Review Puggy @ Balzaal Vooruit

Datum: 
zondag, 30 maart, 2014

Gisterenavond had de Vooruit Puggy te gast in de kleine Balzaal. De 3-koppige multiculturele band (een Brit, een Zweed en een Fransman) is vooral bekend in het zuiden van ons land. Dat resulteerde in uitverkochte AB’s én een uitverkocht Vorst Nationaal. Dat Puggy in Vlaanderen nog aan zijn een populariteit moet bouwen was gisteren duidelijk in een niet uitverkochte Vooruit. Het was aan hen om te bewijzen dat afwezigen ongelijk hadden.

Ik zal meteen met de deur in huis vallen: de afwezigen hadden ongelijk. Puggy bracht een uitmuntende show, de sfeer was goed en het publiek was uitstekend. Alles zat goed, op enkele technische mankementjes na. Puggy kan zowel in grote als in kleine zalen spelen, dat was gisteren duidelijk. Ze voelen zich overal in hun sas. Frontman Matthew probeerde ondanks zijn Britse afkomst toch enkele woordjes in het Nederlands, wat natuurlijk op veel sympathie kan rekenen bij het publiek. De band bezit ook een uitstekende drummer, Egil. Net als Matthew een echte showman. Bassist Romain was de koelste van de bende, maar dat neemt niet weg dat hij uitstekend basgitaar kan spelen.

Het eerste deel van show bestond voornamelijk uit nummer van de recentste plaat 'To Win The World'. Met ‘Stop Me’ begonnen ze rustig aan de set. Met ‘Give us what we want’ schakelde ze een versnelling hoger, maar de eerste bom die in de Vooruit ontplofte was tijdens ‘Someone Makes no Sound’. Het nummer werd prachtig uitgerekt en de stroboscopen maakte het einde nog chaotischer. Het publiek ging voor een eerste keer volledig uit hun dak. Puggy ging door op hun elan met de titeltrack ‘To win the World’. Er ging een pianosolo van Matthew vooraf, een kleine muzikale intermezzo. Iets wat de band wel regelmatig deed. Maar het stoorde zeker niet, het breide juist de nummers op een leuke manier aan elkaar.

Technische mankementen kunnen eens voorvallen tijdens een show, maar dat de band bijna een volledig nummer in het duisternis moest spelen hadden wij zelf nog nooit meegemaakt. Het kon de band echter weinig schelen en speelde zoals echte professionals het nummer door. Met ‘How I Needed You’ greep de band voor de eerste keer terug op een iets oudere plaat. Een prachtig nummer dat rustig begint maar naar het einde toe gaat het tempo omhoog. De samenzang tussen de drummer en zanger was hierbij erg goed. Het blijft leuk om te zien hoe de band met zoveel overgave dit nummer speelt. Dan kan ook gezegd worden van ‘Goes Like This’ waar Matthew zijn micro losrukte van zijn statief en in het rond ging wandelen op het podium. Een volgende hoogtepunt noteerden we bij ‘When You Know’. Hét meezingmoment van de avond, de woorden “when you know” spookten na de show nog steeds in ons hoofd. 

Naast muzikant bleek frontman Irons een komiek te zijn. Hij gooide regelmatig grappige opmerkingen naar het publiek en die namen ze met open armen in ontvangst. Het was een goed alternatief voor de muzikale intermezzo’s. Met ‘Last Day on Earth’ sloot Puggy zijn set af, een nummer dat in ons ogen een perfecte afsluiter is. Maar een echte afsluiter werd het niet want de band keerde terug voor een bisronde. Deze ronde bestond uit nummers van alle platen. De ultieme afsluiter werd ‘I’m Happy’. Een rustig en mooi nummer waar drummer Egil voor de gelegenheid plaats nam achter de xylofoon. Zijn gelaatsuitdrukking daarbij waren hilarisch.

Puggy is een van de meest onderschatte bands van dit moment. Het is slechts een kwestie van tijd dat dit zal veranderen. Deze band heeft alles in huis om het in heel Europa te maken. Puggy is deze zomer te zien op enkele festivals, o.a. Rock Werchter en Couleur Café, maak dat je er bij bent.

Setlist:

 1. Stop Me
 2. Give us what we want
 3. Someone makes no Sound
 4. To win the World
 5. Love that Feeling
 6. Ready or not
 7. How I needed you
 8. Everyone learns to forget
 9. Burned
 10. Goes like this
 11. When you know
 12. Teaser
 13. Last day on Earth
 14. Goddess Gladys
 15. Dubois
 16. Something you might like
 17. I’m happy
Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!