Review Spoil Engine Stormsleeper cd release show

Datum: 
zaterdag, 20 mei, 2017

Torhout werd opgeschrikt door drie bands waarvan een nog nooit had opgetreden, eentje dat binnenkort te zien is in maar liefst tien verschillende landen en eentje dat een brute cd release gaf.

 

De cd party van Spoil Engine was op het einde van de avond dan ook totaal uitverkocht. Er waren nog enkele gelukkigen die aan de kassa een ticket konden bemachtigen.

Stat!c

Voor de jonge band uit Eindhoven was het een speciale avond. Het was namelijk het allereerste concert dat ze speelden, dat deze show volledig was uitverkocht was natuurlijk een extra motivatie. De leden hebben in het verleden al genoeg podium ervaring opgedaan in andere bands en dat was ook zichtbaar.

We beginnen stevig met Miles Away. Hiermee horen we al onmiddellijk de krachtige stem en het vocale bereik van zanger Thimo Franssen. We kunnen niet anders dan een vergelijking maken met Myles Kennedy. Een maand geleden verscheen er trouwens een videoclip van dit nummer.

Tijdens het spelen van Awakening en Lights Out begon het publiek naar voren te schuifelen. Ondertussen deden de aanwezige fotografen hun best om kwalitatieve foto’s te maken maar ook dit was niet vanzelfsprekend. De belichting speelde hier een grote rol in.

De frisse muziek kon het publiek wel bekoren. De laatste twee nummers konden op het meeste steun rekenen. Hazel en vooral Clockwork zijn de stevigere nummers waarover Stat!c momenteel beschikt. Het viel ook op dat na deze nummer luid geklapt en gejuicht werd.

Stat!c mag terug kijken op een zeer geslaagd debuut. De tracklist was strak en werd feilloos afgewerkt en de reacties uit het publiek waren positief. Deze hardrockband met een stevig kantje zullen we in de toekomst zeker nog voorbij zien komen. Let the world become STAT!C!

The Charm The Fury

Deze stevige female fronted band is al lang geen onbekende meer. Dit jaar speelt deze Amsterdamse band op vele festivals waaronder Graspop, Pinkpop, Download, Zwarte Cross en nog vele anderen. Dit optreden stond vooral in het teken van het nieuwe album The Sick, Dumb & Happy dat ondertussen iets meer dan een maand uit is.

Voor de soundcheck werden de gordijnen voor het podium toe gedaan en dat was het moment dat de fans zich een weg baanden naar de eerste rijen. Tijdens de soundcheck stond de zaal al bomvol en het enthousiasme steeg ineens zeer snel toen de gitaristen meespeelden met de nummers die op de achtergrond te horen waren.

Er was een probleempje met de samples en hierdoor moest The Charm The Fury nog een last minute wijziging maken aan de setlist, zo werd er besloten om Echoes niet te spelen. Uiteindelijk werden er maar twee nummers van het debuutalbum gespeeld en de rest kwam van het nieuwe album. Al vanaf het begin zagen we de eerste stage divers het podium op klimmen, nog niet zo een geweldig idee aangezien er nog niet veel mensen bereid waren om deze gasten op te vangen, met als gevolg dat sommigen keihard tegen de grond gingen. Ondertussen steeg de temperatuur in de zaal en vooral de artiesten hadden hier last van.

Het was uitkijken naar Blood And Salt, Down On The Ropes en natuurlijk Weaponized. Dat laatste nummer was memorabel. Buiten een microfoon die af en toe een keer uitviel en het mindere licht op het podium kon de band niet klagen. Het publiek was super enthousiast en zong met ieder nummer uit volle borst mee. Dit was zonder twijfel de stevigste tracklist die The Charm The Fury ons op dit moment kan brengen. Vooral de combinatie en keuze van de nummers viel in goede aarde en is zeker voor herhaling vatbaar.

Na het optreden en op het einde van de avond vonden we de bandleden terug rond de merch stand en er werden vele babbels gedaan, veel foto’s gemaakt, veel merch verkocht en er werden zeer veel handtekeningen uitgedeeld. Een goede voorbereiding voor het drukke festivalseizoen voor deze geweldige band die ook nu weer de sterke live reputatie bevestigde!

Spoil Engine

De band die de meeste aandacht naar zich toe trok was natuurlijk Spoil Engine. Al direct tijdens de eerste tonen van Doomed To Die vlogen de vuisten de lucht in en werd er al luidkeels meegezongen. Het enige moment dat er niet geheadbangd werd was toen Gaze een vette solo uithaalde. Dit is de definitie van een optreden beginnen met een knal.

Er ging geen tijd verloren en het tempo vloog de hoogte in toen Hollow Crown ingezet werd. De eerste moshpit van de set was dan ook een feit. Het aanstekelijk nummer The Verdict maande het publiek aan om te crowdsurfen en Iris haar wens werd uitgevoerd terwijl er zeer luid ‘survival of the fittest’ geschreeuwd werd. Met Singing Sirens kregen we even tijd om op adem te komen want Weightless, Stormsleeper en Disconnect deden de temperatuur nog maar eens stijgen. Na het laatste nummer stond Iris alleen op het podium en toen werd er iets opgebiecht. Tijdens deze show wouden ze een videoclip maken voor Black Sails. De overige bandleden kwamen het podium op, Black Sails werd nog een keer gespeeld en het publiek gaf nog een laatste keer het beste van zichzelf, dat dit een geweldige videoclip gaat worden zal geen verrassing zijn. Ook voor drummer Matthijs Quaars was het een avond om niet snel te vergeten, het was zijn 25e verjaardag en op het einde van het happy birthday liedje werd hij volgesmeerd met taart en slagroom. Het podium zag er voorheen al uit als een slagveld en hierna was het podium helemaal om zeep. Het gevolg van een optreden dat we niet snel zullen vergeten. Wel moet opgemerkt worden dat geen enkel oud nummer van de band werd gespeeld. Alle 10 songs van Stormsleeper werden gespeeld, passend bij een cd release show.

Het viel op dat bij de eerste twee bands de kwaliteit van het licht iets minder was terwijl er een ware lichtshow te zien was bij Spoil Engine. De hitte boeide het publiek weinig, we waren maar al te blij toen we te horen kregen van Iris dat Black Sails opnieuw gespeeld werd. Het is geweldig om te zien hoe Spoil Engine op zeer korte tijd gegroeid is en kan rekenen op een zeer trouwe fanbase.

Na de optredens konden we terecht bij zowel de leden van Stat!c, The Charm The Fury en Spoil Engine. Dit draagt natuurlijk bij tot een optreden dat we niet zullen vergeten. Het was dus niet enkel een geslaagde avond voor Spoil Engine maar zeker ook voor de andere twee bands. 

Tracklist Spoil Engine:

  1. Doomed To Die
  2. Hollow Crown
  3. Wastelands
  4. The Verdict
  5. Black Sails
  6. Silence Will Fall
  7. Singing Sirens
  8. Weightless
  9. Stormsleeper
  10. Disconnect

 

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!