Review Misery Index, Wormrot + guests @ JH Zenith

Datum: 
vrijdag, 5 april, 2019

Het heeft lang geduurd maar vorige maand was het eindelijk zover. We hebben het over ‘Rituals of Power’, het meest recente wapenfeit van Misery Index. De verschijning van een nieuw album, gaat naar goede gewoonte gepaard met een tournee. Naast onder meer Duitsland, Nederland en Frankrijk, werd ook een bezoek gebracht aan ons land. Zo stond de Amerikaanse groep afgelopen vrijdag op het podium in Dendermonde. Misery Index werd in jeugdhuis Zenith bijgestaan door Wormrot, The Lion’s Daughter, Truth Corroded en het van eigen bodem afkomstige Vonnis. Reden genoeg om meteen na het werk op de trein richting Ros Beiaardstad te stappen.

Het recente uiteenvallen van Marginal, leverde Vonnis een plek op als opener. De groep mag dan onder contract staan bij Consouling Agency (een sublabel van Consouling Sounds), op veel publieke belangstelling hoefde men niet te rekenen. Vroeg op de avond of niet: voor een pover gevulde zaal spelen is nooit aangenaam. Gelukkig voor ons lieten de leden van Vonnis dit niet aan hun hart komen. Zo voerde het Gentse gezelschap een stevig openingssalvo af. Nog meer dan het muzikale, viel de speelvreugde in positieve zin op. Alsof het combo in de eigen oefenruimte stond, zo spontaan kwam het over. Benieuwd hoe deze ranzige cocktail van crust, grindcore en noise komende zomer in Dour gesmaakt zal worden.

De groepsnaam mag dan als een melige Disneyfilm klinken, The Lion’s Daughter kon ons wel degelijk bekoren. Middels een mix van diverse subgenres, slaagde het Amerikaanse trio erin om een spannende vertoning neer te zetten. Muzikaal is het moeilijk om The Lion’s Daughter in een hokje te plaatsen, al deden de atmosferische passages ons meer dan eens aan black metal denken. Als ‘unpleasant’, zo omschrijven Rick Giordano en co het eigen geluid. Nietszeggend maar terzelfdertijd verrassend accuraat. Een leuke ontdekking!

Het was aan het Australische Truth Corroded om een in sneltempo drukker wordende Zenith verder op te warmen. Net als Misery Index, hadden de heren uit Adelaide net een nieuw album uit. Dat het enkele weken geleden verschenen ‘Bloodlands’ goed vertegenwoordigd werd, zal dan ook niet verbazen. Op energiek vlak zat het wel snor, dit maakten de eerste moshpits van de avond ons duidelijk. Muzikaal weinig verrassend maar daarom niet minder genietbaar. Dat we naar het einde van het optreden werden getrakteerd op een eerbetoon aan het onvolprezen Exodus, is wat ons betreft een bonuspunt waard!

Misery Index mocht dan bovenaan de affiche pronken, stiekem keken we evenveel uit naar de komst van Wormrot. Op enkele jaren tijd evolueerde deze grindcore groep van nobele onbekende naar misschien wel de grootste belofte in de scène. Nu we de groep met eigen ogen aan het werk zagen, kunnen we de waardering voor Wormrot volmondig bijtreden. Met amper drie stonden ze op het podium, toch werd een geluid neergezet dat naar een komeetinslag neigde. De Singaporezen hadden aan vijfenveertig minuten genoeg om een robuuste indruk na te laten. Dit mag dan best kort lijken, in deze tijdspanne passeerden een dertigtal nummers de revue. Dat het Europese publiek Wormrot in het hart heeft gesloten, was vrijdag wel duidelijk. Naast de enthousiaste taferelen onder de aanwezigen, sprak de geplunderde merchandise stand boekdelen!

Setlist Wormrot: Outworn / Blockhead Fuck Off / God’s in his Heaven / Take Aim / A Dead Issue / Public Display of Infection / Buried The Sun / Oblivious Mess / Forced Siege / Descending into the Unknown / No One Gives A Shit / Shallow Standards / Hollow Roots / Stench of Ignorance / Back Stabber Mission Aborted / Evolved into Nothing / Ferocious Bombardment / Lost Swines / Fake Moral Machine / Sledgehammer / Critical Human Stupidity / Still Irrelevant / Outburst of Annoyance / The Face of Disgrace / Outworn / Fallen Into Disuse / Eternal Sunshine of the Spotless Grind / The Final Insult / Compulsive Disposition / Good Times / Manipulation

Het was aan headliner Misery Index om minstens even goed te doen als Wormrot. De groep uit Maryland stond voor een moeilijke missie, maar wist deze met verve te volbrengen. Openingsnummer The Great Depression maakte meteen duidelijk dat de Amerikanen in bloedvorm verkeerden. Op rustpunten hoefden we niet te rekenen, Misery Index raasde namelijk als een pletwals doorheen de set. Het pas verschenen album ‘Rituals of Power’ kwam middels Naysayer, Hammering The Nails en New Salem goed aan bod. Vooral het laatstgenoemde nummer bleek live het equivalent van een mokerslag. Tussen de blastbeats door, was het verder nog genieten van composities als Conquistadores en het afsluitende Traitors. De prestatie die Misery Index in Dendermonde neerzette, mocht zeker gezien worden! Hopelijk is het niet andermaal vijf jaar wachten op een nieuw album…

Voor meer optredens, kan u steeds in terecht in onze concertkalender.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!