Review Rock Am Ring 2024: zaterdag 8 juni - Welcome to Paradise

Datum: 
zaterdag, 8 juni, 2024

Na een eerste heerlijke opwarmdag met veel rock op het programma zoals Royal Blood, Kerry King en Queens of the Stone Age, mogen we ons vandaag weer jeugdelijk vermaken met veel punk op het programma. Om nog een beetje lekker te variëren gooien we ook nog de pop-rock klanken van Against The Current, electro beats van Electric Callboy en het absurde productiegeweld van het Japanse BabyMetal in de mix. Kortom, een veelbelovende tweede dag van Rock am Ring.

Kijk hier voor het volledige fotoreportage van dag 2 (zaterdag 8 juni).

Against The Current @ Utopia Stage

Zangeres Chrissy Costanza heeft samen met haar Against The Current de twijfelachtige eer om de dag af te trappen op het Utopia Stage. Mondjesmaat druipt het publiek binnen terwijl de band alles geeft om de aanwezige fans de beste tijd van hun leven te bezorgen. Aan het enthousiasme en de toewijding van Chrissy zal het zeker niet liggen, die direct met de laatste singles “Silent Stranger” en “Good Guy” het publiek voor zich probeert te winnen. En met succes, want de vraag om beweging wordt door het aanwezige publiek gretig beantwoord.  De No Doubt cover, “Just a Girl” geeft een leuke punky break in de set en wordt flink meegezongen. De rest van de set kabbelt lekker door en biedt een ontspannen en frisse start van deze dag.

The Interrupters @ Utopia Stage

The Interrupters zijn de afgelopen twee jaar niet meer weg te denken uit de zomerfestivals. Vorig jaar zagen we ze tijdens de Europatournee al regelmatig opduiken in de line-ups en ook dit jaar zijn ze flink vertegenwoordigd in het Europese festival aanbod. Als ze dan ook nog eens uitgenodigd worden om te supporten in de Greenday Saviors EU/UK tour is het hek van de dam. In Duitsland is de band nog niet mega populair maar dit is niet te zien aan de opkomst op het Utopia Stage terrein. Gelijk van de startblokken geeft de band zomerse ska/party vibes die je wil hebben bij deze show. Het eerste vak danst en springt lekker mee op de hits “Gave You Everything”, “Title Holder” en “In the Mirror”. Met een heerlijk zonnetje op je bol en een koud biertje in de hand, begint het bijna als zomer te voelen. De band weet als altijd een heerlijk energieke en goed gemixte set te bieden. Als ze afsluiten met persoonlijke favoriet “She's Kerosene” kunnen we op het media deck een kleine ska Skank niet onderdrukken.

Dogstar @ Mandora Stage

De grootse opkomst van fotografen en media van de dag voor misschien wel muzikaal gezien de minst interessante band van het festival. Maar waarom stroomt de media in grote getalen naar de Mandora Stage als de band niet zo populair of interessant is, zal je je afvragen? Simpel antwoord, voor de bassist van de band: Keanu Reeves. Het blijft een rare gewaarwording dat er zoveel aandacht is voor de band, ook afgelopen tijd waren de shows van Dogstar in Nederland en België al ver van tevoren volledig uitverkocht door fans die soms de muziek nog niet eens echt gehoord hadden. De laidback rock van de Los Angeles, California band is zeker niet slecht te noemen en muzikaal raken ze iedere noot maar het is zeker niet spannend te noemen. Ook de stage performance is statig en saai en komt soms wat ongemakkelijk over. We hadden van Dogstar, die al sinds 1995 in deze formatie optreedt, toch een beetje rockstar-achtige show verwacht, of in iedergeval van Keanu die zou acteren alsof hij een rockster is, maar helaas is niets minder waar.  Geen spannende set, maar dat is toch niet echt waar de meeste mensen voor kwamen. Het was een categorie ‘Reevesje gezien, kastje dicht’.

Electric Callboy @ Utopia Stage

Vorig jaar mochten de heren al even spotten tijdens een gezamenlijke uitvoering van “Spaceman” tijdens de show van Berlijnse rapper en showman Finch op de Mandora Stage. Dit jaar neemt Electric Callboy de Utopia Stage volledig over. Als binnen de eerste tien seconden van het openingsnummer “Tekkno Train” de confetti al om de oren vliegt en de vlammen tot bijna aan het dak van de Utopia Stage slaan weet je één ding, de boys gaan er een feestje van maken en het spreekwoordelijke dak moet eraf en volledige kapot. Electric Callboy is een act wat je óf helemaal geweldig vind, óf echt vreselijk, er is geen tussenweg. Voor het grotendeels Duitse publiek is dit natuurlijk helemaal in hun straatje en het veld staat dan ook afgeladen. Alles wordt uit de kast gehaald om er een mega feest van te maken, van pyro en CO2 kanonnen tot meerdere confetti-explosies en bijpassende kledingwissels bij ieder nummer. De hits worden meegezongen, ieder interactieverzoek wordt gretig opgevolgd en Rock am Ring verandert voor een uur even in een Salou-achtige kitsch discotheek. Maar je moet het de heren er op nageven, ze weten een flink feestje te bouwen. Stiekem was er al even gekeken op de setlist van Rock im Park waar de heren een dag eerder stonden of ze hun nieuwe single “RATATATA” live zouden brengen samen met BABYMETAL die later op de dag op de Mandora Stage zou staan. Dit was op Rock im Park het geval, dus met spanning werd gewacht. Als zangers Kevin Ratajczak, Nico Sallach met hun discobal helmen het podium op lopen wordt iedereen al helemaal gek, als ook de dames van BABYMETAL ineens op het Utopia Stage staan is het veld te klein. Het feest gaat onvermoeid door en als de laatste tonen van hun megahit  “We Got the Moves” uitdoven blijft Rock am Ring voor even volledig kapot achter.

Eind van de maand staan de heren van Electric Callboy op donderdag 27 juni op Jera on Air, en hier verwachten we eigenlijk dat ook Ysselstein op zijn grondvesten zal schudden.

Billy Talent @ Utopia Stage

Aan het begin van de avond is het op de Utopia Stage tijd voor de punk-opwarmer naar de headliner van de dag. Billy Talent is altijd garantie voor muzikaal hoogstandjes, een super strakke set, uitstekende podium performance en lekker veel energie. In België en Nederland is Billy Talent zeker geen onbekende en speelt menige zaal plat, maar in Duitsland is deze band echt next level. Alle arena shows zijn al bijna uitverkocht voordat ze in de verkoop gaan. Het is dan ook geen verrassing dat het veld tot ver achterin afgeladen staat als de band het podium betreedt. Rock am Ring had geen betere act net voor de headliner Greenday op het hoofdpodium kunnen programmeren. Vanaf de eerste noten van “Devil in a Midnight Mass” is het AAN, het publiek schreeuwt alle teksten mee, we zien constant nieuwe moshpits ontstaan en het publiek lijkt een grote fan-massa. Eerlijkheidshalve lijkt de vurige start van de band een paar keer een klein beetje in te zakken maar ze weten iedere keer hard terug te komen. Het publiek lijkt het niets uit te maken, alle hits komen voorbij en de stage performance en publieksinteractie van zanger Benjamin Kowalewicz is zoals altijd geweldig. Dit blijft een heerlijke band om naar te kijken en gewoon van te genieten.

BABYMETAL @ Mandora Stage

Terwijl de grote massa bij de Utopia Stage blijft hangen om er zeker van te zijn een top plekje te hebben voor afsluiter Greenday, lopen wij richting Mandora Stage. BABYMETAL wordt beschreven als een Japanse metal-, zang- en dansgroep. De “band” die in 2010 ontstond vanuit een subeenheid van de vrouwelijke idoolgroep Sakura Gakuin, wist op dat moment niet eens wat metal muziek was. Er hangt een bijzondere zweem van mysterie om deze groep heen en dat trekt vooral onze nieuwsgierigheid. De groep verkoopt in Azië alle arenas volledig uit en zijn immens populair, ook in Europa hebben ze een grote fanbase, vooral onder de anime- en cosplay gemeenschap. Zodra hun eerste nummer “BABYMETAL DEATH” ingezet wordt, kijken we onze ogen uit. Alles is groter dan groot geproduceerd met video backdrops die tot op de seconden zijn gechoreografeerd en ook de dames zelf zien eruit of ieder danspasje tot in den treuren is ingestudeerd. Het is meer een dansuitvoering, en als we goed kijken twijfelen we vaak of het nu playback is of live “gezongen” maar deze verwarring kan ook komen omdat wij de Japanse taal niet machtig zijn. Performance technisch kunnen we hier geen slecht woord over zeggen want alles ziet er super gelikt uit en de productie is een juweel voor het oog maar misschien ligt daar ook het probleem. De show ziet er zo geproduceerd uit dat er geen milliseconde beschikbaar is voor enige spontaniteit en als we ons dan focussen op de muziek klinkt het meer als een super clean geproduceerde cd die we luisteren met geweldige visuals. Ook het metal is er niet echt in terug te vinden omdat de band die live meespeelt weggespoelt wordt door alle elektronische toevoegingen en voicetrack van de dansende dames. Misschien zijn wij gewoon niet de juiste doelgroep. Nogmaals alles zag er schitterend uit, maar muzikaal had ik deze persoonlijk over kunnen slaan.

Greenday @ Utopia Stage


Photo Credit: Alice Baxley

Greenday heeft deze tournee twee feestjes te vieren, het jubilieum van hun mega album “Dookie”, welke dertig kaarsjes mag uitblazen en het twintigjarig jubileum van het album “American Idiot”. Twee albums vol met hits die bewust of onbewust iedereen mee kan zingen die ooit ook maar een beetje in aanraking is gekomen met de skate/punkrock scene. De bezoekers van de Europese tournee worden getrakteerd op een integraal uitvoering van beide albums achter elkaar in één show. Voor de festivals is (gelukkig) gekozen voor een gemixte set van nummers uit beide albums. Eerlijk gezegd vond ik dit een top keuze want we worden nog steeds getrakteerd op alle hits maar houden ook de spanning van een setlist en het wachten wat het volgende nummer zal zijn. Als veertiger ben ik opgegroeid met deze band en heb “Dookie” dan ook meer dan grijs gedraaid in mijn tienerjaren. Zodra als eerste nummer “The American Dream Is Killing Me” ingezet wordt, ontstaat er even kortsluiting in mijn hoofd want dit is de laatste single van het album  “Saviors” en is nou ook niet echt hun beste werk. Gelukkig duiken we daarna met “Burnout” terug de krochten van menig tienerjaren in en is het vollebak genieten. Doorbraakhit “Basket Case” volgt en het is duidelijk dat we “Dookie” niet integraal voorgeschoteld gaan krijgen. Gevoelsmatig schreeuwt het voltallige 80.000 man tellende Rock am Ring woord voor woord het nummer mee. Wat een trip down memory lane gaat deze avond worden. Alle hits van het album volgen elkaar in snelempo op en we smullen met zijn allen van dit punkrock feestje. Omdat maar een zeer beperkte aantal van vier fotografen de kans kregen om deze show vast te leggen is de rest van de media crew verspreid over het veld en media deck neergestreken als publiek en kunnen wij dus ook optimaal genieten van deze show. Ook wij zingen alles uit volle borst mee en springen en dansen alle zorgen van de wereld weg op “Welcome to Paradise”, “She” en “When I Come Around”.

Gedurende de set word je steeds weer geconfronteerd met de grote hoeveelheid hits, die Billie Joe Armstrong en de rest van de Berkeley punkrockers geproduceerd hebben. Inmiddels zitten we al dik een uur in de set als we via een aantal hits van andere albums van “Dookie” het warme bad van “American Idiot” inglijden. Het iconische logo van het album verschijnt in de vorm van een groot podiumvullend opblaas object op het podium en we weten dat we klaar zijn voor ronde twee. De eerste noten van het gelijknamige nummer van het album “American Idiot” zijn een startsein van een golf van bier wat de lucht in vliegt terwijl het veld in een grote pogo'ende en moshende massa verandert. Later horen we dat diverse collega's het niet konden laten en zich volledig onderdompelen in de moshpits. De hele set wordt zo strak gespeeld, terwijl deze ondersteund wordt door het nodige vuurwerk en pyro-effecten. De interactie tussen band en publiek verzwakt geen moment en is en blijft op topniveau. Tijdens “St. Jimmy” kunnen wij op het dak het ook niet meer onderdrukken en bouwen onze eigen kleine moshpit.

Greenday bewijst in een set van negenentwintig nummers, in ruim twee uur dat ze DE ultieme headliner zijn voor dit festival. Na de encore “Good Riddance (Time of Your Life)” zoekt iedereen dan ook moe maar ZEER voldaan zijn bedje op om toch nog een paar uur slaap te pakken voor de derde en laatste dag van Rock am Ring.

Iedereen die Greenday nog wil zien zal naar Nederland moeten afreizen voor hun Gelredome show in Arnhem op 19 juni. Er zijn nog tickets verkrijgbaar via Ticketmaster maar wees snel want dit feestje wil je niet missen.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!