Review Septicflesh + supports @ Het Entrepot

Datum: 
zondag, 10 maart, 2019

Voor liefhebbers van death metal, vormde Brugge afgelopen zondag de verzamelplaats bij uitstek. De Europese tournee van Septicflesh hield op deze stormachtige dag halt in Het Entrepot. De weergoden – duidelijk niet opgetogen met de concurrentie – ondernamen dan wel een poging om dit te verhinderen, ook zij moesten het afleggen tegen de kracht van het metalen genre. Met ook optredens van Xaon, Diabolical en Krisiun op het programma, loonde het de moeite om reeds in de vooravond naar de West-Vlaamse provinciehoofdstad af te zakken. Slaagde Septicflesh erin om hun reputatie eer aan te doen? Het was een vraag die we absoluut beantwoord wilden zien.

Iets vroeger dan gepland gaven de Zwitsers van Xaon het startschot van de avond. Deze nieuwbakken groep maakte vooral op het vlak van enthousiasme een sterke indruk. Voor zanger Rob Carson leek het wel een erezaak om het publiek zoveel mogelijk bij het spektakel te betrekken. Iets wat de toeschouwers overigens op prijs stelden. Muzikaal werden we dan nooit echt overdonderd, vervelen deed de dark metal evenmin. Het nummer Solipsis – waar eveneens een muziekvideo voor werd ingeblikt – trok ons nog het meest over de streep. Benieuwd of het gezelschap woord hield en zich na het optreden vol op het Belgische bier stortte!

Gehuld in zwarte monnikengewaden, verschenen de ketters van Diabolical op de bühne. We hoorden nog geen noot maar toch was onze interesse gewekt. Dat het oog ook wel wat wil, werd bij deze andermaal bevestigd. Muzikaal brachten de Zweden het er overigens behoorlijk vanaf. De in een symfonische saus ondergedompelde deathmetal, werd door menig concertganger naar waarde geschat. Het eerder dit jaar verschenen ‘Eclipse’ stond zondag centraal. Zo haalden onder meer Failure, The Fire Within en afsluiter We Are Diabolical – allen afkomstig van het meest recente studioalbum – de setlist. Een sterke prestatie van een groep met potentieel!

Het Braziliaanse Krisiun was als volgende aan de beurt. Het familiebedrijf bestaande uit de drie broers Kolesne, zou in principe geen introductie nodig hebben. Toch viel op dat nog lang niet iedereen vertrouwd is met de groep. Hoog tijd om hier verandering in te brengen, moeten ze bij Krisiun gedacht hebben. In een tijdspanne van 45 minuten werd perfect geïllustreerd waarvoor de band staat: stevige deathmetal zonder franjes! Ouder werk als Blood of Lions en Vengeance’s Revelation werd afgewisseld met composities zoals Scourge of the Enthroned en Combustion Inferno. Dat eveneens een bewerking van Ace of Spades (Motörhead) door de geluidsinstallatie werd gejaagd, aanhoorden we met een glimlach op het gezicht. Wie de groep nu pas leerde kennen, deed wat ons betreft een leuke ontdekking!

Sinds de wederopstanding in 2007, gaat het beter dan ooit met Septicflesh. Het Griekse combo wist steeds meer zieltjes voor zich te winnen en zag dit beloond met een platencontract bij Nuclear Blast. Ondanks het voorgaande, werd in Brugge lang geen vol huis getrokken. Rekening houdend met de barre weersomstandigheden en het ernstig verstoorde treinverkeer, kan dit uiteraard gerelativeerd worden. Hadden de afwezigen ongelijk? Wij vinden van wel! Zanger/bassist Spiros Antoniou bleek diens charismatische zelve. Zo liet de brulboei geen kans onbenut om het publiek op te zwepen. Composities als Pyramid God, Martyr, Enemy of Truth, Communion en Anubis maakten zoals steeds de nodige indruk. Toch bleef een echte climax uit. Toen na amper een uur spelen Dark Art als slotnummer werd aangekondigd, waren we ervan overtuigd dat er nog een bisronde zou volgen. Tot onze grote verbazing zat de passage van Septicflesh er wel degelijk op. Je ziet het maar: er bestaan geen zekerheden in het leven!  Tevreden maar net niet voldaan, keerden we huiswaarts.

Bekijk ook het photo report.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!