Review Wiegedood + Haemers @ De Vooruit - Orkaan mist zijn effect niet

Datum: 
dinsdag, 10 mei, 2022

Sedert 2014 is de black metal band Wiegedood actief, met drie leden die hun sporen verdienden onder andere bij Amenra, Hessian, Rise And Fall, The Rott Childs en Oathbreaker. Drummer Wim, gitarist Gilles en zanger/gitarist Levy boekten de afgelopen jaren al enig succes, vooral in de underground scene, met hun trilogie ‘De Doden Hebben Het Goed’ en toerden zich de pleuris. Sinds de release van vierde album ‘There’s Always Blood At The End Of The Road’ begin 2022 bij het gereputeerde metal-label Century Media gaat het hard voor de Gentenaren. Tussen maart en juni 2022 speelt de groep meer dan 50 live-data verspreid over Europa. Op dinsdagavond 10 mei stond Wiegedood geprogrammeerd in hun thuisstad Gent, in de Balzaal van De Vooruit, die aardig vol liep met meer dan 300 toeschouwers. De punk hardcore band Haemers, ook uit Gent, mocht als opener fungeren. De nieuwsgierigheid van GigView was gewekt om eens op prospectie te gaan.

De banner op de achtergrond van het podium sprak boekdelen bij voorprogramma Haemers. Onder het logo van de band stond er “Pompkinders & Ragmongolen”. Kwestie van zichzelf te omschrijven en terzelfdertijd te relativeren, kan dat tellen. En dat voor een gezelschap dat zich de naam van de beruchte gangster Patrick Haemers toeëigende. Rechttoe rechtaan, met boze stem en heel rauw gebracht, volgden de korte punk hardcore songs elkaar snel op. Short but sweet, want na 20 minuten zat de set van Haemers er reeds op.

En dan kwam er een orkaan van 7 Beaufort in de Balzaal van De Vooruit langs die een uur lang het publiek geselde om het na afloop murw gebeukt en zelfs verbouwereerd achter te laten. Wiegedood pakte genadeloos uit met furieuze black metal, voorzien van blastende ritmes en bijtende vocalen. De diversiteit in de sound van Wiegedood zit ‘m in de slepende en anders gestemde gitaarsolo’s. Onder een hyperkinetische belichting, met hoofdkleur bloedrood, en gezegend (of vervloekt als u dat liever heeft) met een hard edoch zuiver geluid, speelde het trio een set van negen songs. Daarbij lag de nadruk vooral op meest recente product ‘There’s Always Blood At The End Of The Road’, waarvan maar liefst zeven tracks de revue passeerden. Enige puntjes van kritiek zijn de tape met geluidsfragmenten van telefoongesprekken die ondergetekende geen toegevoegde waarde vond hebben en het totale gebrek aan interactie met het publiek. So what? De orkaan had zijn effect daardoor niet minder gemist. Meer van dat? Op 27 september 2022 kan u Wiegedood zelf ondergaan in de Brusselse AB.

Setlist:

  1. FN SCAR 16
  2. And In Old Salamano’s Room, The Dog Whimpered Softly
  3. Until It Is Not
  4. Ontzieling
  5. De doden Hebben Het Goed II
  6. Noblesse Oblige Richesse Oblige
  7. Now Will Always Be
  8. Nuages
  9. Carousel
Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!