Review MTV's Headbangers Ball @ De Mast

Datum: 
zondag, 11 december, 2016

MTV’s Headbangers Ball is terug! De Mast in Torhout werd uitgekozen om een sterk package te ontvangen. Iced Earth, Ensiferum, Kataklysm en Unearth zijn samen op tournee en brengen het beste van zichzelf. Een genre overstijgende avond vol metalen geweld.

De avond werd vroeg op gang getrapt door metalcore band Unearth. Je zou hen de vreemde eend in de bijt kunnen noemen, maar dat leek de band zich in het geheel niet aan te trekken. Ze brachten 40 minuten lang een optreden om wakker van te worden. Dat leek het publiek initieel nog nodig te hebben op deze winterse zondagavond. De band ging dan ook voor een snelle en harde setlist. Moshpits en crowdsurfers waren echter nog niet te bekennen ondanks een poging van de zanger om dit op gang te brengen, de band verdient beter. Toen zanger Trevor vroeg wie Unearth al eerder gezien had, gingen er toch menig handen de lucht in. Je moet dan ook onder een steen geleefd hebben om deze toch wel ondergewaardeerde band nog nooit op een affiche te zien staan hebben. De band speelde strak, met snelle en vlijmscherp gitaarmelodieën en Trevor schreeuwde de longen uit zijn lijf, maar de energiebom barstte helaas deze keer niet uit, niet zoals op Brakfest deze zomer.

Vervolgens mocht Kataklysm spelen. De Canadese death metalband is nog steeds hun laatste album ‘Of Ghosts and Gods’ aan het promoten, in 2015 uitgekomen. Op de intro van het nieuwe nummer Breaching the Asylum kwam de band op, waarna ze rustig begonnen met gitaar en drum. Ook zij mochten 40 minuten spelen, die vulden ze met vooral de nieuwe nummers en recente hits. Zo deed The Black Sheep het goed en ook Thy Serpents Tongue later in de setlist, beiden van voorgenoemd album. Zanger Maurizio is ‘a force to be reckoned with’ op het podium en zijn energie straalde het uit. De eerste –magere- moshpit werd ingezet en een verdwaalde crowdsurfer liet de security even grinniken. Ze sloten zelfs helemaal niet af met een veilige oldie, knaller van formaat The World is a Dying Insect van het laatste album bracht dit optreden ten einde. Je zag echter nog steeds dat de overgrote meerderheid van het publiek hier niet was voor deze twee eerste bands.

Na dit zwaar metalgeweld was het tijd om te… dansen! Bij metal en dansen kan je alleen maar denken aan folk metal, die de twee perfect combineert. De ene band is hier al beter in dan de andere, Ensiferum for one heeft dit volledig onder de knie. Een voor een kwam de band op met een begroeting van het publiek, er waren veel fans aanwezig in de zaal, getuige hiervan waren de speelgoedbijlen en drinkhoorns die her en der opdoken. Het ene nummer klinkt hard en verleent perfect tot headbangen, het ander dan weer vol swing en plezier. Ensiferum jutte het publiek goed op en ze kregen heel veel respons. Het hoogtepunt kwam op het einde met Ahti en Lai Lai Hei, twee publiekslievelingen zo bleek. De Mast zong uitbundig mee en Iced Earth zou hun best moeten doen om te overtreffen.

Hoe leuk dit optreden ook was, Iced Earth is de headliner van deze tournee. Sinds hun vorige komst naar België, wat al geleden is sinds 2011 in Trix, is er opnieuw al heel wat veranderd. Drummer Brent Smedley was toen vervangen door Jon Dette, maar ondertussen is hij opnieuw bij de band en dus ook hier live in De Mast. Gitarist Troy Seele is dan weer vervangen door Jake Dreyer. Gitarist Jon Schaffer blijft het enige origineel lid, nog steeds vergezeld door zanger Stu Block en bassist Luke Appleton die we toen in Trix al aan het werk hoorden. Schaffer is goed hersteld van zijn operatie waardoor de band zolang inactief was, maar ondanks hun headliner positie speelden ze ook slechts één uur. Zou er toch nog wat revalidatie of gewenning aan te pas komen?

Muzikaal merkten we er weinig van. De band speelde strak van begin tot eind en Stu Block’s schelle stem schreeuwde het uit. Van het machtige Plagues of Babylon en Dystopia tot My Own Savior en The Hunter, waar Stu de klank en toonhoogte heel anders moet leggen. We misten echter heel wat straffe nummers in deze te korte setlist en toegegeven, De Mast had een pak voller kunnen staan. Een neveneffect van het massaal aantal optredens dat er dit najaar zijn? De mensen werden naar huis gestuurd met een ‘feel good’ gevoel waar Watching Over Me voor zorgde. Een prachtig nummer en waarschijnlijk ook het hoogtepunt van het optreden, zowat de hele zaal zong mee. Je kan een optreden knallend laten eindigen of ervoor kiezen om een samenhorigheidsgevoel te creëren. Dat laatste is waar Iced Earth deze keer voor koos.

Setlist:

 • The Great Heathen Army
 • Burning Times
 • Plagues of Babylon
 • Dystopia
 • I Died for You
 • Vengeance Is Mine
 • V
 • My Own Savior
 • The Hunter
 • Boiling Point
 • Pure Evil
 • Watching Over Me


Bekijk alle foto's in het fotoverslag.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!