Review Turnstile @ JC Kavka

Datum: 
donderdag, 19 november, 2015

Op de regenachtige donderdagavond van 19 november gingen om 20.00 uur de deuren open van het jeugdcentrum Kavka. Blind Beliefs was het voorprogramma van een uitermate schitterende affiche. Ze mochten optreden met de Amerikaanse mannen van Forced Order en de legendarische headliner Turnstile. 

De Antwerpse leden van Blind Beliefs stonden op het podium van JC Kavka en speelden hun songs met overtuiging. Het publiek kwam binnenstromen met de minuut, maar ze spaarden hun energie en kracht voor de volgende twee bands op de affiche.

De Amerikanen van Forced Order betraden het podium, maar zij konden het publiek niet geheel warm krijgen met hun metallic hardcore. De sfeer was er in het begin van de show, er waren hier en daar een paar violent dancers, maar het publiek had erg last van het geluid. De bass/drum stond op bepaalde momenten te hoog, waardoor de stem van de zanger niet uit zijn beste hoek kwam. Door een verandering van de microfoon werd het even beter, maar het instrumentale bleef te chaotisch. De overeengangen tussen de songs kwamen daardoor niet tot een hoogtepunt. De weinige interactie en de kwalijke blikken waren zeker ook één van de zwaardere minpunten aan deze set.

En dan was er nog Turnstile. De headliner waar heel Kavka op wachtte. Een kleine introductie is zeker de moeite waard om te weten wie Turnstile is. De band, die gevormd is in 2010, heeft in de laatste vijf jaar uitermate succes verkregen met alleen een demo en een EP aan het publiek voor te stellen. Turnstile heeft veel harten veroverd door hun unieke stijl dat de drijfveer is achter hun insane live-shows. Met het album ‘Nonstop Feeling’, dat eerder dit jaar is uitgekomen heeft Turnstile aan het publiek zijn grote passie voorgesteld. Alles waar emotie, gevoelens, energie en groove heeft en voor staat, daar kan men beter de naam Turnstile op plakken.

Kracht, passie, samenhorigheid, vertrouwen en liefde. Vijf kernwoorden, vijf benamingen die doorheen de set van deze donderdagavond kropen in de magische kwaliteiten van de muziek van Turnstile. Het is een oncontroleerbaar gevoel als je Brendan, de zanger van Turnstile, op het podium ziet kruipen en zijn eigen ‘ik’ toont.

Hoe we de band ook kennen, ze draaien altijd hun eigen oud deuntje aan het begin van de set. De toon was nog niet gezet of de eerste violent dancers en stagedivers vlogen door de lucht. Drop settelde zich als de meeste gepassioneerde intro die we ooit hebben mogen horen. Mensen kropen door de zaal, pakten elkaar vast, gingen violent dancen en stagediven; het was een gevoel dat je nooit meer kwijt kreeg. Er was samenhorigheid die we voelden tussen de hardcore fans en die we hadden gemist. De muziek van Turnstile kun je niet beschrijven, maar dit moet je horen. De groove, de energie, de liefde; Turnstile werd de vlam in de pijp door 7 en Keep It Moving aan het publiek te geven. Het hele publiek schreeuwde oorverdovend door de zaal en de stempel was gedrukt; dit werd de beste clubshow voor een hardcore band als Turnstile in België. Zelfs de bandleden, die de meest getalenteerde leden zijn, lieten zich volledig los op het podium. Zanger Brendan zorgde voor een schepje er boven op, om zich op het publiek meerdere malen doorheen de show op het publiek te gooien. Er was nog niet genoeg violent dancing en two step aan de gang.

Maar ook hoeveel we over Turnstile kunnen vertellen, de groove, het ritme en de kwaliteiten van de zanger krijg je nooit in woorden bij elkaar geknald. Bij Pushing Me Away, The Things You Do en Fazed Out zagen we daadwerkelijk wat deze bandleden te bieden hadden. Het is niet in woorden uit te drukken toen we Brendan en co. op het podium knalden en hoe het publiek hierop reageerde. Honderd procent interactie met het publiek; iets wat je bijna nooit voor elkaar krijgt. Toen Death Grip zich om de hoek verschuilde en als een bom los barstte op het publiek, wisten we wel zeker dat Turnstile JC Kavka had veroverd. Iedere persoon die nog geen weet had van Turnstile en zijn gepassioneerde talenten, wisten het nu wel. Met Blue By You gaf hij het publiek ook het muzikale talent van zijn rustigere kant. Canned Heat was de afsluiter van formaat en deze single werd een wervelende storm in het JC Kavka. In 2014 zorgde Cold World voor een soortgelijke stormachtige clubshow, maar in 2015 maakte Turnstile de perfectie.

Bedankt aan Blind Beliefs, Forced Order en Turnstile voor een spetterende show in het JC Kavka. Kwestie van nog eens een Turnstile’ke te doen en wel zo snel mogelijk!

Tags: 
Categorie: