Review Metal Female Voices Fest X - dag 1: An Evening with Eve's Apple

Datum: 
vrijdag, 19 oktober, 2012

Het Metal Female Voices Fest was dit jaar aan hun tiende editie toe, een verjaardagseditie zeg maar. Met een veelzijdige line-up was er voor ieder wat wils. Dit jaar bleken echter vooral de headliners de affiche eer aan te doen, met her en der een uitzondering of verrassing.

Net als vorig jaar was er reeds op vrijdagavond al iets te doen in de Oktoberhallen te Wieze. De deuren werden geopend voor de ‘10th anniversary party’ ter ere van tien jaar Metal Female Voices Fest. Speciaal voor deze gelegenheid werd het festival vereerd met een bezoek van Eve’s Apple.

Wie of wat is Eve’s Apple? Kort samengevat: een muzikaal gezelschap van zangeressen van over de hele wereld. Maar liefst 15 van deze dames met een fantastische stem waren aanwezig om het publiek te entertainen met een akoestische show van een uur lang. We zetten die 15 even op een rijtje: Maxi Nil (Visions of Atlantis), VK Lynne, Kerstin Bischof (ex-Xandria), Gaby Koss (ex-Haggard), Iliana Tsakiraki (Meden Agan), Lindsay Schoolcraft, Grace Meridan (Shield of Wings), Clémentine Delauney (ex-Whyzdom), Elina Laivera (Seduce the Heaven), Kassandra Gruszkowski (Enemy Star), Marcela Bovio (Stream of Passion), Melissa Ferlaak (ex-Visions of Atlantis/ex-Aesma Deava/Echoterra), Angel Wolf-Black (Bare Infinity), Sanna Salou (Dimlight) en last but not least Lisa Middelhauve (ex-Xandria). Je leest het, hier en daar vrij grote of althans bekende namen binnen het genre. Sommigen onder hen zouden met hun eigen band nog optreden, maar daarvoor was het wachten tot de volgende dagen. Deze avond presenteerde Metal Female Voices Fest: An Evening with Eve's Apple.

Degenen die deze avond links hebben laten liggen, hadden ongelijk. Het was wel degelijk de moeite om even naar Wieze af te zakken. Als eerste kregen we Maxi Nil te horen, terwijl VK Lynne op de akoestische gitaar speelde. Een heel sober decor, maar dat deed er deze avond helemaal niet toe, er heerste een aangename gemoedelijke sfeer in het publiek. Er was overigens nog heel wat volk komen opdagen, meer dan de eerste dag vorig jaar terwijl er toen drie bands optraden.

Maxi verliet het podium en we kregen een Evanescence cover te horen: My Immortal. Een duet maar het ontglipt even wie de twee zangeressen waren. Een had een prachtige stem voor dit nummer, de ander bracht het er jammer genoeg minder goed vanaf, waardoor deze cover toch niet zo geslaagd was. Wat wel uitermate goed was door een ander duo, was ‘The Birdie Song’ van Nightwish (of met officiële benaming ‘The Crow, the Owl and the Dove’). Een prachtig, rustig nummer en zeer goed gebracht!

Maxi kwam opnieuw het podium op (zij was zowat degene die de hele show in elkaar had gestoken en had dan ook de grootste rol in het geheel). Onder luid gejuich kwam Marcela Bovio haar vergezellen, samen met Angel die achter de piano plaatsnam. Ze zongen en speelden het prachtige Stream of Passion nummer ‘Open your Eyes’ met als instrumenten enkel piano van Angel en de viool van Marcela. Het publiek genoot zichtbaar van dit intieme nummer.

Er werden op deze editie van Metal Female Voices Fest ook awards uitgereikt. Eve’s Apple had echter hun eigen awards bij. Deze gingen uit naar Sonic Cathedral (een label/webzine/winkel dat zich inzet voor female fronted muziek), Jack Williams en MFVF organisatoren Phil en Valerie a.k.a. Helcanen. Who the hell is Jack Williams zal je misschien denken? Dat is de persoon die achter het hele Eve’s Apple initiatief zit, de oprichter en organisator dus. Na een korte speech van deze bescheiden man (die helemaal niets wou zeggen maar gedwongen werd door ‘zijn vrouwelijke aanhang’) kon de show verder gaan.

We mochten Clémentine Delauney van voormalig Whyzdom voor een tweede maal verwelkomen. Samen met Angel die nu ook meezong van achter haar piano, bracht ze een After Forever cover, niet van het minste dus! Our Choice was de keuze en dat was lang niet slecht gekozen. Nostalgie voor de After Forever fans.

Verder kregen we nog ex-Visions of Atlantis zangeres Melissa Ferlaak te horen samen met huidig VoA zangeres Maxi Nil. De twee komen in ieder geval zeer goed overeen zo bleek. De nummerkeuze was ‘Last Shut of Your Eyes’ dat ze zongen ter nagedachtening van de overleden zangeres Nicole Bogner, ook een voormalig Visions of Atlantis zangeres. Al VoA wat de klok sloeg op dit moment.

Vervolgens zagen we nog Lisa Middelhauve op het podium verschijnen. De ex-Xandria zangeres stond helemaal alleen in de spotlight, een moment van glorie voor haar. Ze zou een eigen nieuw nummer brengen, maar dat kregen we niet te horen. In de plaats kregen we een monoloog te horen over de recente dood van een geliefde van haar, eigenlijk een beetje gênant want niemand leek hierin geïnteresseerd te zijn. Ze zong ‘Everlasting’ van Xandria en dat zonder enig instrument. Het was wat naakt bij wijze van spreken om het hele nummer lang enkel haar stem te horen zonder enige vorm van muziek. Nouja, leuk voor de Xandria fans om hun oude zangeres nog eens zo’n nummer te horen zingen.

Als afsluiter kwamen alle 15 zangeressen samen op het podium. Samen zongen ze ‘Find Me’, een nummer van VK Lynne. Per duo hadden ze een microfoon ter beschikking. Een betere afsluiter voor dit akoestisch uurtje kon niet zijn.
Na dit unieke akoestische optreden konden de mensen nog iets drinken of eten, maar een verdere vorm van randanimatie voor dit verjaardagsfeest was niet aanwezig. Reden om naar huis te trekken en voor te bereiden op de volgende dag!

Lees ook de reviews van dag 2 en dag 3!

Categorie: