde gemaakt aan deze passage van Krisiun.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!