Review Spoil Engine @ Muziekgieterij

Datum: 
vrijdag, 8 januari, 2016

Voor een vrijdagavond vol goede muziek kon je terecht in de Muziekgieterij te Maastricht. Er kwamen maar liefst drie bands optreden met als headliner niemand minder dan Spoil Engine.

De band die een geweldige avond op gang mocht trappen was Forgettoforgive. Deze band is ondertussen een gevestigde waarde als we het hebben over brutal metalcore. De band stopte in 2011 en 4 jaar later werden ze weer terug samen gebracht. Ze staan er weer en sterker dan ooit. Spijtig genoeg heb ik dit optreden niet volledig kunnen meemaken wegens een interview met Spoil Engine zangeres Iris Goessens. Wat ik wel heb kunnen horen waren de zware breakdowns en het enthousiasme van deze band. Forgettoforgive brengt ons muziek met een donkerder kantje. Die donkere sfeer werd geweldig overgebracht en het publiek ging op in de muziek. De korte tracklist zorgde er wel voor dat het publiek nog enthousiaster was voor de volgende bands.

De tweede band die mocht spelen was From Earth. Na de release van het album 'Dark Waves' ging het nog beter dan ervoor met deze band. Toch kreeg de band een kleine klap te verwerken begin 2015. Toen besloot de voormalige zanger om te vertrekken. In plaats van op zoek te gaan naar een nieuwe zanger besloot de band om Dave van Loon en Bas Braam de vocals op zich te laten nemen. Aangezien Dave al een deel voalcs voor zijn rekening nam voor het album 'Dark Waves' was dit geen verrassende keuze. Deze vier mannen zetten een zeer sterk optreden neer. De beslissing om Dave te laten zingen was een zeer verstandige keuze. Er was voor dit optreden nog een wissel van bandlid. Auke Visser nam de gitaarpartijen voor zich nadat bekend gemaakt werd dat Tommie nog aan het herstellen was van zijn operatie. Auke speelde een feilloze avond. We hoorden zware riffs, zeer brute vocals en geweldige solo’s. De kleppers zoals Age of Deceit en Perfect Storm mochten natuurlijk niet aan deze tracklist ontbreken. Het publiek liet merken dat ze deze band wel vaker aan het werk wouden zien en deze band verdient zoveel meer support dan dat er op de vrijdagavond kwam opdagen.

De band waar het grootste deel van het publiek voor kwam was natuurlijk Spoil Engine. Het was vooral uitkijken naar de nieuwe zangeres aangezien dit nog maar haar derde live optreden was bij de band. We hoorden haar wel al aan het werk op de laatst verschenen EP 'Stormsleeper'.

Spoil Engine staat bekend om zijn geweldige live optredens. De lat lag dus hoog voor deze band met nieuwe zangeres. Er werd aan al de verwachtingen voldaan, het publiek deed goed mee. Toen Iris vroeg voor een wall of death werd deze snel gevormd, er waren een deel moshpits en een gast werd zelfs op handen gedragen door een deel mensen om een soort van crowdsurfing scène op te zetten. Er was zelfs een gast die probeerde te stagediven. De band koos er ook voor om de laatste EP, 'Stormsleeper', in zijn volledigheid te spelen.

Het eerste nummer dat gespeeld werd was Disconnect. Er werd dus al direct gestart met een nummer dat terug te vinden is op de EP die eind 2015 uitgebracht werd. In het begin stond het geluid van de micro te zacht maar dit werd al snel rechtgezet. Al de ogen waren natuurlijk gericht op Iris, ze schreeuwde en gaf het beste van zichzelf. Het volgende nummer begon wat rustiger. Flawless verscheen in 2012 op het album 'The Art of Imperfection'. Dit album is natuurlijk zeer geliefd bij het publiek. De echte fans kenden de lyrics van het nummer en brulden uit volle borst mee. Het volgende nummer was ook een nummer dat te horen is op 'Stormsleeper'. Hollow Crown is een nummer dat je direct bij de keel grijpt. Het tempo ligt hoog en de vocals zijn zeer zuiver. Het afwisselen tussen de scream gedeeltes en de rustigere gedeeltes verliep zeer vloeiend. Een ander nummer waar het publiek van smulde was titelttrack Stormsleeper. De persoon die veel aandacht naar zich toe trok was Steven ‘Gaze’ Sanders, een geweldige muzikant. Aan enthousiasme is er geen gebrek bij de ‘Gaze’. Hij springt, loopt rond, trekt de meest hilarische smoelen en het belangrijkste van al, hij heeft plezier. Dit is ook te zien aan de andere leden. Natuurlijk werden ook oudere nummers gespeeld. In The Line Of Fire, Fitting The Pieces en The Absurdist deden het ook bijzonder goed. Dat de oudere nummers gekend waren door Iris werd bewezen. Ze had totaal geen moeite met deze nummers. Hieraan merken we dat de band geduldig is geweest en een zeer verstandige keuze heeft gemaakt op het gebied van het kiezen van een frontvrouw. Dit merkten we ook toen er wat rustigere nummers zoals Weightless en Singing Sirens gespeeld werden. Het laatste nummer van het optreden was Thalidomide. Dit is de definitie van afsluiten in stijl. Dat dit het laatste nummer was, zinde het publiek niet echt en er werd geschreeuwd voor nog wat nummers.

Na het optreden van deze drie bands kon men nog tot na middernacht in de zaal rondhangen, genieten van wat biertjes, rondhangen aan de merch stand en nog een babbeltje slaan met de bandleden die in de zaal te vinden waren. Er werd wel nog muziek opgezet. Zo hoorden we nummers van Metallica, Amon Amarth, Pantera en nog vele andere passeren.

Wat we zeker onthouden van deze optredens is dat Forgettoforgive terug is en het lijkt alsof ze nooit weg geweest zijn. From Earth zet zijn ijzersterke live reputatie voort en het is wachten naar de nieuwe EP waar men ondertussen aan bezig is. Spoil Engine…wat een band, als platenlabel moet je gek zijn om deze band voorbij te laten gaan. De frontvrouw brengt iets extra aan de band en het lijkt alsof de band herboren is. Spoil Engine heeft in het verleden al op festivals opgetreden en in grote zalen en na dit optreden weten we zeker dat het maar een kwestie van tijd is vooraleer ze terug op bijvoorbeeld Graspop staan. Deze band heeft hard gewerkt voor alles wat ze bereikt hebben, ze hebben plezier en de muziek is op bepaalde momenten complex. De toekomst van deze drie bands ziet er zeer rooskleurig uit.

Tracklist From Earth:

 1. Intro
 2. Longest fight
 3. Blood runs cold
 4. Age of deceit
 5. Fallen Ones
 6. Hero
 7. Perfect storm
 8. New light

Tracklist Spoil Engine

 1. Disconnect
 2. Flawless
 3. Hollow crown
 4. Fitting the pieces
 5. The verdict
 6. Nerve cell
 7. Weightless
 8. Stormsleeper
 9. In the line of fire
 10. Singing Sirens
 11. The Absurdist
 12. Thalidomide
Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!