Review Symphony X @ Biebob

Datum: 
zaterdag, 1 juni, 2019

Ruim drie jaar na hun vorige passage, stonden de vijf Amerikanen van Symphony X opnieuw in de Vosselaarse Biebob. In afwachting van een nieuwe cd en tussen alle bedrijvigheden met zijprojecten (Adrenaline Mob, Trans-Siberian Orchestra, solo-cd Michael Romeo) door was er tijd voor een Europese tour. Als voorprogramma waren de Londenaars van Savage Messiah mee. De Biebob liep lekker vol op deze warme zaterdagavond 1 juni 2019.

En de avond ving aan met een verrassing van formaat, want zanger Dave Silver van Savage Messiah sprak het publiek toe om te melden dat hij geen stem meer had en dat de zang dan maar verzorgd zou worden door gitarist David Hruska. Beter zo dan het optreden te moeten aflassen. Een sip kijkende Dave Silver beperkte zich tot gitaar spelen en David Hruska kweet zich enthousiast van de vocale verplichtingen. Ook al heeft Savage Messiah reeds vijf cd's op zijn actief, toch lag de nadruk op de laatst verschenen schijf, het goed onthaalde 'Demons'. De toeschouwers kregen kwaliteitsvolle heavy metal met de nodige thrash-invloeden voor de kiezen en dat werd smakelijk verorberd. We hopen Savage Messiah snel terug te zien, dan wel met een herstelde zanger.

In tegenstelling tot de vorige Euro-tournee in 2016 waarbij men het ambitieuze opzet had om de volledige cd 'Underworld' te spelen, kregen we ditmaal van Symphony X een mooi samengestelde set geserveerd. Aangezien er nog geen nieuw werk werd gespeeld, werd er daarbij geplukt uit de cd's 'The Divine Wings Of Tragedy' (Sea Of Lies), 'V: The New Mythology Suite' (Evolution (The Grand Design)), 'The Odyssey' (The Odyssey), 'Paradise Lost' (Domination, Serpent's Kiss, Set The World On Fire (The Lie Of Lies)), 'Iconoclast' (Iconoclast) en 'Underworld' (Nevermore, Run With The Devil, Without You). Opvallend aan deze setlist was dat als slotsong gekozen werd voor The Odyssey, een liedje dat maar liefst 25 minuten duurt en bestaat uit 7 delen. Dit meesterwerkje geeft in al zijn verschillende facetten de volledige band de kans om al hun kunnen te tonen. Zanger Russell Allen (wederom met zonnebril bij aanvang van het concert) etaleerde weer eens zijn weergaloze stem, waarmee hij alle registers opentrok. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de beste man geregeld mee op tournee gaat met Trans-Siberian Orchestra. Maar ook de andere musici, gitarist Michael Romeo en bassist Michael Lepond op kop, lieten zich niet onbetuigd en lieten een sterk staaltje van uitmuntend vakmanschap horen en zien. Het publiek genoot met volle teugen, joelde luid in de warme Biebob en laafde zich aan de symfonische metal, genre waarin Symphony X toch wel één van absolute topgroepen mag genoemd worden. Nu is het uitkijken naar nieuw materiaal van deze Amerikanen, waarna we ze graag opnieuw de podia zien bestijgen.

Bekijk ook het photo report.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!