Review Riot V + supports @ The Crossover - Zwaarden, tequila en een Lemmy lookalike

Datum: 
maandag, 19 augustus, 2019

Music Pub The Crossover – een in rock-'n-roll stijl gedecoreerd muziekcafé wat ongelukkig gelegen in de Gentse havenzone – mag dan nog geen volledig jaar zijn geopend, heel wat nationale en internationale artiesten brachten er reeds een bezoek. Van Uli Jon Roth over Thorium tot Hogjaw en Molly Hatchet: aan tot de verbeelding sprekende optredens geen gebrek in de Arteveldestad. De komst van Riot V vormde eerder deze maand een gedroomd excuus om kennis te maken met deze nieuwbakken locatie. Daar waren we zeer tevreden over. Voor een vol huis zagen we dezelfde avond eveneens Indian Nightmare en Asomvel aan het werk. Beide groepen verzorgden het voorprogramma van de Amerikaanse power/speed metal pioniers.

Het eerste van in totaal twee voorprogramma’s stond op naam van Indian Nightmare. Dit vanuit Berlijn opererende gezelschap timmert al enkele jaren volop aan de weg. Het intensieve toeren bracht de groep vorige lente reeds naar onze contreien. Vergezeld door Hexecutor en Extirpation werd toen Muziekcafé Elpee in Deinze aangedaan. Voor ons was het de eerste kennismaking met het combo. Een eerste indruk maak je maar een keer. Opvallen is dan ook de boodschap, moeten de heren van Indian Nightmare hebben gedacht. Nog voor de groep een eerste noot door de luidsprekers jaagde, werd reeds duidelijk dat het niet om de doorsnee metalgroep ging. Hanenkammen en in oorlogskleuren gehulde gezichten: het was best een absurd zicht. Zoals de leden eruit zagen, zo klonk de band. De rauwe, energieke kruisbestuiving tussen metal en punk kon op verrassend veel bijval van de aanwezigen rekenen. Met onder meer Circles of Fire, Bastions of Nightmares, het toepasselijke War-Metal-Punx en afsluiter The Awakening in de aanbieding, werd het tijdslot van vijfenveertig minuten vlot volgemaakt. Lag het aan de bindteksten in de vorm van anarchistische wartaal of was het nog te vroeg op de avond? Hoe dan ook, volledig overtuigd waren wij (nog) niet. Origineel was het dan weer wel!

Met het Britse Asomvel mochten we dan tot voor kort niet bekend zijn, de groep wekte van bij de start een gevoel van herkenning op. Dat het trio uit North Yorkshire zich door Motörhead liet inspireren, mag je als een stevig understatement opvatten. Zo leek zanger annex bassist Ralph Robinson niet alleen als twee druppels water op een jonge Lemmy Kilmister, op muzikaal vlak was de gelijkenis al even opvallend. Dat er niet werd geopend met de woorden “We are Asomvel and we play rock-'n-roll”, is een mirakel op zich. De band beschikte net als Indian Nightmare over drie kwartier om een zo goed mogelijke indruk na te laten. Een interval dat Asomvel gebruikte om zoveel mogelijk nieuw werk op het publiek los te laten. De derde langspeler van de groep – het eerder dit jaar via Heavy Psych Sounds verschenen ‘World Shaker’ – werd integraal en in chronologische volgorde gebracht. Afgesloten werd er met Full Moon Dog, één van de eerste nummers die Asomvel opnam. Aanstekelijk was het zonder enige twijfel. Het gebrek aan een eigen geluid vormde dan weer een afknapper. Volgende afspraak op zaterdag 7 december in Kuurne. Asomvel staat dan op het podium van Blast From The Past.

Setlist Asomvel: World Shaker / True Believer / Payback’s a Bitch / Runnin’ the Gauntlet / Reap the Whirlwind / The Law is the Law / Steamroller / Every Dog Has Its Day / Railroaded / Smokescreen / The Nightmare Ain’t Over / Full Moon Dog

De komst van Riot V – zeg maar de verderzetting van het legendarische Riot – wist heel wat nieuwsgierigen naar The Crossover te lokken. Gezien de beperkte capaciteit van het muziekcafé, zal het niet verbazen dat alle toegangsbewijzen reeds op voorhand over de toonbank passeerden. De sinds het aantreden van gitarist Nick Lee fel verjongde groep mocht voor een vol huis bewijzen nog steeds relevant te zijn. Zonder originele leden in de rangen slaagde deze bezetting hier aardig in. De mengeling van speed en (voornamelijk) power metal waar de groep om bekend is, werd op een bijzonder strakke manier gebracht. Met meer dan een dozijn aan albums om uit te putten, werd voor een gevarieerde keuze aan nummers geopteerd. Van oude kleppers als Flight of the Warrior, Johnny’s Back, Swords and Tequila en Thundersteel  – stuk voor stuk daterend van de jaren tachtig -  tot recenter werk zoals Armor of Light, Take Me Back en Bring the Hammer Down: ze kwamen allen aan bod. De setlist die u hieronder kan raadplegen, is overigens onvolledig. Het betreft louter de nummers die oorspronkelijk werden overeengekomen. In realiteit speelde de groep nog twee bisnummers, waaronder Victory. Om na een reeds uitgebreide set nog voor een dubbele toegift te opteren, is veelzeggend. Deze daad bewijst niet alleen dat er bij Riot V geen plaats is voor kapsones, het toont eveneens aan dat de Amerikanen er na al die decennia nog steeds vol voor gaan. Een lovenswaardige prestatie!

Setlist Riot V: Armor of Light / Flight of the Warrior / Bring the Hammer Down / On Your Knees / Metal Soldiers / Fall from the Sky / 49er / Destiny / Johnny’s Back / Storming the Gates of Hell / Bloodstreets / Take Me Back / Altar of the King / Angel’s Thunder, Devil’s Reign / Magic Maker / Heart of a Lion / Swords and Tequila / Warrior / Thundersteel

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!