Review Sheer Terror + Bark + Toxic Shock + Permanent Debt @ Cinema, Aalst

Datum: 
zondag, 2 september, 2018

Met de passage van Slapshot nog vers in het geheugen zakte GigView, voor de tweede keer in korte tijd, richting Aalst af. Deze keer stond met Sheer Terror wederom een grote naam binnen het hardcore genre geprogrammeerd in concertzaal Cinema. De groep rond frontman Paul Bearer bracht met ‘Pall in the Family’ recentelijk nieuw werk uit. Dat de EP in kwestie zondag niet meer voorradig was, pleit voor de aanhoudende populariteit van Sheer Terror. Lang geen vol huis maar desalniettemin een gezonde dosis nieuwsgierigheid voor de komst van deze New Yorkers. Wat het voorprogramma betreft; waren de rollen weggelegd voor Permanent Debt, Toxic Shock en Bark. Lees verder voor een terugblik.

We hadden in alle eerlijkheid nog nooit van Permanent Debt gehoord. Aangezien het om een beginnende groep gaat, zal je ons dit hopelijk niet kwalijk nemen. Met enkel een - eerder dit jaar verschenen - demo als repertoire mag het niet verbazen dat de set van Permanent Debt er na amper een kwartier reeds opzat. De hardcore punk van deze jonkies mocht dan best aanstekelijk klinken, het was te kort om een volwaardig oordeel te kunnen vellen.

In tegenstelling tot Permanent Debt, ontbreekt het Toxic Shock niet aan ervaring. Van een split 7” opnemen met Iron Reagan tot aantreden op festivals verspreid over het Europese continent: aan adelbrieven geen gebrek voor deze Antwerpenaren. Toch viel de respons van het publiek tegen. Althans dit was de mening die frontman Wally was toegedaan. De man was zichtbaar geagiteerd en besloot dan maar om zelf het goede voorbeeld te geven. De getatoeëerde waaghals beklom de balustrade en zette vandaar het optreden verder. Een leuke stunt was het zeker, al heeft de groep dergelijke franjes niet nodig om te overtuigen. De ‘crossover thrash metal hardcore’ van Toxic Shock – het is de omschrijving die ze zelf aan hun muziek geven – klinkt volwassen genoeg om op zichzelf te staan. We zijn alvast benieuwd naar de reactie van het publiek op Groezrock Indoor.

Het gaat goed met Bark, heel goed zelfs! Zo trapten de hondsdolle bulldogs onder leiding van Ron Bruynseels in een recent verleden nog Alcatraz Hard Rock & Metal Festival met verve af. Dat heel wat ‘sinjoren’ zich afgelopen zondag naar Aalst begaven, kon geen toeval zijn. Samen met Sheer Terror was Bark ongetwijfeld de publiekstrekker van de avond. Rauw en luid: Bark deed wat we van hen konden verwachten. Kwamen ondermeer aan bod: Last Man Standing, Day of the Witch en I Remain Untamed.

Neen, 2018 was niet het jaar van Paul Bearer. De zanger en stichtend lid van Sheer Terror zag er best beroerd uit. Hiervoor lagen meerdere factoren aan de basis. De New Yorker verloor diens job als bewakingsagent en werd uit zijn appartement gezet. Alsof dit nog niet voldoende was, kwam zijn kat als gevolg van kanker te overlijden. Bearer gaf zelf aan de mini-tournee doorheen Europa nodig te hebben. Afleiding kan nu eenmaal therapeutisch werken. Een frontman in fysiek slechte staat of niet: Sheer Terror maakte er in Aalst het beste van. Zoals verwacht werd de set van de Amerikaanse groep ingezet met Here To Stay. Dat debuutplaat “Just can’t Hate Enough” nog steeds op heel wat bijval kan rekenen, werd afgelopen zondag andermaal bewezen. Met eveneens Twisting and Turning en het onvermijdelijke titelnummer als afsluiter, kwam het bijna dertig jaar geleden verschenen album goed uit de verf. De pas uitgebrachte EP ‘Pall in the Family’ ontbrak met ondermeer The Moon’s Gone Out evenmin uit de setlist. Voorts vielen er met onder andere I, Spoiler best nog wat hoogtepunten op te tekenen. Een optreden van Sheer Terror zonder de nodige kwinkslagen is nu eenmaal onmogelijk. Deze keer waren het de heren van Turnstile die het moesten ontgelden. Het Amerikaanse hardcore punk gezelschap werd door Bearer voor ‘boyband zonder toekomst’ versleten. Sheer Terror mag dan al betere tijden hebben gekend, aan scherpte van tong werd gelukkig niet ingeboet!

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!